Zuzana Švédová: Rajčata – výborné zpestření letní kuchyně

42
Foto: Pixabay.com

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Ať už rajčata kladete na seznam ovoce, či zeleniny (z hlediska botaniky jsou rajčata ovoce, technicky vzato je rajče bobule a z hlediska právního se jedná o zeleninu), zapékáte je s cibulkou a mozzarellou, kladete na čerstvý chléb s máslem, vaříte z nich rajskou omáčku, pyré, kečup či protlak, ať už je sušíte, pečete, nakládáte naslano, je to vlastně úplně jedno. Pokud rajčata milujete, budete je zbožňovat na jakýkoli způsob. A věřte nebo ne, úplně nejlepší jsou rajčata čerstvě utržená ze záhonku. Jejich vůně a sladká chuť. Moc ráda vzpomínám na svého syna, který už jako malý roční klouček, navštěvoval záhonky, vybíral mezi masitými rajčaty, která si natrhal, aby je posvačil ve stínu ořechu. Je to jen rajče, ale je v něm vše.

Původ rajčete se váže k jihoamerické půdě. Té naší české země se lilkovitá plodina dotkla až koncem 18. a začátkem 19. století. Byla tady sice již dříve, do Evropy ji přivezl v roce 1521 španělský dobyvatel Hernán Cortés, nicméně kyselá rajčata uvolňovala z tehdy používaného nádobí olovo, proto byla odsunuta na poslední kolej. Devatenácté století rajčata již hojně zná, jejich boom však nastává až o století později, kdy se rajčata hojně pěstují a užívají k zpestření tradiční české kuchyně. Zmiňme například rajskou omáčku.

Tepelně upravená rajčata doplněná o olej jsou významným zdrojem karotenoidu lykopenu, který se vyznačuje silnými protirakovinnými účinky, zejména co se zdraví prostaty týče. Předchází také vzniku nádorům plic, žaludku, rakoviny slinivky, tlustého střeva a konečníku, jícnu, dutiny ústní, prsu a děložního čípku. Lykopen mimo jiné chrání srdce před oxidativním poškozením, čímž snižuje riziko infarktu.

Protirakovinný účinek lykopenu nejlépe využijeme v kombinaci s potravinami bohatými na tuky, jako je avokádo, olivový olej či ořechy. Karotenoidy jsou totiž rozpustné v tucích. Dále zde najdeme tři kamarády, významné trio antioxidantů – zera karoten, fytoen a fytofluen, které se vyznačuje, podobně jako lykopen, silným protirakovinným účinkem.

V rajčatech najdeme také cenný lutein, látku, jež je potřebná pro zdraví našich očí, neboť je součástí sítnice. Napomáhá předcházení vzniku makulární degenerace, což je nejčastější příčina slepoty starších dospělých. Lutein je též nápomocný v prevenci či zpomalení zužování tepen, známé pod pojmem ateroskleróza.

Rajčata jsou také výborným zdrojem vitamínu C, kdy největší koncentrací se vyznačují místa v okolí semínek, která svou konzistencí připomínají želé. Důležité je však podotknout, že rajčata pěstována ve sklenících nabídnou jen 50 % tohoto cenného antioxidantu oproti rajčeti pěstovanému na stonku, přirozeně v záhonku.

Co, kdy, jak uchováváme a sbíráme?

– sbíráme plod, nať pro vnější užití,
– sběr plodu provádíme od července, v průběhu srpna a září, nať sbíráme před rozkvětem,
– uchováváme v podobě sušeného plodu, pyré, omáčky, šťávy, čalamády, leča atd.

Užitnou částí bývají plody. V lidovém léčitelství nacházíme též zmínky o použití naťové drogy, kdy nať obsahuje málo jedovatého tomatinu. Některé šlechtěné sorty však obsahují tomatinu více, proto se vnitřní konzumace nati nedoporučuje a navrhuje se pouze využití zevní.

