PharmDr. Tomáš Arndt: Probiotika a prebiotika

132
Foto: Pixabay.com

Často se můžeme v přírodních přípravcích setkat s názvem probiotika a prebiotika. Oč se jedná a čím se liší?

Probiotikum (z řeckých slov pro = příznivý a bios = život) je mikrobiální součást stravy, která má při konzumaci v dostatečném množství příznivé účinky na naše zdraví. Jedná se o ty bakterie, které jsou v reklamách označovány jako přátelské nebo jako živé kultury, protože se jedná o tělu prospěšné bakterie. Mezi nejznámější probiotické bakterie patří především ty z rodu Lactobacillus, Bifidobacterium a Streptococcus. Tyto bakterie chrání organismus před patogeny, které mají negativní vliv na lidský organismus.

Jak vlastně působí?

Vedou tvrdý boj se škodlivými bakteriemi o místo na střevní sliznici a brání jí, aby se na ní nemohli zachytit škodlivé mikroorganismy. Navíc vytvářejí látky, které pomáhají ničit škodlivé bakterie (např. určité mastné kyseliny, které snižují střevní pH). Nacházejí se v řadě potravin, jako příklad lze uvést zakysané mléčné výrobky (především jogurty, jogurtová a kefírová mléka), tvrdé sýry typu ementál a zeleninu konzervovanou mléčným kvašením (např. kysané zelí). Objevují se i v celé řadě přírodních přípravků a i v několika volně prodejných lécích. Podporují správné fungování gastrointestinálního traktu, obnovení střevní mikroflóry, celkové zvýšení nespecifické imunity a tím i obranyschopnosti organismu a jsou doporučovány jako prevence nebo pro zmírnění alergických a atopických projevů u dětí.

Pomáhají i během průjmu, kdy zkracují celkovou délku nemoci. Některé z nich mohou vytvářet i vitamin K a B12. Prebiotika jsou nestravitelné složky naší stravy, která slouží jako potrava pro probiotika a vytváří vhodné podmínky pro jejich správný růst a aktivitu. Představují pro ně také zdroj energie. Štěpí je právě enzymy, které produkují probiotické bakterie.

Jako příklad lze uvést rozpustnou vlákninu nebo inulin, které patří mezi složené cukry, polysacharidy. Nachází se zejména v obilovinách, ale také i v ovoci a zelenině. V zelenině najdeme nejvíce prebiotické vlákniny v česneku, cibuli nebo pórku. Inulin se nachází v čekance obecné. Někdy se můžeme setkat i s pojmem symbiotika, která spojují vlastnosti probiotik i prebiotik v jednom výrobku zároveň.

Autor: PharmDr. Tomáš Arndt
Zdroj: http://www.celostnimedicina.cz/probiotika-a-prebiotika.htm#ixzz47ZekErDq

Časopis Ve hvězdách & Lidový léčitel si lze předplatit prostřednictvím non stop linky předplatného + 420 777 157 435, e-mail: info@astrolife.cz (roční předplatné 350 Kč, půlroční 175 Kč), pro Slovensko na telefonním čísle + 421 244 458 821, e-mail: predplatne@abompkapa.sk