Zuzana Švédová: Jak nakoupit s grácií za času koronaviru SARS-CoV-2

92
Foto: Pixabay.com

Překvapilo mne, kolik zbytečných potravin jsme si schopni uložit do nákupních vozíků, už pro ten pocit, že je máme, už pro ten pocit, že se nám nezúží komfortní zóny. Popravdě, i s troškou dobrých, kvalitních potravin se dá vydržet pohodlně 14 dní, třeba i déle, to už nechám na vás. Vzpomeňme na naše předky uprostřed zimy, měli jen málo a přesto, ve zdraví vše zvládli, přežili. Navíc, Čechy se teď utápí v záři a hojnosti jarního slunce, jsme tedy na počátku letošního blahobytu, s nesmírným darem chřipkového vale. Jak tedy na to? Abychom co nejvíce eliminovali vstupy do menších či větších obchodů či supermarketů? Protože, ruku na srdce, čím méně se budeme takto sdružovat, tím samozřejmě lépe.

Nakupujme v potravinách, na které jsme zvyklí

Vzpomínáte na doby, kdy vám zmodernizovali oblíbený obchodní řetězec? Kdy najednou nic nemělo své stálé místo? Jak jste neustále pobíhali mezi jednotlivými regály, hledali rybičky, těstoviny, mouku či skořici? Tak takhle ne, ne dnes, ne v tuto dobu. Choďte jen tam, kde to dobře znáte, kde přesně víte, kam sáhnout a hlavně, pro co. Čím méně času v obchodě strávíte, tím samozřejmě lépe. Při nákupu můžete použít jednorázové gumové rukavice, plaťte bezhotovostně, nedotýkejte se mobilního telefonu. Pokud se tak stane, doma jej nezapomeňte pečlivě otřít, nejlépe roztokem s obsahem alkoholu. Nemáte-li, využijte cokoli, osobně, v době, kdy chybí základní desinfekční prostředky, s oblibou používám domácí slivovici.

Sepišme si nákupní seznam

Byť jej nikdy nepíšete, je to velmi praktické, věřte mi. Zvláště, pokud potřebujete nakoupit rychle, 100 % úspěšně. Seznam si můžete sepsat dle jednotlivých sekcí a regálů, tak, abyste nemuseli zbytečně přebíhat a kličkovat, vracet se a vrávorat, neboť v době, kdy píši tento článek, jsou stále obchody vysoce přetíženy. Na seznam nepište nesmysly a zbytečnosti, myslete na to, že jídlo je základ, základ, který může povzbudit, ale také uškodit, ubrat cennou energii.

Jak může vypadat nákupní seznam?

Zařekli jsme se, že na nákup vyrazíme zhruba 1 x za 14 dní, zatím se daří a nemáme s tím problém. Navíc, nakoupit chodí pouze jeden z nás, zbytek rodiny zůstává doma. Je to tak bezpečnější a s malým dítětem o mnoho snazší. Co tedy koupit, aby nás vyživilo a zároveň, povzbudilo zkoušený imunitní systém? Využívám systému, který nabízí náš oblíbený supermarket.

– Zelenina, hlavně ta trvanlivější, jako je hlávkové zelí, bílá ředkev, mrkev, celer, petržel, řepa. Natrefíte-li na dýni, vezměte i ji, už pro svůj obsah protizánětlivých složek. Taktéž i draslík, k podpoře srdeční činnosti. Přidejte cibuli, pórek a česnek, trošku zelené natě, pekingské zelí, neboť i to v lednici vydrží. Pak ještě brambory. Toť zcela stačí, s tím vším si hravě vystačíte.
– Z ovoce vezměte zcela jistě jablka, dají se uskladnit, vydrží déle. Výborné jsou také pomeranče, mírněte se s banány, jejich trvanlivost je sotva pár dní. Osobně kupujeme pouze česká jablka, pár jahod pro dítě, citrusy a hrušky.
– Pak tu máme pečivo, osobně peču bezlepkový pohankový chléb, v obchodě se tedy pečivu vyhýbám. Nedovedete-li zadělat na svůj vlastní bochník, nyní upřednostněte pečivo balené. To exponované, vystavené a otevřené, je ideální líhní nechtěných virů.

Potřebujete-li těstoviny, dobře, za mne však vedou tyto přílohy:

– Jáhly, které utužují imunitní systém, upevňují zdraví sleziny.
– Pohanka, už pro svůj zahřívající charakter, výborné množství vlákniny, povzbuzující střevní trakt.
– Ovesné vločky, pro svůj výborný sytící efekt či beta glukany, které najdeme taktéž v hlívě.
– Ječné kroupy, opět velmi zasycující, potravina, nabízející beta glukany.
– Luštěniny, luštěniny, a ještě jednou luštěniny. Ať už hovoříme o červené čočce, hrachu, fazolích či cizrně. Výhodou luštěnin je jejich nízký glykemický index. Takže zasytí, na hodně dlouho.
– Dále doporučím quinou, čirok, slzovku, rýži či amarant.
– Mouka dle potřeby.
– Olej, do studené kuchyně nejlépe lněný, olivový či konopný, do té teplé pro změnu avokádový, kokosový či ghí.
– Jedinými konzervami, kterou kupujeme, bývají krájená rajčata, dále sardinky, ovšem, pouze ve vlastní šťávě. Teprve pak zachováme jejich výhodný poměr omega 3 a 6 NMK.
– Z mléčných výrobků to může být mléko, jogurt, máslo a sýr. Oblíbené druhy, s co nejdelší trvanlivostí.
– Maso, které postačí zhruba 2 x týdně, zbytek vyplňte luštěninami, přílohami se sýrem, vejcem či tempehem, jíte-li.
– Toaletní papír, zubní pasta, mýdlo a antibakteriální gel (pravděpodobně však nebude).
– Mražená zelenina, jako je hrášek či směs, přihoďte také kuřecí droby, budoucí základ výživné polévky. Nedisponuje-li obchod čerstvou rybou, vybírejte z mražených.
– Nakonec koření, majoránka, skořice, kari a kurkuma, koření na drůbež, libeček, tymián, cokoli, cokoli, co máte rádi.

