Anna Hýžová: Celerový salát se žampiony a pepřovou kešu zálivkou

210

Celer je velmi bohatý na chlorid sodný – sůl, která je zde v organické, tedy pro nás dobře využitelné podobě. Kdo má ještě potřebu solit, může si celer usušit (do 42° C), namlet a pak jej přidat místo soli (která ve své anorganické podobě není pro nás vhodnou potravinou). Celer posiluje funkci žaludku, působí regeneračně na obnovu krve. Je silně močopudný, proto není vhodné jej jíst ve velkém množství. Je ideální proti nachlazení – celerové silice rozpouštějí hlen, dezinfikují sliznice a zabíjejí mikroorganismy.

Celerový salát se žampiony a pepřovou kešu zálivkou

1 porce

Potřebujeme:

20 g dýňového semínka
40 g řapíkatého celeru
40 g celeru bulvového
40 g čínského zelí
20 g červené cibule
50 g avokáda
2 g salátu Rukola
10 g žampionů

Dýňová semínka namočíme cca na 4 hodiny do vody. Řapíkatý celer nakrájíme na plátky, celer nastrouháme na nudličky, čínské zelí a cibuli nakrájíme na proužky, avokádo na kostičky a žampiony na tenké plátky. Vše vrstvíme jednotlivě na talíř, přidáme kešu zálivku a posypeme dýňovým semínkem a hrubě mletým 4barevným pepřem.

Kešu zálivka

Potřebujeme:

10 g kešu ořechy
1 lžička šťávy z citronu
1/2 lžičky 4 barevného mletého pepře
20 -30 ml vody (dle potřeby, aby vznikla hustá, ale tekutá zálivka)

Všechny ingredience rozmixujeme na tekutou zálivku.

Autor: Anna Hýžová
Zdroj: http://www.celostnimedicina.cz/celerovy-salat-se-zampiony-a-peprovou-kesu-zalivkou.htm#ixzz41owrFQtb

Časopis Ve hvězdách & Lidový léčitel si lze předplatit prostřednictvím non stop linky předplatného + 420 777 157 435, e-mail: info@astrolife.cz (roční předplatné 350 Kč, půlroční 175 Kč), pro Slovensko na telefonním čísle + 421 244 458 821, e-mail: predplatne@abompkapa.sk