Zinek řadíme na seznam minerálů, které podporují zdravou funkci imunitního systému a navíc, upevňují zářivý vzhled vlasů, pružnost kůže, pevnost nehtů a kostí. To vše se o zinku všeobecně ví, možná však pro vás bude novinkou, že toho zinek má na starosti více. Doslova mnohonásobně.
Z dalších záslužných funkcí zmiňme například:
aktivaci vitamínu A, který se bez něj neuvolní z jater
společně s taurinem pomáhá předcházet epileptickým záchvatům
urychluje léčení ran, vředů a jizev a to až o 50 %
společně s vitamínem C pak působí proti virovým nákazám
výtečný při léčbě mléčného ekzému, akné, zde však mnohdy hledejme příčinu v přetěžovaném trávicím systému
nepostradatelný při syntéze DNA
nutný pro stabilizaci komplexu hormon a receptor
důležitý pro správnou funkci inzulínu
nezbytný ve fázi vývoje mužských pohlavních orgánů
nepostradatelný pro tvorbu a aktivaci spermií
živinou pro naše oči, přesněji oční rohovku
podpůrná léčba anémie, aterosklerózy
zlepšení paměti atd.
Celková zásoba zinku odpovídá zhruba 2,5 g, které se nacházejí v játrech, svalech, ledvinách. U mužů pak navíc v gonádách. Doporučená denní dávka čítá kolem 15 mg, u sportovců, těhotných a kojících maminek až 20 mg, přitom z živočišných produktů je vstřebatelnost nejvyšší. Strava bohatá na fytáty, zde řadíme například ovesné vločky, luštěniny, některé skořápkové plody, pak onu vstřebatelnost snižuje. Milujeme-li k snídani ovesnou kaši, naučme se vločky přes noc namáčet. Jemnou fermentací dochází k rozrušení kyseliny fytové. Ony absorpční schopnosti dále ovlivňuje přítomnost vitamínu A, který je nezbytný pro jeho aktivaci. Nutno podotknout, že k zinku, přirozeně konzumovaném stravou, má tělo mnohem snazší přístup, nežli k tomu syntetickému. Což je však zcela logické a platí snad téměř pro všechny vitamíny a minerály, které přijímáme prostřednictvím stravy.
Hladinu zinku velice negativně ovlivňuje alkohol, dále také stres, užívání antikoncepce, přílišná konzumace sladkých a přesolených jídel, taktéž období epidemií, kdy je zinek rychleji spotřebováván. Je výbornou prevencí nádorového bujení. K tomu však třeba udržovat vnitřní mír a nalézti příčinu veškerých neduhů. Na zinek je také dobré myslet, pokud je charakter naší stravy spíše kyselý. To znamená, konzumujeme velké množství bílé mouky a produktů s ní spjatých, masa, cukru, kávy, sladkých bublinkových nápojů, na úkor čerstvého ovoce a zeleniny. Rovněž i čisté mléko vstřebatelnost negativně ovlivňuje. Zinek, to je přeci imunita, energie, se kterou se zde každé ráno budíme, abychom vyběhli čelit světu. Mysleme na něj. A pokud možno spíše na večer, neboť jej tehdy tělo využije nejlépe.
Kvalitní zdroje zinku
Mezi jedny z nejkvalitnějších zdrojů zinku řadíme dýňová semena, kde na 1 kg připadne zhruba 200 mg tohoto minerálu. Za nimi se pak s mírným rozestupem budou držet pšeničné otruby a klíčky, dále mnohé houby, většina ryb, ovesné vločky, kakao, melasa, žloutek, většina ořechů, fazole, hrách a čočka, hořčičné semínko a tedy i kvalitní hořčice. Za výtečný zdroj pokládám také melounovou slupku, o které se běžně, až tedy na odborné publikace Tradiční čínské medicíny, nikde nedočteme. A mnohdy ji, v domnění, že se jedná o nejedlý odpad, vyhazujeme. Přitom právě ve slupce nacházíme podstatné množství tohoto životodárného minerálu. Pokud se nyní pozastavujete nad tím, jak kulinářsky melounové slupky zpracovat, neznám jednodušší příklad, než je dobře omýt a odšťavnit, například s jablkem či ananasem. Tento nápoj je velmi jemné, osvěžující chuti, která má na náš organismus silně ochlazující účinek. V létě tedy určitě přijde vhod.
