Teď je období dýní a obzvláště dýně hokaido dokáže posílit žaludek a slezinu. Tyto dva orgány spolupracují, takže když posílíme slezinu, prospějeme tím žaludku.
Máslová dýně s kokosem
Potřebujeme:
1 velká máslová dýně nebo hokaido
4 lžíce másla nebo kokosového oleje
2 lžičky mletého kardamomu
1-2 lžičky nasekané chilli papriky bez semínek
2-3 lžíce třtinového cukru nebo javorového sirupu
3 lžíce smetany (může být rostlinná, třeba ovesná)
1 lžička soli
1/4 šálku strouhaného praženého kokosu
2 lžíce limetkové (citronové) šťávy
Postup:
Nejdříve upečte nebo poduste dýni. Lehce potřete plech kokosovým olejem nebo máslem. Dýni rozkrojte napůl, vydlabejte semínka a překrojenou stranou položte na vymazaný plech. Pečte doměkka cca 45 minut na 180 stupňů. Nebo dýni můžete nakrájet, lehce podlít a podusit na mírném ohni doměkka. Potom dýni rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. Na pánvi na mírném ohni rozehřejte máslo, přidejte fenykl, kardamom, chilli, pár sekund smažte a hned přidejte dýňové pyré, sladidlo, sůl a smetanu. Za stálého míchání vařte do zhoustnutí asi 5 minut. Před podáváním ozdobte nasucho opraženým kokosem nebo lískovými oříšky a pokapejte limetkovou šťávou.
Dýňové kari s pórkem
Potřebujeme:
1 malá dýně hokaido
1 pórek
2 polévkové lžíce másla
1/2 lžičky šťávy ze zázvoru
1 čajová lžička kurkumy
1 krabička ovesné smetany nebo 1/3 plechovky kokosového mléka
Postup:
Rozehřejte máslo, přidejte koření a nechte rozvonět. Přidejte koření a nechte rozvonět. Přidejte dýni, krátce osmahněte, podlijte trochou vody a duste doměkka. Ke konci přidejte pórek a smetanu, ještě krátce povařte.
Přejeme vám dobrou chuť.
Zdroj: Časopis Sféra, říjen 2016
Více informací na: https://www.celostnimedicina.cz/posilnete-zaludek-dyni.htm#ixzz4NhfsM4Pa
Časopis Ve hvězdách si lze předplatit prostřednictvím non stop linky předplatného + 420 777 157 435, e-mail: info@astrolife.cz (roční předplatné 210 Kč, na 2 roky 420 Kč), pro Slovensko na telefonním čísle + 421 244 458 821, e-mail: predplatne@abompkapa.sk