10 běžně dostupných výrobků, které jsou jen napodobeninou skutečné potravy, a proto byhom je neměli jíst

246
Foto: Pixabay.com

Potravinový výrobek, který právě jíme, může sice vonět po jahodách, a dokonce může chutnat jako jahody, to ale není žádnou zárukou toho, že opravdu obsahuje podíl čerstvých jahod.

Nebude na škodu občas se zamyslet nad tím, zda jídlo, které právě jíme, je skutečnou potravinou, nebo je pouze směsí chemikálií a umělých přísad.

V tomto článku si povíme o deseti potravinářských napodobeninách, které byste si nikdy, opravdu nikdy, neměli dát na talíř!

A když přece jen vezmete do ruky takový výrobek, doporučujeme vám, abyste si pozorně přečetli etiketu a složení výrobku – možná zůstanete šokováni, když zjistíte, co všechno může potravinářský výrobek obsahovat.

Většina odborníků na potraviny se obvykle shoduje na tom, které umělé příměsi lze považovat za ty nejškodlivější. A většina jídel, o kterých se zmíníme v tomto článku, obsahuje tyto škodlivé přísady.

Dávejte si tedy větší pozor na to, co konzumujete.

1. Krabí tyčinky

Pokud jste někdy konzumovali tento výrobek, možná jste si pomysleli, že si pochutnáváte na krabím mase ve formě tyčinek. Název „krabí tyčinky“ je však zavádějící.

Krabí tyčinky se ve skutečnosti vyrábějí z potravinářského produktu známého jako „surimi“. Surimi je levný produkt, který se vyrábí z bílého rybího masa ve formě prášku.

Do této směsi se následně přidají některé jedlé přísady, jako např. krabí extrakt, příchuť krabího masa, koření apod.

Surimi je tedy imitace krabího masa, která se vyrábí v různých tvarech, formách a texturách. Díky své textuře a barvě se proto nejčastěji používá jako napodobenina masa mořského raka, kraba a některých jiných měkkýšů.

Surimi má ve tvaru krabích tyčinek napodobovat maso z nohou kraba.

Výrobci tedy použijí to nejlevnější rybí maso a vyrobí z něj napodobeninu, která chutná jako ty nejdražší druhy masa z kraba nebo mořského raka.

Není to však až tak špatné, když si uvědomíme, že surimi se vyrábí z rybího masa, které je ať tak či onak zdravé. I přesto musíme konstatovat, že se nejedná o krabí maso.

Surimi je navíc silně průmyslově zpracovaný potravinářský výrobek, který obsahuje vysoké množství umělých přísad.

Mezi těmito přísadami se mohou nacházet i jiné extrahované součásti rybího masa, nejspíš tu však najdeme vaječné bílky, oleje, sůl, glutaman sodný (MSG) či různé typy škrobů a želé, díky kterým výrobce dosahuje požadované textury.

2. Sýr Easy Cheese

Easy Cheese je obchodní název výrobce, který vyrábí průmyslově zpracovaný tekutý sýr. Tento produkt, který se někdy označuje jako sýr ve spreji nebo sýr v plechovce, je tavený tekutý sýr balený v plastové lahvi.

Easy Cheese je produkt určený pro zákazníky, kteří mají sýr v oblibě, ale jsou příliš pohodlní na to, aby vzali do ruky nůž a odkrojili si plátek sýra.

Sýr Easy Cheese bývá balený i v nádobkách ve spreji, podobně jako šlehačka ve spreji, a nevyžaduje skladování v chladu.

I když je na výrobu běžného sýra potřeba jen pár složek, na výrobu sýra Easy Cheese je jich zapotřebí mnohem více.

Sýr Easy Cheese obsahuje přísady jako syrovátkový proteinový koncentrát, řepkový olej, mléčný proteinový koncentrát, citrát sodný, fosfát sodný, kalcium fosfát, kyselina mléčná, kyselina sorbová, alginát sodný, beta-apo-8′-karotenal, annatto, sýrařské kultury a enzymy.

