Na mnohých místech České republiky již ze země raší první zelené lístky životodárného medvědího česneku, který svůj vrchol zažije v dubnu, aby pak v květnu vháněl sílu do květů a pomalu uvadal v paprscích postupujícího slunce. Nyní je česnek ve své nejrannější fázi, kdo by si však myslel, že se jedná o fázi nejslabší, nechť zakusí jeho opravdovou sílu. Do prvních lístků se příroda opírá nejvíce. Takový medvědí česnek je pak charakteristický svými silnými čistícími schopnostmi, napomáhá při vyšším krevním tlaku, zanesených cévách, akutních a chronických průjmech, zácpě doprovázené křečemi v podbřišku, při chronicky zanesené pleti, poruchách srdečního rytmu, taktéž se osvědčuje při léčbě mykóz. Jak je vidno, zabere na celou řadu nejrůznějších neduhů, výborný při diabetu II. typu, zvýšeném množství cholesterolu v krvi, metabolickém syndromu (pozor, není však samospásný), celkové demineralizaci a únavě organismu, parazitických infektech, střevní nedostatečnosti…
Jsme-li po dlouhé zimě vyčerpaní, medvědí česnek nás zaručeně postaví na nohy, už díky zajímavému množství vitamínu C, ale také železu či antibakteriálnímu allicinu, který však získáváme až po narušení buněčných struktur lístečků. To platí i u klasického česneku, ve kterém se nachází látka alliin, ta je, více méně, tělem nevyužitá, jakmile však stroužek prolisujeme, neaktivní alliin se změní na allicin, který již v těle svede mnohou práci. Klasický česnek nelze mixovat a podávat ve velkém, na to je příliš aromatický a pálivý, u toho medvědího již však lze, proto, doporučuji přidávat v nejrůznější smoothies, rozmixovat a uchystat jako špenát či pesto, po troškách přidávat během odšťavňování. S medvědím česnekem se dá skutečně kouzlit.
Špaldové palačinky s medvědím česnekem
150 g špaldové mouky
300 ml mléka či mléka mandlového
2 vejce
150 g cibule
250 g medvědí česnek
kozí sýr dle chuti
Špaldovou mouku našleháme s vejci a mlékem. Na keramické pánvi, kterou netřeba vymazávat, uchystáme palačinky. Pokud použijeme pánev klasickou, jemně vymažeme kokosovým či avokádovým olejem. Cibulku umixujeme s medvědím česnekem a troškou kozího sýru, jemně prohřejeme, směsí plníme palačinky, zatočíme.
První jarní kopřivy
Kopřivy rostou ve dvou obdobích, na jaře, přesněji v březnu, kdy jsou drobné a svěží, ale také na podzim, nejčastěji ke konci září, i tehdy je lze nasušit a uschovat na zimu. V kombinaci s lípou a šípkem přijdou určitě vhod. Kdyby lidé věděli, jak je tato bylinka zdravotně cenná, namísto růží by vysázeli kopřivový lán. Přijde vám to legrační? Zkuste číst dále.
Stejně jako medvědí česnek, je i kopřiva čisticí a detoxikační, k tomu se však vyznačuje dobrými antirevmatickými účinky. Svým optimálním složením působí na žaludek, játra, taktéž žlučník. Díky významnému množství železa doporučím při chudokrevnosti a výrazné únavě. Nutno však do stravy přidat vápník, teprve pak bude tato terapeutická železitá dávka pro tělo přínosem. Díky svým výrazným čistícím schopnostem pomůže při diabetu II. typu, zároveň jemně snižuje hladinu krevního cukru. Řadí se mezi aterosklerotické bylinky, pro vyšší obsah křemíku pak slouží jako součást bylinných směsí na podporu močových cest.
Vydáme-li se na kopřivy, vyzbrojme se nůžkami a tenčími rukavicemi, první útoky žahavých chloupků by nás totiž mohly od delšího sběru odradit. Nejlépe sbírat čtyři svrchní lístky, které umístíme do prodyšného látkového pytle, doma pak rozložíme a sušíme v pokojové teplotě. Posléze dobře uschováme, osobně skladuji ve skleněných nádobách a dle potřeby pak přidávám do bylinného čaje.
Kopřiva nachází široké uplatnění nejenom jako vítaná součást čajových směsí, ale také jako vyhlášená gurmánská ingredience, která oživí jarní kuchyni. Jak na ni? Stejně jako na medvědí česnek, lze ji mixovat, dusit, přidávat do zeleninových směsí, oživit jí rýži, celozrnný bulgur, quinou, jáhly. Nic nebrání jemně ji omýt a začerstva nasekat do nejrůznějších knedlíků, slaných palačinek, nákypů či nádivek. Výborný je špenát, případně pak velikonoční nádivka.
Jarní kopřivový špenát
1 celá plná mísa kopřiv, bez stvolů, jen listy
2 menší cibule
2 vejce
4 stroužky česneku
himalájská sůl
avokádový olej
Na avokádovém oleji zpěníme cibulku, přidáme vroucí vodou spařené kopřivy, himalájskou sůl a jemně dusíme, ke konci přidáme rozkvedlaná vejce, česnek a ještě chvíli prohřejeme, servírujeme s kroupovými knedlíčky a dále, jak kdo má rád. U nás se jí spíše vegansky, tudíž nám takto postačí.
Kroupový knedlík
250 g krup
majoránka
muškátový oříšek
himalájská sůl
česnek dle chuti
Kroupy uvaříme doměkka, ještě za tepla je umixujeme se solí, bylinkami a česnekem dle chuti. V dlaních formujeme knedlíčky, které ihned servírujeme.
Březové lístky
Jaro, to je období detoxikací a nejrůznějších čisticích kúr, během kterých poslouží i zcela „obyčejné“ březové lístky, které ulevují od revma, kloubních potíží, ledvinové nedostatečnosti, častých zánětů močového měchýře, případě onemocnění střev, které se projevuje nečistou pletí. Jak na takový čisticí čaj? Nasušíme čerstvé březové lístky, kdy zhruba 1 polévkovou lžíci přelijeme 350 ml vroucí vody, chvíli vyluhujeme, přecedíme. Do vlažného čaje lze přimíchat med.
Užívejme, jaro své dary teprve předkládá 🙂
Autor: Mgr. Zuzana Švédová, Dis.
Zdroj: http://www.celostnimedicina.cz/jak-kouzlit-z-prvnich-jarnich-bylinek.htm#ixzz44BYoXzWP
Časopis Ve hvězdách & Lidový léčitel si lze předplatit prostřednictvím non stop linky předplatného + 420 777 157 435, e-mail: info@astrolife.cz (roční předplatné 350 Kč, půlroční 175 Kč), pro Slovensko na telefonním čísle + 421 244 458 821, e-mail: predplatne@abompkapa.sk