MUDr. Pavel Šácha: Známka kvality

62
Foto: Pixabay.com

Víte o tom, že je vaše tělo dokonalé? Možná to jen tušíte… Jak si dovede samo vyrábět mnohé důležité látky pro svou potřebu a velmi účelně je zužitkovat, tak zase z těla odbourat. Není mu pak nutno dodávat ty látky, které si umí vyrobit samo.

Jenže dnešní realita života, která je plná světských stresů, hektického konání, a samotná skutečnost, že se jídlo nakupuje hlavně v hypermarketech, ukazuje, že člověk jako bytost z přírody musí čelit mnohým faktorům, jež zhoršují jeho zdravotní stav.

Jedinec má logicky snahu podporovat způsoby, které vidí v přírodě, protože právě ona nabízí mnoho možností, jak organizmus udržovat ve stavu zdraví, aniž by do něj přidávala látky, které současně s vylepšením přinášejí i zátěže – toho příkladem je třeba vitamin v šumivé tabletce, respektivě ten, který se postupně uvolňuje do těla, jak praví reklama. Vypadá to dobře, ale to, co způsobuje ono šumění a postupné uvolňování, je chemické, a to je balast, s nímž se pak tělo musí vypořádat. Může to způsobit i potíže, které předčí proklamovaný efekt samotného vitaminu.

Nebo jiný příklad: Koupíte si maso ze zvířete, které bylo ustájeno, nevíte, čím bylo krmeno, žilo ve stresu; koupíte si drůbež, která měla změněný režim dne, to je nepoznala, zda je den či noc. A určitě byste rádi koupili maso ze zvířete, které se páslo na louce a bylo v klidu, či drůbež, která běhala na venkově po dvorku a na noc se schovala do kurníku.

Hodnota stravy

Hodnota stravy se za poslední desetiletí zhoršila, některé vědecké práce hovoří otevřeně o tom, že lidstvo trpí podvýživou základních minerálů, enzymů, stopových prvků. Ve stravovacím režimu máme málo skutečně vyživujících látek, ale naopak mnoho těch, které organizmus zatěžují a jsou z něj špatně odbouratelné. S nárůstem používání chemie v běžném životě jsme vedle výhod, jež přináší, zapomněli na nebezpečí, které s sebou dlouhodobě nese. Vyrábíme potraviny, které jako jídlo vypadají, ale jídlem jsou jen z malé části.

Hodnota léků a potravních doplňků

Podobné je to s léky a potravními doplňky. Není často celá pravda to, co je napsáno na krabičce. Hygienicky v pořádku, složení v pořádku, ale hodnotu výživnou, využitelnost v organismu a stupeň zatěžování organizmu se již z krabičky nedozvíme.

Schopnosti výroby

Dnes dokážeme přesně pojmenovat všechny látky, které existují v přírodě. Každá z nich má název, chemický vzorec a lze ji uměle vyrobit. Výroba chemického vitaminu je mnohem levnější než získání vitaminu z přírodního substrátu nebo třeba získaného extrakcí přímo z byliny. Výrobce chemického léku si může dovolit nabízet výrobek za levnou cenu a prodává jej ve výdejně farmaceutických výrobků. Výrobce skutečně přírodního výrobku musí mít pochopitelně cenu vyšší. Rozdíl sám uživatel nepozná. Na krabičce je napsáno „na přírodní bázi“. Pokud se řídí při nákupu cenou, může se dostat do situace, kdy se domnívá, že svému tělu prospívá, ale ve skutečnosti tomu tak nemusí být. Jediný prospěch z toho má farmaceutická firma, a to zaručeně.

Známka kvality a další cesty

Musíme se pak jen spolehnout na známku kvality – např. označení GMP – Good Manufacturing Practices nebo jiné podobné. Takové označení dostanou jen výrobci splňující nejpřísnější normy kvality a tak dále. Nebo se zajímáme o filozofii firmy, čteme články na jejím webu, navštívíme její přednášky, den otevřených dveří při výrobě, sledujeme reference. Tento princip získání jistoty o kvalitě výrobků je prosazován u MLM – víceúrovňového prodeje.

Obecně se uznává názor, že potravní doplňky mají být součástí naší stravy, aby tak doplňovaly to, co v potravinách běžně chybí. Nelze jimi nahrazovat vyváženou stravu.

autor: MUDr. Pavel Šácha
zdroj: https://www.celostnimedicina.cz/znamka-kvality.htm#ixzz5heu8uw1O

Časopis Ve hvězdách si lze předplatit prostřednictvím non stop linky předplatného + 420 777 157 435, e-mail: info@astrolife.cz (roční předplatné 240 Kč, na 2 roky 480 Kč), pro Slovensko na telefonních číslech +420 249 893 566, 3563, +420 800 188 826, e-mail: objednávky@ipredplatne.cz