3. Sýrový dip Cheez Whiz

Cheez Whiz je hustá průmyslově zpracovaná sýrová omáčka, případně pomazánka. Tento výrobek a jemu podobné výrobky jsou často považovány za „pseudo-sýry“.

Tato žlutá pasta bývá obyčejně plněná ve sklenicích a používá se jako sýrová poleva při přípravě steaků, kukuřičných lupínků, hot dogů a jiných jídel. Její výhodou je, že ve srovnání se skutečným sýrem je snadněji roztíratelná a lépe se topí.

Jedna porce, tzn. dvě zarovnané polévkové lžíce tohoto sýra, pokryje téměř třetinu maximální doporučené denní dávky nasycených mastných kyselin a také třetinu maximální doporučené denní dávky sodíku pro průměrného dospělého Američana.

Jediným problémem je, že když se usadíte před televizi a začnete si do této sýrové pochoutky namáčet suchary či krekry, sotva se vám podaří zůstat u dvou polévkových lžících.

Tento produkt navíc obsahuje více umělých přísad, než můžeme považovat za přirozené. V první řadě zmiňme vodnatý vedlejší produkt mléka, syrovátku.

Dále v něm najdeme řepkový olej či kukuřičný sirup. A v neposlední řadě do něj výrobci přidávají mléčný proteinový koncentrát, který v posledních letech začali dovážet z jiných zemí jako levnější náhradu za podstatně dražší mléčný prášek vyráběný americkým mlékárenským průmyslem.

Otázka tedy zní – je to stále sýr, nebo spíše jakási žlutě zbarvená pasta?

4. Italská vegetariánská klobása Tofurky

Jeden z nejznámějších vegetariánských výrobků, Tofurky, je náhradou krůtího masa, která se vyrábí ze směsi syrovátkového proteinu a organického tofu.

Pravděpodobně jste již slyšeli, že omezení, případně úplné vyřazení konzumace masa, zejména červeného masa, vede ke snížení rizika vzniku srdečních onemocnění a v ojedinělých případech ke snížení rizika vzniku rakoviny.

Avšak nahradit konzumaci masa průmyslově zpracovanými náhradami nese s sebou jistá rizika.

Mnohé napodobeniny či náhrady masa jsou ve skutečnosti silně průmyslově zpracované výrobky plné umělých přísad. Mnohé z nich se vyrábějí ze sójového proteinového izolátu, pšeničného lepku či jiných rostlinných proteinů, které výrobku dodávají potřebnou texturu.

Tofurky navíc obsahují další pochybné složky, díky kterým získávají požadovaný vzhled masa.

Takže předtím, než tento nebo jemu podobný výrobek vložíte do nákupního košíku, pořádně si prostudujte jeho etiketu.

Čím více přísad je uvedeno na etiketě výrobku, tím si můžete být jistější, že výrobek obsahuje více umělých přísad a konzervačních látek. Tyto látky umožňují dlouhou trvanlivost výrobku, dodávají mu lahodnou chuť a jsou odpovědné za jeho konzistenci.

Mezi těmito přísadami najdeme nezdravé množství soli, tuku, cukru a jiných umělých látek. Není to všechno důvod k tomu, abyste si raději dopřáli opravdové tofu a zelené fazolky?

5. Kuřecí nugetky

Běžné kuřecí nugetky obsahují přibližně 40-50 % masa. Kvůli dlouhé době skladování jsou nugetky hloubkově mražené a po neustálém ukládání v mrazírenských boxech bývají nepěkně potlučené.

Skladování a manipulace se zbožím možná patří do odpovědnosti maloobchodníka, ale složení výrobku je už odpovědností výrobce.

Kuřecí nugetky lze koupit v různých velikostech porcí. Všichni dobře víme, že bílé kuřecí maso je jedním z nejlepších zdrojů čistých bílkovin, protože je libové na obsah tuků.

Někteří výrobci však na výrobu kuřecích nugetek začali namísto libového bílého kuřecího masa používat umělou směs, která sestává z různých částí kuřete. Tyto části kuřete semelou, smíchají dohromady, a potom hloubkově zamrazí.