Jak zkombinovat stravu, abychom přijali o něco víc zinku
Začněme dýňovými semínky, kterými lze posypat jakýkoli zeleninový či ovocný salát, dokonce je lze přidat i do vařené rýže, dušené quinoy, pohanky, jáhel a dalších potravin přílohového typu. Lze jimi obohatit domácí müsli tyčinky, ozdobit jimi zdravější cukroví, sušenky, případně je konzumovat jenom tak, mírně opražené, jako vhodnou formu svačinky. Například v kombinaci s dalšími ořechy a troškou sušeného ovoce. Jsme-li milovníky zahřívajících snídaňových kaší, i tady dýňová semínka používejme, zdobme jimi polévkové krémy, například v tom dýňovém se velmi hezky vyjímají. Do kaší přimíchejme také polévkovou lžíci ovesných otrub či pšeničných klíčků, které, kromě zajímavého množství zinku, nabízejí také důležitý vitamín E, železo, vápník, hořčík či selen. Otruby či klíčky lze taktéž přidat do jakéhokoli zdravějšího pečení, ať už nasladko či slano.
Komu lahodí zvláštní chuť melasy, nechť využije také tohoto potravinového zdroje a na večer si uchystá melasový nápoj. Ten přichystáme tak, že 1 polévkovou lžíci melasy rozmícháme ve vlažné či vroucí vodě a vypijeme. Konzumujeme-li po ránu, zásobíme organismus navíc také železem. Na rozdíl od zinku se totiž lépe vstřebává právě dopoledne.
Namísto klasické mouky se naučme používat zdravější špaldovou, pohankovou, případně ovesnou. Pozor na sójovou, patří mezi nejhůře stravitelné mouky vůbec, obsahuje strumigeny, narušující správnou činnost štítné žlázy a také, již ony zmiňované, fytáty.
Jídelníček, který by zahrnoval dostatečné množství zinku, by pak mohl vypadat následovně:
Snídaně: Pohanková kaše s pšeničnými klíčky, medem, strouhaným jablkem, ořechy a skořicí
Desátá: avokádová pomazánka s kváskovým chlebem + listová zelenina
Oběd: Dušená červená čočka s mrkví a rajčaty, zdobená dýňovými semínky + salát z pekingského zelí
Svačina: Kefírové mléko + müsli tyčinka
Večeře: vaječná omeletka s dušenou quinoou + zeleninový salát
Nápoj: Melasový nápoj s citrónovou šťávou
Zinek a schopnost otěhotnění
Nachází-li se ve spermatu nedostatek zinku, mnohonásobně se snižuje pohyblivost spermií, proto, přejeme-li si otěhotnět, na zinek dbejme také u svého partnera. Během těhotenství pak vězme, že tento nepostradatelný minerál zajišťuje zdravý růst a vývoj buněk děťátka, podporuje přirozenou porodní váhu, zdravý imunitní vývoj plodu a také, nás maminky, chrání před vznikem nepříjemných strií. Jak? Podporuje zvýšenou elasticitu kůže, která právě v těhotenství dostává zabrat.
Nebojme se tedy experimentovat, cítíme-li změnu, hledejme nové, otevřené cesty, a to nejen ve stravě. Odměna rozvážných, ať už rychlejších či pomalejších kroků, stojí vždy za to.
V článku jsou použity informace z knihy, Co nám chybí, jejímž autorem je Jiří Janča
Janča, Jiří. Co nám chybí. Eminent nakladatelství, 1992. 126 s. ISBN 80-900176-2-2.
Autor: Mgr. Zuzana Švédová, Dis.
Zdroj: https://www.celostnimedicina.cz/jak-zajistit-adekvatni-prijem-zinku.htm#ixzz4S2vT58Vx
Časopis Ve hvězdách si lze předplatit prostřednictvím non stop linky předplatného + 420 777 157 435, e-mail: info@astrolife.cz (roční předplatné 210 Kč, na 2 roky 420 Kč), pro Slovensko na telefonním čísle + 421 244 458 821, e-mail: predplatne@abompkapa.sk