Zázvor: chutná prevence

43
Kořen zázvoru (Zingiber officinale). Foto: Pixabay.com

O zázvoru toho bylo napsáno hodně a tuto pozornost si rozhodně zaslouží. Kořen zázvoru totiž v sobě ukrývá řadu látek, které na naše tělo, ale i psychiku působí opravdu blahodárně. V domácnosti jej můžete využít mnoha způsoby, jak v kuchyni při vaření exotických pochoutek, tak také na domácí limonády, sirupy či léčivé lektvary.

Proč stojí zázvor za naši pozornost?

Zázvor obsahuje řadu účinných látek, které jsou často využity i ve farmacii. Jedná se především o esenciální oleje, fenolové sloučeniny, flavonoidy, saponiny, terpenoidy či taniny. Za jednu z hlavní látek se považuje gingerol (konkrétně 6-gingerol), který mu dodává ostře výraznou chuť. V sušené formě se mění na shogaoly. Díky účinným látkám, které zázvor obsahuje, se mu připisuje řada zajímavých účinků:

– pozitivní účinky na zažívání (zácpa, plynatost, vstřebávání živin),
– přispívá k regulaci krevního cukru,
– antioxidační a protizánětlivé účinky,
– účinný při prevenci zvracení v těhotenství i těhotenským nevolnostem,
– díky analgetickým účinkům může pomoci od bolesti hlavy,
– působí též jako afrodiziakum.

Zázvor očima ájurvédy

V ájurvédě platí zázvor za léčivý zázrak, který prohřívá a příznivě působí na všechny tři typy konstitucí – dóš (váta, pitta, kapha). Zázvor harmonizuje trávicí systém, zvyšuje totiž trávicí oheň a tím stimuluje chuť k jídlu, podporuje proces trávení a detoxikace, snižuje nadýmání. Pomáhá též při dýchacích obtížích a astmatu.

Zázvorový „lektvar“

Tento sirup složený ze zázvoru, citrónů a medu většinou zvládnou užívat už i malé děti. Má blahodárné účinky na různé typy nachlazené, kašel, rýmu. Stačí jen nakrájet oloupaný zázvor a bio citron na plátky. Do širší skleněné lahve pak klademe vrstvy na přeskáčku – zázvor, citron, zázvor, citron až do ¾ lahve. Následně zalijeme medem a vložíme do lednice. Citron se zázvorem pustí do medu chutnou šťávu, dáváme dvakrát denně jednu lžičku.

Zázvorový sirup

Potřebujete: 0,5 litru vody, šťávu ze dvou citronů, 1 kg hnědého cukru (sirup bude tmavší) a ca 120 g oloupaného zázvoru nakrájeného na cca 1 cm plátky (důvodem je, aby se porušila struktura vláken a účinné látky se dobře uvolnily). Získáte přibližně tři sklenice s obsahem 0,3 l.

Postup: Přiveďte vodu se zázvorem k varu a postupně vsypejte cukr. Po přibližně 15–20 minutách, v okamžiku, kdy směs zhoustne, přidejte šťávu z citronů. Nechte chvíli zchladnout a poté vlijte do uzavíratelných (ideálně skleněných) nádob. Uchovávejte v chladu a tmě.

Zázvorový sirup můžete v případě obtíží „jíst“ po lžičkách, ale to je spíš pro silnější povahy. Ideální stav je přidávat jej do vody jako šťávu, případně zalít horkou vodou nebo jako sladidlo do čaje.

Zázvorový odvar

Rychlou variantou, jak zázvor zařadit do života je také zázvorový odvar. Použít můžete nejen zázvor čerstvý, ale také sušený. Výhodou sušeného zázvoru, který si je schopen uchovat většinu svých účinných látek je, že jej stačí přelít vroucí vodou. U čerstvého zázvoru je nutné jej povařit, a to minimálně 15 minut. Jinak se ty nejdůležitější látky nestačí uvolnit. Skvělá je kombinace s medem či citronem, případně přidejte snítku máty.

Zdroj: https://www.celostnimedicina.cz/…htm

Časopis Ve hvězdách si lze předplatit prostřednictvím non stop linky předplatného + 420 777 157 435, e-mail: info@astrolife.cz (roční předplatné 240 Kč, na 2 roky 480 Kč), pro Slovensko na telefonních číslech +420 249 893 566, 3563, +420 800 188 826, e-mail: objednavky@ipredplatne.sk