Kuřecí nugetky mají většinou vysoký obsah tuku ze dvou důvodů – jsou obalovány ve strouhance a připravujeme je smažením v oleji. Navíc obsahují mnoho kalorií, soli a cukru.

Určitě nás to nezabije, když si na nich pochutnáme jednou za čas. Jelikož chutnají moc dobře, jsou poměrně levné, nenáročné na přípravu a děti je zbožňují, snadno se může stát, že je začneme konzumovat častěji, než je možná zdravé.

6. Ovocný instantní nápoj Tang

Tang je nápoj v prášku s příchutí ovoce, který se výborně hodí k snídani. Začal se vyrábět koncem 50. let minulého století a od té doby se stal stálou součástí snídaně mnoha Američanů.

Tento nápoj popíjeli dokonce i astronauti z NASA během letů do kosmu. Marketing firmy Tang pochopitelně neváhal a tento nápoj prezentoval na trhu jako nápoj astronautů.

Pokud si ale myslíte, že Tang je nápoj, který obsahuje nějaký podíl skutečného ovoce, jste na omylu. První, na co je třeba upozornit, je, že v tomto nápoji citrusové chuti je jen nepatrný podíl pomerančové šťávy a dužiny.

Jak uvádí etiketa výrobku, Tang obsahuje cukr, méně než 2 % pomerančové šťávy, umělá barviva a mnoho jiných umělých přísad.

Na lahodné chuti tohoto nápoje nemá pomerančová šťáva téměř žádný podíl – jeho chuť je výsledkem „přírodních a umělých příchutí“.

Tento nápoj je vyráběn tak, aby chutnal jako pomerančová šťáva. Chcete-li svému tělu dodat skutečné živiny, mnohem lépe uděláte, když si k snídani dáte pomeranč nebo skutečnou pomerančovou šťávu.

Nahraďte tento nepravý nápoj skutečným, vlastnoručně připraveným smoothie! Dnes už přece není žádný problém najít si množství chutných smoothie receptů.

7. Bílý chléb

Již dlouho se ví o tom, že bílý chléb a rafinované pšeničné výrobky neposkytují žádnou výjimečnou výživovou hodnotu, zejména poté, co jsou z nich extrahovány všechny hodnotné živiny.

Jak jistě víte, celozrnné potraviny jsou vynikajícím zdrojem vlákniny a komplexních sacharidů, které účinně napomáhají optimální činnosti trávicí soustavy. Mouka během procesu rafinace přichází o podstatnou část svých výživných látek.

Výrobky z rafinované mouky tedy nelze považovat za komplexní sacharidy, jinými slovy, nepatří do kategorie potravin s pomalým uvolňováním sacharidů. Právě naopak.

Potraviny vyrobené z rafinované mouky jsou sice poměrně snadno stravitelné, jejich konzumací však dojde k rychlému vstřebání cukru, který se projeví v nadměrném zvýšení hladiny glukózy v organismu.

Procesem rafinace se z pšenice odstraňují klíčky a otruby, což znamená, že pšeničné zrno je tak zbaveno těch nejvýživnějších součástí, včetně vlákniny, vitamínů a minerálů.

V obchodech běžně najdeme bílý chléb a výrobky z bílé mouky, které jsou obohaceny o živiny. Většinou se však jedná o ten nejlevnější druh minerálů a vitamínů, které tělo neumí pořádně vstřebat.

8. Uncrustables – sendvič s arašídovým máslem a ovocným džemem

Uncrustables je asi nejznámější výrobce sendvičů bez kůrky, které jsou po krajích zapečené dohromady. Pokud patříte mezi ty zaneprázdněné lidi, kteří si nenajdou ani 30 sekund na to, aby si sami připravili čerstvý sendvič, tento potravinářský produkt je pro vás.

Nezapomeňte si však přečíst i jeho etiketu, abyste viděli, kolik umělých přísad obsahuje a že se jedná o silně průmyslově zpracovaný výrobek. Jediná přísada v tomto výrobku, která se může na první pohled jevit jako původní potravina, jsou jahody.

