Zuzana Švédová: Čočka Beluga

220

Jean Brillat Savarin kdysi řekl: „Objev nového jídla znamená pro člověka víc, než objev nové hvězdy.“ Jak pravdivé, celá spousta z nás se zatetelí blahem, okusí-li jeho chuťové pohárky dosud nepoznané. Ve své podstatě jsme velmi mlsní, kdy jídlo řadíme mezi požitky nesmírné.

Čočka Beluga je tak trošku gurmánskou záležitostí, takže pokud luštěniny neradi, třeba vám právě učaruje Beluga. Stejně jako čočku červenou, ani ji není třeba namáčet. Je drobnější a na rozdíl od té červené, která se vařením rozmělní, krásně drží tvar. Ne nadarmo pak vzhledem připomíná pravý černý kaviár a lze jí zdobit a dekorovat pečivo, talíře, saláty, jednoduše vše, co nás napadne a odvážíme se. Pokud vás nadchne, tak jako mne, před samotnou přípravou ji stačí pouze propláchnout, zbavit jemných nečistot, posléze ji umístit do hrnce s troškou mořské řasy. Doporučuji zelenou Nori, řasu, kterou proslavilo suši. Nyní však stačí použít vločky, pláty si ponechme pro jinou příležitost. Na 100 g luštěnin přidávám zhruba 1 g řasy. Přidat můžeme různé proti nadýmavé bylinky, jako je majoránka, rozmarýn, fenyklové semínko. Zhruba za 25 minut je čočka povařená na skus, a tedy připravená k dalšímu zpracování či přímé konzumaci. Luštěniny obecně řadíme mezi hůře stravitelné potraviny, mohou za to oligosacharidy, ale také lignany či vyšší % purinů. Mysleme tedy na to, abychom je servírovali v co nejstravitelnější podobě a dále je již nemíchejme s živočišnou bílkovinou, jako jsou dnes tolik časté ryby, vejce, uzeniny. Mnohdy mne překvapí, vidím-li někde kombinaci černé čočky a grilovaného tuňáka či kouskem vepřového masa. S takovým pokrmem si pak tělo zavdá na několik hodin. A my jsme unavení, ospalí a ztrápení, neboť namísto energie si představíme postel. Navíc, maso všeobecně platí za bohatý zdroj purinů, taktéž i luštěniny. Jsme-li tedy na dnové dietě, takové experimenty si odpusťme úplně.

S čím tedy čočku kombinovat?

Její chuť je lehce nasládlá a stejně jako u cizrny, jemně oříšková. Výborným doplňkem bude tedy zelenina, ať už dušená či syrová. Je-li naše trávení slabší, přikloňme se raději k dušené variantě. Čočkou lze naplnit rozpečený batát, cukety, brambor či rajče, lilek, dýni, promíchat s jasmínovou rýží, použít na výtečnou bylinkovou pomazánku, uchystat polévku, dokonce i veganský burger, zeleninový nákyp. Jak už jsem psala, lze jí i zdobit, například trojúhelníček kváskového chleba, který namažeme avokádovým guacamole a posypeme povařenou Belugou. Jako příloha je vskutku výtečná. Zkusme ji promísit s bílým sezamem, majoránkou a dýňovým či vlašským olejem, případně dochutit limetkovou šťávou s troškou dobrého kari koření.

Zdravotní přínos

V prvé řadě je to vláknina, které my Češi, pradávný národ ovesných vloček, jáhel a krup, konzumujeme více méně poskrovnu. Vždyť jednou porcí luštěniny významně naplníme téměř 100 % denní dávku této „čistící hmoty.“ K tomu stačí schroupat jablko, přidat několik oříšků, posvačit celozrnný chléb a o vlákninu máme postaráno.

Dalším významným benefitem bude nízký glykemický index, jsme-li tedy na redukční či diabetické dietě, čočka nám udělá nevídaně dobře. Taktéž je výborná pro věčné hladovce, neboť skutečně zasytí. Její černá barva dokonce zahrnuje podobné antioxidanty, jako borůvky či ostružiny. A to už je co říci, neboť toto ovoce je více než výjimečné.

Luštěniny všeobecně ukrývají více železa, hořčíku, vápníku, selenu, zinku či vitamínů skupiny B. Jejich nejvyšší přínos však shledávám v sytícím efektu a čistících účincích. Dopřejme si je tedy alespoň v třech porcích týdně. Je už jedno, zda jako salát či chutnou pomazánku, kterou si ozdobíme chléb.

Batát plněný čočkou Beluga

2 batáty
80 g čočky Beluga + 1 g Nori
50 g kukuřice
česnek
himalájská sůl
cibulka
avokádový olej
avokádo + citrón + himalájská sůl
petrželka na ozdobení

Batát nařízneme, dáváme pozor, abychom jej nepřekrojili, pečeme v troubě na 180 °C, dokud se více nerozvine. Na trošce avokádového oleje podusíme cibulku, přidáme beluga čočku, Nori řasu, kukuřici a podlijeme troškou vody. Osolíme, dochutíme česnekem. Jakmile se vydusí veškerá voda a směs je měkká, naplníme batát a ještě chvíli pečeme. Z avokáda, citrónu a himalájské soli vytvoříme pastu, kterou pak batát dozdobíme.

Salát s čočkou Beluga

100 g čočky Beluga
1 g Nori řasy
50 g rukoly
lahůdková cibulka
10 oliv bez pecky
2 rajčata
1 červená paprika
limetková šťáva
stroužek česneku
himalájská sůl
bílé sezamové semínko

Čočku povaříme s mořskou řasou doměkka. Do mísy vložíme opranou rukolu, rajčata a červenou papriku nakrájenou na kostičky, lahůdkovou cibulku. Promísíme s olivami a hotovou čočkou Beluga. Dochutíme česnekem, himalájskou solí a citrónovou šťávou. Posypeme semínkem.

Autor: Mgr. Zuzana Švédová, Dis.
Zdroj: http://www.celostnimedicina.cz/cocka-beluga.htm#ixzz4AD0I35GU

Časopis Ve hvězdách si lze předplatit prostřednictvím non stop linky předplatného + 420 777 157 435, e-mail: info@astrolife.cz (roční předplatné 350 Kč, půlroční 175 Kč), pro Slovensko na telefonním čísle + 421 244 458 821, e-mail: predplatne@abompkapa.sk