Obědová inspirace pro celiaky

127

I sebevětšímu milovníkovi domácí kuchyně najednou dojde inspirace k připravení teplého jídla k obědu či večeři. Pokud však netrpíte žádnou alergií, víte, že jde uvařit takřka ze všeho, co dům dal. Horší to mají ale ti, kteří připravují pokrmy i pro jedince s alergií na lepek. Tady je zdroj nápadů značně omezen surovinami, které ne/můžete použít.

Pojďme se podívat na dva recepty, které vycházejí z jedné hlavní bezlepkové suroviny, ale ve výsledku dají dvě zcela odlišná hlavní jídla.

U obou receptů se začíná přípravou noků nebo halušek

Klasické noky nebo halušky připravíme velice snadno. Suroviny intenzivně promícháme a necháme asi 10 minut odležet. Poté znovu prohněteme a můžeme tvarovat. Způsobů je celá řada, ale asi nejjednodušší je vyválet tenký váleček (cca 1 cm) a ten rozkrájet rovně nebo zešikma na menší kousky. Výsledné tvary vhodíme do vroucí vody asi na 5-6 min. Po vytažení necháme odkapat v cedníku.

Bezlepkové noky s tomatovou omáčkou

Suroviny na noky:

200 g směsi na Jáhlové těsto Nominal
300 ml vody

Ostatní suroviny:

1 plechovka loupaných rajčat
100 g šunky (raději prosciutta)
50 g mladého sýra (ideálně Pecorino)
2-3 stroužky česneku
1 polévková lžíce sekané čerstvé bazalky
1/2 čajové lžíce sušeného oregana
Pepř, sůl

Postup

Na lžíci olivového oleje osmahneme na plátky nakrájený česnek, pak přidáme šunku na kostičky a na chviličku i sušené oregano. Nakonec půjdou rajčata z konzervy, které společně s ostatními surovinami podusíme, aby se omáčka zredukovala. Asi po 10 minutách okořeníme solí a pepřem a ještě chvíli dusíme. Nakonec přidáme sekané lístky bazalky. Omáčku smícháme s noky a bohatě posypeme strouhaným pecorinem.

Bezlepkové brynzové halušky

Suroviny na halušky:

200 g směsi na Jáhlové těsto Nominal
200 ml vody
2 vejce

Ostatní suroviny:

150-200 g brynzy
150 g slaniny

Postup:

Suroviny na halušky promícháme a necháme asi 10 minut odležet. Poté prohněteme a protlačíme skrz haluškové sítko do vroucí mírně osolené vody. Vaříme krátce 3-4 minuty. Slaninu nakrájíme na kostičky a opečeme na pánvi. Servírovat můžeme dvojím způsobem:

Horké noky promícháme s teplou brynzou, která se na nich roztopí a na konec polijeme rozškvařenou slaninou.

Rozškvařenou slaninu stáhneme z ohně, přidáme brynzu a nakonec vmícháme horké noky.

Zdroj: www.nominal.cz

Časopis Ve hvězdách & Lidový léčitel si lze předplatit prostřednictvím non stop linky předplatného + 420 777 157 435, e-mail: info@astrolife.cz (roční předplatné 350 Kč, půlroční 175 Kč), pro Slovensko na telefonním čísle + 421 244 458 821, e-mail: predplatne@abompkapa.sk