Zuzana Švédová: Hořčičné semínko, železná zásobárna zinku

70
Hořčičné semínko. Foto: Pixabay.com

Hořčičné semínko, tak trochu okurková záležitost, která při zavařování nikdy nesmí chybět, jenže tím její výčet uplatnění končí. Což je škoda, neboť se jedná o nutričně zajímavou plodinu. Obecně známo je semínko hnědé, nicméně, na kulinářském trhu existuje rovněž semeno bílé a semeno černé. Jemně se liší, většinou svými chuťovými a léčivými schopnostmi, které docenila již stará Čína, Řecko a Řím, který semínkem léčil kožní neduhy, prohříval unavené svalstvo.

Později se využívá k léčbě epilepsie, kloubů napadených revmatem, svalovým křečím či strnulé šíji. Rovněž i u nechutenství, neboť semínka zvyšují sekreci žaludeční šťávy. Při různých otravách pak podpořila zvracení, kdy se povařila v trošce horké vody a takto připravený lektvar se dával po doušcích pít. V současné době jí stále využívá ayurveda či tradiční čínská medicína. Jejich léčebné úspěchy jsou obdivuhodné. Ne vždy jsou totiž chemické léky skutečnou spásou.

Zinek, selen, vápník, mangan a měď, tím však výčet nekončí

Trápí-li nás slabší ekzémy, nedostatečně vyživená oční rohovka, výrazný pokles imunity, do stravy určitě zařaďme zinek. Rovněž se hodí u nastávajících maminek, neboť u děťátka podpoří rozvoj mozkových buněk, přirozenou porodní váhu, elasticitu kůže, regeneruje tkáně a taktéž má pozitivní dopad na lidskou reprodukci. Užívat jej mohou muži i ženy, kdy u mužů podpoří hybnost spermií. Toužíte-li otěhotnět, do stravy zařaďte potraviny bohaté na tento cenný minerál. Kde se dále nachází? Kromě hořčičného semínka to budou semínka dýňová, dále také meloun či vejce. K nejvyšší vstřebatelnosti dochází k večeru a jeho výtěžnost pak negativně ovlivňuje mléko. Jsme-li spíše zastáncem syntetických doplňků, zinkovou tabletu užívejme před spaním, kdy dbejme na to, aby večeře byla mléčných produktů prosta. U hořčičného semínka, stejně tak melounu či vejce, se tolik nepředpokládá, že bychom je uchystali společně s mlékem.

Zinek si pohlídají především pánové, neboť výrazně napomáhá činnosti prostaty. Zde doporučuji nejenom hořčičné semínko, ale také meloun, jehož největší zásobárna zinku se nachází právě v melounové slupce. Více pak v článku Vodní meloun a zázračná melounová slupka. https://www.celostnimedicina.cz/…htm

Selen, významný antioxidant, jenž předchází onkologickým neduhům, významně ukotvující činnost vitamínu života, tedy, vitamínu E. Zcela nezbytný pro tvorbu aktivního hormonu štítné žlázy, dále také plodnost, jak u muže tak ženy. Potraviny s příměsí selenu za předpokladu správně sestaveného jídelníčku, napomáhají předcházet infarktovému kolapsu. Mezi výtečné zdroje zinku řadíme hořčičné semínko, dále také cibuli, česnek a pažitku a v neposlední řadě pak para ořechy, kdy z jejich 6 kusů získáváme 100% denní dávku tohoto cenného minerálu.

Hořčičné semínko je silně zahřívající, dopřávejme si jej tedy spíše v zimě, případně, jsme-li studenější tělesné konstituce, dále, potřebujeme-li prohřát slezinu, jedno z center naší imunity. Na hořčici mysleme při grilování, neboť má ten dar eliminovat potenciálně rakovinotvorné látky, které vznikají díky tuku, který ukapává na horké uhlíky. Tyto látky se pak společně s kouřem dostávají zpětně do masa.

Pozor si dáme, trápí-li nás žaludeční obtíže, případná hypofunkce štítné žlázy, neboť hořčičné semínko řadíme na seznam tzv. strumigenních potravin, které z krve vychytávají hormony štítné žlázy. Zároveň, ač se to nezdá, semínko je dosti kalorické, kdy na 100 g připadne zhruba 500 kcal, 40 g tuku. 100 g semínka nejspíše nesníme, nicméně, u hořčice to pak již není mnohdy problém, navíc, připočteme-li další ne příliš užitečné složky, jako je kvasný ocet či cukr, který je běžnou součástí levnější hořčičné směsi. Jen pro zajímavost, jsme-li na redukční dietě, 40 g tuku je doporučená denní dávka tuku na den.

Osobně semínko přidávám do nejrůznějších zeleninových salátů, kdy jej nejprve namáčím, aby došlo k aktivaci enzymů. Posléze jej přimíchám k zelenině a jemně dochutím. Případně, chystám si svou vlastní hořčičnou omáčku s medem, recept mi dala před léty babička.

Domácí medová hořčice

– 100 g hořčičného semínka
– 100 g medu
– 2 polévkové lžíce vinného octa

Hořčičné semínko umeleme, případně rozdrtíme v hmoždíři, důležité je, aby výsledná směs měla co nejjemnější texturu. Ve vodní lázni zahřejeme med, po chvíli přidáváme hořčičný prášek a po malých dávkách ocet, nezapomeneme míchat. Výsledkem je krémová hořčice, hustějšího charakteru. Uchováváme ve sklenici v lednici.

Autor: Mgr. Zuzana Švédová, Dis., nutriční terapeut
Zdroj: http://www.celostnimedicina.cz/…P4s

Časopis Ve hvězdách si lze předplatit prostřednictvím non stop linky předplatného + 420 777 157 435, e-mail: info@astrolife.cz (roční předplatné 270 Kč, na 2 roky 540 Kč), pro Slovensko na telefonních číslech +420 249 893 566, 3563, +420 800 188 826, e-mail: objednavky@ipredplatne.sk