A teď, jak s tím vším naložit?

Zelí máte v košíku proto, abyste z něj uchystali výborné pickles. Pickles, neboli naloženou zeleninu. Váš cenný zdroj vitamínu C. To, když pochybí zelenina, když bude například situace vážná. Denně postačí jedna menší miska. Doporučuji upéct domácí chleba, založte si kvásek a jednoduše zkuste. Eliminujte výjezdy směr oblíbený supermarket. K snídani kombinujte ovesné vločky, jáhly či pohanku, jejich sytící schopnost je skutečně vysoká. Přijdete ovoce, klidně i ořechy, kokos či mák. Svačiny pořešte ovocem, případně upečte oblíbený koláč. Myslím, že ne jedna domácnost konečně spotřebuje zásoby mnohaleté letní úrody z mrazáku.

Obědy, tady přemýšlejte skutečně hospodárně, nestavějte jídelníček na mase, protože pro čerstvé maso, pro to jednoduše bude třeba dojet. Jak může vypadat kvalitní, obědový jídelníček na týden?

– Cizrnový hummus s mrkví a řepou
– Dušené krůtí maso s hráškem a konzervou krájených rajčat, jáhly, pár lžic pickles.
– Ječné kroupy s pórkem, mrkví, petrželí a celerem.
– Fazolový karbanátek, dušená dýně, pickles.
– Pečený pstruh, brambor vařený ve slupce, salát z mrkve.
– Dušené mungo s dýní a rýží, bílá ředkev.
– Koprová omáčka, brambor a vejce.

Odpolední svačina může být pořešena mléčným výrobkem, klidně i domácím koláčem, pečivem, pomazánkou, např. z rybiček a opět kouskem zeleniny.

Večeře, zde doporučuji uchystat polévku, ještě stále se hodí, ještě stále nás prohřeje:

– Česneková polévka s bramborem a vejcem.
– Kuřecí vývar s amarantem.
– Zapečené brambory se zeleninou a sýrem.
– Palačinky z pohanky a ovesných vloček, domácí marmeláda, tvaroh.
– Salát z pekingského zelí, mrkve, majoránky, ječných krup a jogurtu.
– Kváskový chléb s vejcem a máslem, miska pickles.

Máte-li zahradu, příroda je již plná nejrůznějších bylin, doporučuji sbírat popenec a kopřivy, violku vonnou či první pampelišky. Vše se dá. To, jak celá situace bude náročná, závisí jen na nás. Na našem uvědomění, pochopení a pokoře. K sobě i druhým. Buďme zodpovědní, mysleme na druhé. Mysleme i na to, že lidé, se kterými denně přicházíme do styku, mohou být nakaženi, stejně jako my. Byť nevykazují jediný příznak. Více se zajímejme, užijme si čas strávený doma. Ohleduplnost, jednota a pokora. To jsou naše zbraně. Tak se snažme. Co dále?

1. Nosme roušky, nemáme-li žádnou z nich po ruce, vyrobme si, na youtube.com najdete hezkou řádku návodných videí, během kterých zjistíte, že vyrobit roušku není zas tak těžké. Je to jen rouška, nestyďte se. Zvykněme si, Čína epidemii zvládla, roušky zde sehrály klíčovou roli.
2. Myjme si ruce, mýdlem a teplou vodou, nejlépe 20 vteřin. Kdykoli a kdekoli, virus ulpívá na předmětech až 16 hodin.
3. Používejme antibakteriální gely.
4. Nenosme dlouhé nehty. Častěji si umývejme vlasy.
5. Pijme po doušcích co 15 minut, je-li hrdlo zavlažené, viry se snáze splachují do žaludku.
6. Dostatečně spěme, zahřívejme se, kvalitně jezme.
7. Zabavme se doma, nevyhledávejme společnost, omezme veškeré styky. Čím méně výjezdů, tím lépe. S rodinou však buďme denně v kontaktu.
8. Vyhýbejme se dopravním prostředkům, volme raději auto.
9. Choďme do přírody, vybírejme si klidné, prázdné lokality, čerpejme cenný vitamín D.
10. Buďme milí, vždy to jde. Spousta lidí se nyní potýká se strachem, obavami, bázní či běsy. Empatie je darem mnohých, nenechte jej zakrnět.

Autor: Mgr. Zuzana Švédová, DiS., poradce zdravé výživy
Zdroj: https://www.celostnimedicina.cz/jak-nakoupit-s-gracii-za-casu-koronaviru-sars-cov-2.htm

Časopis Ve hvězdách si lze předplatit prostřednictvím non stop linky předplatného + 420 777 157 435, e-mail: info@astrolife.cz (roční předplatné 240 Kč, na 2 roky 480 Kč), pro Slovensko na telefonních číslech +420 249 893 566, 3563, +420 800 188 826, e-mail: objednavky@ipredplatne.sk