Pravdou však je, že jejich podíl je v tomto výrobku velmi nízký a zbytek jsou jen umělé přísady, kterým byste se raději měli vyhnout.

Za všechny stačí zmínit kukuřičný sirup s vysokým obsahem fruktózy nebo hydrogenované oleje, které škodí našemu srdci.

9. Ovocné bonbóny Gushers

Ovocné bonbóny značky Gushers se vyrábějí hlavně z cukru, ovocné šťávy a některých dalších přísad.

Jen samotná jahodová složka těchto bonbonů obsahuje množství přísad, ale jahody jako takové mezi nimi nenajdeme. Co v ní však najdeme, je cukr, kukuřičný sirup, umělá barviva a řada dalších umělých přísad.

Nenechte se tedy nachytat a nedejte se oklamat tvrzením, že Gushers jsou „ovocné“ bonbóny. Rozhodně se nejedná o žádnou zdravou pochoutku, neboť tento výrobek obsahuje nezdravé částečně hydrogenované oleje, spoustu cukru a umělých barviv.

10. Javorový sirup

Javorový sirup se obvykle vyrábí z pryskyřice kanadského javoru. Pokud jednou ochutnáte pravý, 100% javorový sirup, pravděpodobně si ho zamilujete tak jako většina lidí.

To ale neznamená, že se máte spokojit s napodobeninou javorového sirupu, která není ničím jiným než směsí vody, karamelového barviva a kukuřičného sirupu s vysokým obsahem fruktózy.

Ve Spojených státech amerických platí pro výrobu javorového sirupu přísné předpisy, díky čemuž se zde vyrábí téměř výhradně z pryskyřice javoru. Při jeho výrobě se smí používat jen minimální množství některých přísad, například soli.

Na druhé straně, sirupy s „javorovou příchutí“ obsahují nějaký podíl javorové pryskyřice, kromě toho v nich najdeme umělé přísady. „Sirup na palačinky“, „sirup na oplatky“, „stolní sirup“ a jiné sirupy s podobnými názvy jsou jen levnější náhradou za skutečný javorový sirup.

Ve všech těchto levnějších sirupech bývá nejčastěji používanou složkou kukuřičný sirup s vysokým obsahem fruktózy a jak jsme již zmínili, nenajdeme v nich téměř žádný podíl pryskyřice z javoru.
Závěr

I když nám nikdo nebrání v nakupování těchto produktů nebo jim podobných produktů, to neznamená, že bychom je i měli nakupovat.

Pokud je to možné, v co největší míře upřednostňujte skutečné potraviny a začněte si jasněji uvědomovat, jaké živiny nabízíte svému tělu.

Doporučujeme vám vyhledat si informace o těch nejškodlivějších přísadách v potravinách či dokonce potravinách, u kterých je statisticky dokázáno, že napomáhají vzniku rakoviny.

Ale i naopak, abychom skončili optimističtěji, vyhledejte si také informace o zdravém stravování a zdravé výživě. Všechny tyto informace vám pomohou dosáhnout optimálního zdraví a hmotnosti, jakož i sestavit zdravý jídelníček.

Zdroj: https://www.healthyandnaturalworld.com/top-10-worst-fake-foods/?utm_campaign=meetedgar&utm_medium=social&utm_source=meetedgar.com&fbclid=IwAR0AkDVNLgaurXa6GOOGsTkJYdbanrR6e4rgBgfcf5UmlBXS354RrZenwn8
Zpracovala: https://mocvedomi.cz/10-bezne-dostupnych-vyrobku-ktere-jsou-ve-skutecnosti-jen-napodobeninou-skutecne-potravy-a-proto-byste-je-nemeli-jist/

Časopis Ve hvězdách si lze předplatit prostřednictvím non stop linky předplatného + 420 777 157 435, e-mail: info@astrolife.cz (roční předplatné 240 Kč, na 2 roky 480 Kč), pro Slovensko na telefonních číslech +420 249 893 566, 3563, +420 800 188 826, e-mail: objednavky@ipredplatne.cz