Zuzana Komůrková: Podívejme se na předkrm jinak…

174
Foto: Pixabay.com

V tomto článku bych se chtěla věnovat předkrmům. Jak už slovo samotné napovídá, jedná se o něco, co jíme před samotnou krmí čili před hlavním chodem. Mně se líbí anglické slovo „starter“, které dobře vyjadřuje, oč tu běží – nastartovat naše chuťové pohárky.

Před a po

Předkrmy dělíme na studené a teplé. Studené se podávají po aperitivu jako první chod ještě před polévkou, teplé po polévce před hlavním jídlem. Předkrm by měl být jen malá porce, která rozhodně nemá zasytit, ale nabudit chuť k dalšímu jídlu. Studené předkrmy bývají ve formě různých salátů doplněných třeba rybou, mořskými plody nebo kouskem masa, paštiky, dipem se zeleninou, malými jednohubkami či mini chlebíčky. Příkladem teplého předkrmu je pak malá porce těstovin, ragú, gratinované zeleniny, vejce, různé toustíky či taštičky plněné masem, rybou, houbami a podobně. Platí pravidlo, že tato malá jídla by se měla dát jíst pouze vidličkou či rukou jako tzv. fingerfood.

Doba se změnila

Některé národy, hlavně jižní – Italové, Řekové, Španělé, Bulhaři, ale i Francouzi si na vícechodová menu prostě potrpí. Ale to se odvíjí od jejich bezesporu kladného vztahu k jídlu i vaření vůbec. Dovedou jídlu věnovat čas, ocení kvalitní suroviny a hlavně nekoukají na množství jídla, ale na pestrost, chuť a požitek. Bohužel u nás v Čechách měla přece jen velký vliv kuchyně spíše německá, kde se klade důraz na to, aby toho bylo hlavně hoooodně. Vždy si vzpomenu na dovolené v Jugoslávii v období totality, kdy jste naprosto jasně poznali východoněmeckého turistu, který si na jeden talíř u švédského stolu naložil bortící se hromadu jídla složenou ze všeho možného od ryby, vepřového ragú po rizoto s chobotnicí a hranolky. Klasickým předkrmem v naší české kuchyni byla spoustu let šunková rolka plněná šlehačkou s křenem, vejce v aspiku nebo v nejlepším případě vejce s kaviárem a krevetový koktejl. Nic moc jiného, nic moc nápaditého. Ono taky dát si před vývarem s játrovými knedlíčky a svíčkovou se šesti ještě předkrm, to zvládne málokdo.

Předkrm má svá pravidla

Předkrmy jsou nutností při slavnostních příležitostech, kde jsou součástí rautu nebo pečlivě sestaveného degustačního menu. Platí pravidlo, které ne všichni znají a dodržují, a to, že by předkrm neměl obsahovat hlavní suroviny použité v dalších chodech. Čili nedám si jako předkrm rybí salátek, když pak bude následovat ryba, nebo hovězí carpaccio před steakem.

Můj pohled

V restauracích předkrmy součástí nabídky samozřejmě také jsou, ale málokdo si běžně objedná 4 chody od předkrmu po dezert. Proč? Protože vyžadujeme obrovské porce za rozumnou cenu. Ta je sice je fajn, ale někdy mi zůstává rozum stát nad množstvím jídla, které jsme schopni pozřít. Ono méně je někdy opravdu více. Nevím jak vy, ale já si předkrmy užívám ve velkém na dovolených, kdy je čas a prostor si je vychutnat. Přiznávám, že někdy dám přednost více předkrmům a hlavní chod úplně vypustím. Což by se tedy opravdu nemělo a není to úplně košer! Ale já si nemůžu pomoci, prostě je miluji! Je velká škoda, že doma si na předkrmy nevzpomeneme, nebo na jejich přípravu prostě nemáme čas. Zkuste někdy partnera nebo rodinu překvapit tím, že nějaký chutný a nápaditý „starter“ připravíte. Jistě to ocení.

Houbová paštika

Suroviny: 300 g hub – žampiony, hlíva ústřičná, hříbky (i sušené) nebo kombinace, 50 g másla, 1 červená cibule, 1 stroužek česneku, 1 bobkový list, 3 kuličky nového koření, 1 lžička sušeného medvědího česneku, ½ lžičky mletého kmínu, špetka rozmarýnu, tymiánu nebo majoránky, 1 lžička bio polévkového koření, 1 malý panák portského vína, sůl, černý pepř, bagetka k servírování

Postup: Houby nakrájíme na menší kousky. Pokud použijeme sušené hříbky, předem je namočíme. Na másle orestujeme nakrájenou cibuli, česnek a koření. Přidáme houby a ještě restujeme. Posypeme polévkovým kořením, vlijeme portské víno. Alkohol necháme odpařit a dusíme pod pokličkou asi 20 minut. Ze směsi odstraníme bobkový list a kuličky nového koření, krátce rozmixujeme. Struktura by neměla být úplně hladká. Dáme vychladit do lednice a podáváme jako předkrm na plátku bagety.

autor: Zuzana Komůrková
zdroj: https://www.celostnimedicina.cz/podivejme-se-na-predkrm-jinak.htm#ixzz5fgOlaeqU

Časopis Ve hvězdách si lze předplatit prostřednictvím non stop linky předplatného + 420 777 157 435, e-mail: info@astrolife.cz (roční předplatné 240 Kč, na 2 roky 480 Kč), pro Slovensko na telefonních číslech +420 249 893 566, 3563, +420 800 188 826, e-mail: objednávky@ipredplatne.cz