Léčivé vlastnosti plodu rajčete jedlého:

– výtečný zdroj vitamínu C,
– cenný zdroj draslíku, hořčíku, vápníku, fosforu, železa, zinku,
– antibiotický efekt,
– močopudný účinek,
– snížení cholesterolu v krvi,
– protisklerotický vliv,
– posílení zraku,
– zlepšení krvetvorby, funkce jater,
– prevence nádorových onemocnění,
– nízký glykemický index.

Kontraindikace

Rajčata řadíme mezi lilkovité rostliny. Zelená rajčata obsahují látku zvanou solanin, jenž zřejmě zhoršuje stav lidí trpících artritidou, taktéž i dnou. Rajčata nekonzumujeme při šetřící dietě, neboť jejich slupky a zrníčka dráždí.

Rajče jedlé v kuchyni

Když se řeknou rajčata, mnoho z nás si vybaví dobrý hutný kečup anebo omáčku či hustou sytou polévku. Sušená rajčátka, která přidáváme do těstovin s parmazánem. Nakládaná pečená rajčata, která dáváme dárkem, rajčata pokrájená a zavařená, která tak báječně doprovodí masitý pokrm. Anebo luštěninu, například červenou čočku, jejíž chuť s rajčaty doslova vynikne. Když nadejde srpen, mívám v kuchyni opravdu napilno, protože ke švestkám a jablkům přibývají také rajčata, ze kterých chystávám dobrých 30 sklenic svěží rajčatové omáčky, kterou pak doprovázím zdravou verzi těstovin. Rajčata mají tu výhodu, že překypují šťávou, a když je tedy kamkoli přidáte, pokrm se rozplyne gejzírem chutí. Obzvláště miluji kombinaci rajčat, cukety, cibulky a mozzarelly, kdy směs okořením sušenou šalvějí, jemně osolím a peču v troubě zhruba 45 minut na 180 °C.

Osvěžující rajčatová polévka se smetanovým křenem

400 g rajčat, 400 g rajského pyré, 200 g cukety, 1 polévková lžíce smetanového křenu, 2 stroužky česneku, 2 polévkové lžíce olivového oleje, 1 čajová lžička vinného octa, bazalka, 200 g kozí goudy, 1 hrst piniových semínek

Rajčata umístíme do mixéru, přidáme k nim rajské pyré, cuketu, smetanový křen, česnek, olivový olej, vinný ocet, bazalku. Několik lístků bylinky si necháme na dozdobení misek. Směs umixujeme na jemný krém, pokud nemáme dostatečně výkonný mixér, polévku ještě propasírujeme. Každou porci dozdobíme čerstvou bazalkou, posypeme kozí goudou a piniovými semínky. Je-li potřeba, polévku lze také přihřát.

Rajčatový koláč

200 g špaldové mouky, 150 g másla, ½ čajové lžičky chlebového koření, 500 g rajčat, 3 vejce, 100 ml smetany, 120 g tvrdého sýru, 50 g pórku, 50 g špenátu, čajová lžička oregana, himalájská sůl, kokosový olej na vymazání formy

Ze špaldové mouky, másla, chlebového koření a soli vypracujeme hladké těsto, které necháme asi 15 minut odpočinout v lednici. Poté si rozšleháme vejce se smetanou, vmícháme nastrouhaný sýr, nakrájená rajčátka, ať už na čtvrtky či plátky. Směs doplníme o kolečka pórku a čerstvý špenát. Přidáme též zbylé koření, směs jemně osolíme. Odpočinuté těsto vyválíme, vložíme do vymazané koláčové formy, případně do formy na pizzu, zvedneme okraj. Těsto propícháme vidličkou, nalijeme na něj připravenou směs z vejce, sýru a rajčat. Koláč pečeme zhruba 40 minut při 180 °C.

Autor: Mgr. Zuzana Švédová, Dis., nutriční terapeut
Zdroj: https://www.celostnimedicina.cz/…htm

Časopis Ve hvězdách si lze předplatit prostřednictvím non stop linky předplatného + 420 777 157 435, e-mail: info@astrolife.cz (roční předplatné 300 Kč, na 2 roky 600 Kč), pro Slovensko na telefonních číslech +420 249 893 566, 3563, +420 800 188 826, e-mail: objednavky@ipredplatne.sk