Zuzana Švédová: Šípková růže a její léčivý plod

281
Plody šípku. Foto: Pixabay.com

Šípky řadíme na seznam hojně se vyskytujících divoce rostoucích bylinek, k jejichž sběru podzimní příroda ponouká právě nyní. Splést si je s jinou léčivkou bude téměř nemožné, neboť jsou plodem keře šípkové růže, kde po odkvetení růžových kvítků zůstává typický sytě červený plod.

Léčivý není však pouze šípek, sbírat lze také listy, případně květy. Ve starších herbářích se dozvídáme o hojivých vlastnostech tzv. hálky. Jedná se o vláknitý chomáč, jenž na keři zůstává většinou po aktivitě hmyzu. Útvar však obsahuje hmyzí larvy, proto je před samotným směrem dobré jednotlivá vlákna oddělit a to, co konzumovat nepotřebujeme, odstranit. Zbytek pak použijeme na základ tinktury, jež má výborné protihorečnaté vlastnosti.

My se však více zaměříme na plody, které sbíráme ke konci srpna a září, případně i později, dokud neprojdou prvními mrazíky. Správně vyzrálý šípek vykazuje tuhou červenou slupku s vrstvou oranžové dužniny, žlutými jadérky a jemnými chloupky. Nasbírané plody je nutno usušit, a to buď přirozeně na vzduchu, kdy jednotlivé šípky přebereme, zbavíme nahnilých, poškozených plodů a rozprostřeme v jedné vrstvě na ubrouskem vyložený plech, případně pak v sušičce, dle sušícího programu, který jsme zvolili, maximálně však do 60 °C, abychom zabránili vyšším ztrátám vitamínu C. Pokud sušíme na vzduchu, šípky 2 x denně otáčíme. Takto lze uchovat celé dva roky. Nicméně, léčivou dávku vitamínu C pozbývají již po roce skladování.

Léčivé vlastnosti šípků

Jedná se o cenný zdroj vitamínu C, který je zodpovědný za celou řadu hojivých procesů. V prvé řadě funguje jako výrazný stimulant imunitního systému, pomáhá snižovat hladinu LDL cholesterolu, posiluje a regeneruje cévy, předchází vzniku paradontózy, chrání organismus vysokou antioxidační aktivitou, násobí účinky železa či rutinu aj. Více o vitamínu C se dočteme v článku Vitamín C, jeho funkce a zdroje. Kromě vitamínu C obsahuje také vitamíny skupiny B, provitamín A, zástup mnoha katalyzátorů a biostimulátorů důležitých k upevnění zdraví.

Šípky jsou známy svými svíravými, hemostatickými, protikrvácivými vlastnostmi, močopudnými a očišťujícími účinky. Šípkový čaj či tinkturu doporučím onkologickému či diabetickému pacientovi, pacientovi s cévní problematikou, při chudokrevnosti, dětem, těhotným a kojícím maminkám, seniorům, kuřákům, ale také těm, kteří žijí v průmyslem zatížených městech. Jak píše Jadwiga Górnická ve své knize Domácí přírodní lékárna, lze praktikovat při avitaminóze, močových kamenech, celkovém vyčerpání a podrážděnosti, zácpě, škrkavkám, kataru zažívacího traktu, kataru močového měchýře a močových cest, průjmu, nespavosti. Šípkový čaj nevykazuje žádnou kontraindikaci, nejsou známy žádné vedlejší účinky. Pamatujme pouze na jeho močopudný vliv.

Použití šípku

Šípky lze nasušit, použít do léčivých bylinných směsí, uchystat sirup, marmeládu. Výtečné jsou rovněž v kuchyni, kdy vzpomeňme, myslivci tolik oblíbenou, šípkovou omáčku z filmu Slavnosti sněženek. Postup je trošku zdlouhavý, nicméně, experimentujete-li rádi jako já, doporučuji vyzkoušet.

Šípková omáčka:

200 g šípků
150 ml polosladkého červeného vína
150 ml silného zeleninového vývaru
himalájská sůl
hřebíček
skořice
špaldová mouka
med
máslo

Šípky je nejdříve nutno očistit, omýt, zbavit jadérek a hlavně chloupků. Následně umístíme do hrnce a povaříme doměkka, rozmixujeme v hustou hladkou směs. Máslo a špaldová mouka, toť základ na jíšku, kterou rozředíme zeleninovým vývarem a červeným vínem. Dochutíme kořením, dle chuti dosladíme medem. Mícháme, aby se nevytvořily hrudky. Jakmile omáčka probublává, stáhneme z plotny a servírujeme povětšinou k zvěřině. Lze jí však také vhodně doprovodit brambor s luštěninovými karbanátky, vyjmeme-li z receptury víno. Případně ji lze pojmout za výraznější dip.

Příprava čaje

Příprava čaje je velmi snadná. Nápoj lze uchystat z celého šípku, kdy na 1 litr vody postačí zhruba 25 g plodu, který přes noc macerujeme. Na druhý den zahřejeme k varu, dle chuti dosladíme medem. Připravujeme-li čaj z drcených plodů, zde je nutno dbát zvýšené opatrnosti u drobných chloupků, které šípek obsahuje. Po požití dráždí dýchací cesty. Má babička pokaždé šípky rozdrtila, umístila do punčochové ponožky k tomuto účelu určené, zavázala a zalila vroucí vodou. Nechala louhovat. Šípkový čaj lze užívat 3 x denně po jídle, jako vitamínový nápoj a nápoj regulující látkovou přeměnu.

Osobně používám léty osvědčený předpis na výtečný bylinný čaj:

1 polévková lžíce lipového květu
2 polévková lžíce černého bezu
1 polévková lžíce máty
plátky bio citrónu
1 polévková lžíce rozdrceného šípku

Lípu, černý bez a mátu zalijeme 1 litrem vroucí vody. Jakmile čaj vychladne, vložíme do něj plátky citrónu a šípek zavázaný v punčošce. Necháme macerovat. Tímto způsobem zachováme veškerý vitamín C.

Přeji příjemnou zábavu při sběru těchto lákavě vyhlížejících červených plodů.

Autor: Mgr. Zuzana Švédová, Dis.
Zdroj: https://www.celostnimedicina.cz/sipkova-ruze-a-jeji-lecivy-plod.htm#ixzz4M6M6HciX

Časopis Ve hvězdách si lze předplatit prostřednictvím non stop linky předplatného + 420 777 157 435, e-mail: info@astrolife.cz (roční předplatné 210 Kč, na 2 roky 420 Kč), pro Slovensko na telefonním čísle + 421 244 458 821, e-mail: predplatne@abompkapa.sk