Jak jednoduše odstranit pesticidy z ovoce a zeleniny

117
Foto: Pixabay.com

Věděli jste, že při testech Ministerstva zemědělství ve Spojených státech bylo až 65 % analyzovaných vzorků pozitivních na pozůstatky pesticidů?

Pokud si nekupujete certifikované organické potraviny, je vysoká šance, že většina „zdravé“ zeleniny a „zdravého“ ovoce je plná chemikálií.

Pracovní skupina pro životní prostředí (The Environmental Working Group) se snaží dostat do povědomí veřejnosti, jak velkému množství chemikálií (často až toxických) jsou lidé vystaveni prostřednictvím pomyslně čerstvého ovoce a zeleniny.

Každoročně zveřejňují seznam nejméně a nejvíce kontaminovaného ovoce a zeleniny, tzv. „špinavý tucet“ a „čistá patnáctka“.

Nejvíce kontaminované druhy ovoce a zeleniny

V seznamu „špinavých“ potravin najdete na předních místech následující:

– jablka
– jahody
– hrozny
– celer
– broskve
– špenát
– sladká paprika
– dovážené nektarinky
– okurky
– cherry rajčata
– dovezený hrášek
– brambory

Měli byste být proto u těchto potravin opatrní, jelikož obsahují opravdu vysoké procento pozůstatků různých pesticidů.

Každá testovaná nektarinka a 99 % testovaných jablek bylo pozitivních na alespoň jeden typ pesticidu.

Nejméně kontaminované potraviny

Mezi „nejčistší“ druhy ovoce a zeleniny, které při testech vykazovaly nejnižší procento obsahu pesticidů, patří:

– avokádo
– kukuřice
– ananas
– zelí
– mražený hrášek
– cibule
– chřest
– mango
– papája
– kiwi
– lilek
– grep
– žlutý meloun
– květák
– sladké brambory

Avokádo obsahující pouze 1 % zaznamenaných pesticidů se považuje za „nejčistší“ potravinu.

Jak dosáhnout, aby byla konzumace ovoce a zeleniny bezpečnější?

Existuje jednoduchý a levný způsob, jak se zbavit všech chemikálií: Důkladně myjte všechnu zeleninu a ovoce v roztoku z octa a čisté vody.

Gayle Povis Alleman, registrovaný dietolog, doporučuje nechat zeleninu a ovoce v roztoku octa a vody v poměru 1 : 9 po dobu 15 – 20 minut.

Uvidíte, jaká bude voda v misce špinavá!

Následně opláchněte ovoce a zeleninu v čisté vodě a užijte si „čistšího“ požitku z jídla. Takto byste však neměli postupovat u citlivých potravin, jako je například bobulové ovoce.

Tenká kůže se může snadno poškodit a také může nasát příliš octa.

V ostatním ovoci by roztok neměl zachovat octové aroma. Pokud však nechcete použít ocet, stejně dobře poslouží citronová šťáva.

Podle Centra vědy a životního prostředí (CSE) je dobré mýt zeleninu a ovoce ve vodě obsahující přibližně 2 % soli.

Sůl se postará o odstranění zbytků pesticidů, které obvykle zůstávají na povrchu.

Chraňte před chemikáliemi hlavně své děti

Obecně platí, že byste měli být při mytí ovoce a zeleniny důslední, protože chemikálie se mohou dostat do záhybů a skulinek, odkud je náročnější chemikálie smýt.

CSE tvrdí, že při důkladném mytí dokáže i čistá voda odstranit 70 % až 80 % všech pesticidů. Je tedy důležité věnovat přípravě jídla více času.

Nechcete mít přece ve svém jídle množství toxinů.

Akademie pediatrů v Americe vydala v roce 2012 důležitou zprávu uvádějící, že obzvláště děti jsou vysoce citlivé na toxické složky pesticidů.

Myslete na to, že důsledným mytím ovoce a zeleniny ochráníte zdraví celé vaší rodiny a hlavně vašich dětí.

Zdroj: https://www.vylectese.cz/jednoduse-odstranit-pesticidy-ovoce-zeleniny/

Časopis Ve hvězdách si lze předplatit prostřednictvím non stop linky předplatného + 420 777 157 435, e-mail: info@astrolife.cz (roční předplatné 240 Kč, na 2 roky 480 Kč), pro Slovensko na telefonních číslech +420 249 893 566, 3563, +420 800 188 826, e-mail: objednavky@ipredplatne.sk