PharmDr. Tomáš Arndt: Rostlinné oleje – přírodní produkty pro naše zdraví

136
Foto: Pixabay.com

Jedním z druhů přírodních přípravků prospívajících našemu zdraví jsou rostlinné oleje. Tato skupina se v současnosti stále více rozšiřuje a stejně tak roste její obliba. Některé z těchto olejů se užívají vnitřně, jiné můžeme najít jako jednu ze složek v přípravcích přírodní kosmetiky. Některé z nich jsou známější a rozšířenější, jiné už méně. Na trhu působí i firmy, které se specializují na jejich produkci ve větší míře, jako například EkoMedica Czech. Rád bych se v tomto článku zmínil o několika jejích produktech.

Oregánový olej (Origanum vulgare, dobromysl obecná)

Oregánový olej patří k tradičně používaným olejům v přírodní medicíně. Hlavními obsahovými látkami jsou silice thymol a karvakrol. Silice zvyšují vylučování trávicích enzymů, hlenů ve sliznicích dýchacích cest, působí mírně dezinfekčně, uvolňují křeče hladkého svalstva v trávicím ústrojí a svaloviny dělohy. Mají stimulační účinek na centrální nervový systém a zlepšují náladu. Hořčiny povzbuzují tvorbu žaludečních šťáv a zvyšují chuť k jídlu.

Ostropestřcový olej (Silybum marianum, ostropestřec mariánský)

Ostropestřcový olej obsahuje jako hlavní účinnou složku silymarin. Silymarin je směs 3 složek – silybinu, silydioninu a silikristinu. Silymarin má v první řadě význam jako látka ochraňující jaterní buňky, odborně označována jako hepatoprotektivum. Látky z této skupiny jsou užívány například u chronických forem žloutenky, pří poškození jater alkoholem či jako prevence účinku toxických látek na játra. Důležitou funkcí jater je schopnost zneškodňovat nepotřebné látky nebo škodliviny, jako jsou např. chemické přídavky potravin, léky, alkohol, ale i toxické látky z hub či virové infekce. Jedna z jeho složek – silybin snižuje oxidaci tuků. Silymarin rovněž tlumí produkci prostaglandinů a tím snižuje vznik nespecifického zánětu v postižené tkáni, zvyšuje prostřednictvím stimulace nukleolárního enzymu polymerasy i rychlost syntézy ribosomálních ribonukleových kyselin. Tím může být zesílena biosyntéza proteinů a regenerace buněk. Silymarin tedy celkově ochraňuje a detoxikuje (čistí) játra a stimuluje regeneraci buněk.

Hořčičný olej (Sinapis alba, hořčice setá)

Hořčičný olej se získává ze semínek hořčice seté. Z přírodních látek obsahuje mastné oleje, glykosid sinalbin a fermenty. Právě fermenty reagují s vodou a uvolňuje se silice – tekutý, štiplavý a těkavý olej (oleum Sinapsis aetherum), který působí dráždivě a místně prokrvuje. Této vlastnosti se používá pro uvolnění ztuhlého svalstva a při léčbě revmatismu. Zvyšuje prokrvení i hlouběji uložených orgánů, a proto se obklady obsahující hořčičný olej aplikují v tradičním léčitelství například při onemocnění horních cest dýchacích. Hořčičný olej obsahuje i řadu vitamínů, jako vitamín A, K, E nebo B6 (pyridoxin).

Používá se i v šampónech a dalších přípravcích vlasové kosmetiky. Výborně vyživuje vlasové kořínky a podporuje tak růst i kvalitu vlasů. Je to dáno jeho prokrvujícími účinky.

Sezamový olej (Sezam indický, Sesamum indicus)

Sezamový olej je získaný ze semínek sezamu indického. Podporuje tvorbu žluči a vyprazdňování žlučníku, pomáhá při zánětech dásní a paradentóze. V tradičním lidovém léčitelství byl používán pro detoxikaci jater, a pro ochranu proti žloutence a bakteriím. Sezamový olej snáší i vyšší teploty, hodí se k vaření jakéhokoliv pokrmu i ke krátkodobému smažení. Obsahuje vitaminy skupiny B (B1, B2, B12, B6), hořčík, fosfor, karoteny, zinek, železo, mangan, měď, nikl.

Arašídový olej (podzemnice olejná, Arachis hypogea)

Arašídový olej obsahuje řadu důležitých přírodních látek, z kterých je možné zmínit vitamín B1 (tiamin), B3 (niacin), B5 (kyselina pantotenová), B6 (pyridoxin) a B9 (kyselina listová), hořčík, vápník, zinek, fosfor, antioxidanty nebo koenzym Q10. Jednou z důležitých látek je i resveratrol, přírodní antifungicidální látka, jež zamezuje vzniku plísní a rovněž je účinným antioxidantem. Antioxidanty jsou skupinou přírodních látek, které pomáhají chránit náš organismus před negativním vlivem škodlivých volných radikálů z okolního prostředí. Další obsažené látky, vitamíny ze skupiny B, příznivě působí na nervovou soustavu. Někteří odborníci uvažují, že by se mohly preventivně jíst, aby se snížilo riziko vzniku Alzheimerovy nemoci. Další zdroje uvádějí, že mohou pozitivně působit na snížení hladiny krevního cukru nebo mohou pomoci předcházet vzniku kardiovaskulárních chorob.

Dýňový olej (Cucurbita pepo, tykev obecná)

Dýňový olej se získává ze semen tykve obecné. Má projímavý účinek a v tradičním léčitelství byl také používán proti parazitům či zánětům či jako doplněk stravy u léčby prostaty. Z vitamínů obsahuje beta karoten, vitamíny C, D, E a z vitamínů skupiny B B6 (pyridoxin), vitamín B1 (tiamin), B12, B2 a B3 (niacin). Z minerálů obsahuje sodík, draslík, vápník, hořčík, fosfor, železo, měď, zinek či mangan.

autor: PharmDr. Tomáš Arndt
zdroj: https://www.celostnimedicina.cz/rostlinne-oleje-ciste-prirodni-produkty-pro-vase-zdravi.htm#ixzz53lAmy2SC

Časopis Ve hvězdách si lze předplatit prostřednictvím non stop linky předplatného + 420 777 157 435, e-mail: info@astrolife.cz (roční předplatné 210 Kč, na 2 roky 420 Kč), pro Slovensko na telefonním čísle + 421 244 458 821, e-mail: predplatne@abompkapa.sk