Zuzana Švédová: Angrešt, úžasný poklad mnohých zahrad

93
Plody angreštu. Foto: Pixabay.com

Drobné zahradní, taktéž i lesní ovoce, platí za vítané zpestření našeho jídelníčku, které je nabité vitamínem C, zároveň silnými antioxidačními a protizánětlivými účinky. Pro své léčivé vlastnosti tak do jídelníčku, hned vedle angreštu, zařaďme též červený či černý rybíz, borůvky, maliny, zralé ostružiny. A až nastane sezóna třešní, natrhejme do zásoby také ty, zvláště, trápí-li nás dna, astma, autoimunitní poruchy. Jejich glykemický index je velmi nízký, odpovídá zhruba číslu 20. Umírněně si je tedy může dopřát taktéž i diabetik, klient v redukci.

Když se řekne angrešt, mnozí z nás si vybaví kompot, případně pak litý koláč se sladkou angreštovou plňkou. Z angreštu se toho dá však uchystat rozhodně víc a mnohem zdravěji, než jen proslazenou pochoutku plnou cukru. Směle jej namražte, použijte do limonád, jako ovocný led, dekorujte jím ovocná jídla či kaše, společně s banánem, avokádem a kokosovým olejem mixujte na hutné, lahodné krémy. Jste-li milovníky smoothies, lze přidat i tam, zejména ke sladšímu banánu, který angrešt svou chutí harmonicky vyváží. Naši předkové z angreštu chystávali čaj, jehož základem bylo angreštové listí, případně pak omáčku, kterou servírovali k vařenému hovězímu masu. Hlavní ingrediencí býval angrešt, cukr, hladká mouka, máslo a zakysaná smetana. Receptury se mírně liší a jsou dány krajově. V oné rozmanitosti pak spatřuji kouzlo staročeské kuchyně.

Jelikož jsem milovnicí přírodních produktů, kdy s chemií si doma příliš nezadáme, z angreštu lze vyrobit velmi účinnou a voňavou pleťovou masku. Stejně jako z droždí, které stačí rozmíchat v trošce vody a nanést na obličej, lze rozmačkat angrešt, obohatit tučnějším jogurtem a troškou medu a rovněž nanést na pleť. Výsledné masky jsou velmi výživné, pleť si z nich vezme co jí třeba.

Kde tedy začít, vždyť o angreštu by se dalo povídat a povídat

Ačkoli je rybíz na našich zahrádkách častější, sama na něj nedám dopustit, neboť je doslova nabitý zdravím. Angrešt se mu v mnohém vyrovná. A nedrží-li se zrovna v přímém závěsu, stojí s ním vítězně na nejvyšším piedestalu. Nejprve zmíním jeho dokonalé minerální složení, kdy vedle vápníku, železa a zinku, nacházíme také draslík, hořčík, mangan, selen, křemík a měď. Angrešt doporučím zejména pacientům s kardiovaskulární problematikou, na 100 g totiž připadá až 300 mg draslíku, kdy sodík je téměř absenční. Z vitamínů pak nacházíme vitamíny skupiny B, chybí snad jen B12. Hojně jsou zastoupeny vitamíny rozpustné v tuku, A i E. Zajímavé je také hezké množství vlákniny, kdy na 100 g připadne zhruba 7 gramů této balastní látky. Angrešt obsahuje rovněž i pektin, druh rozpustné vlákniny, která váže těžké kovy, toxické látky, zároveň pomáhá snižovat cholesterol. Přítomný rutin pak zpevňuje cévy. Cenné kyseliny, zejména vinná a jablečná, podporují celkové zažívání.

Díky křemíku se pravidelná konzumace angreštu odráží v kvalitě pleti, kůže, ale i vlasů. Křemík zároveň posiluje ledviny. Na močové cesty má vůbec toto drobné ovoce blahodárný vliv. Nejenom, že detoxikuje, čímž usnadňuje ledvinám jejich záslužnou práci, zároveň též odvodňuje. Naše babičky angrešt podávaly při zánětu močových cest, taktéž i zácpě, kterou zmírňuje přítomný pektin, zrychlující peristaltiku střeva.

Letní limonáda s ovocným ledem

1 litr čerstvě odšťavněné okurkové šťávy
500 ml jemně perlivé vody
hrst červeného rybízu
2 mražené jahody
lístky meduňky, máty
mražený angrešt

Okurku odšťavníme, smícháme s vodou. Do džbánu dále přidáme rybíz, jahody, angrešt, lístky bylin. Chceme-li být skutečně originální, nápoje lze dekorovat také ledem, do kterého jsme zamrazili jedlé květy, například fialky, sedmikrásky, měsíček lékařský, chrpu.

Banánový dort s ovocem

1500 g banánů
400 g kokosu
jahody
kiwi
angrešt
kakao

Zhruba dva banány nakrájíme na půl centimetrová kolečka, kterými vyskládáme dortovou formu. Zbytek banánů umixujeme s kokosem na hutný krém. Ten rozdělíme na dvě poloviny, první nanášíme na banánový základ. Následně vrstvíme plátky kiwi. Ty přikryjeme druhou, banánovo-kokosovou vrstvou, kterou uhladíme, poprášíme kakaem. Nakonec dozdobíme plátky jahod a angreštem. Necháme vychladit.

autor: Mgr. Zuzana Švédová, Dis.
zdroj: https://www.celostnimedicina.cz/angrest-uzasny-poklad-mnohych-zahrad.htm#ixzz5IC0vmwKn

Časopis Ve hvězdách si lze předplatit prostřednictvím non stop linky předplatného + 420 777 157 435, e-mail: info@astrolife.cz (roční předplatné 210 Kč, na 2 roky 420 Kč), pro Slovensko na telefonním čísle + 421 244 458 821, e-mail: predplatne@abompkapa.sk