Martina Korejčková: Ryby na talíři českého strávníka

149
Foto: Pixabay.com

Tímto článkem o rybách, které se pro léto hodí stejně jako pro zimu, bych velmi ráda navázala na článek minulý, ve kterém jsem nabízela přehled kladů a záporů konzumace hovězího masa. Ryby to na českém strávníkově talíři nemají vůbec snadné, a to ať již mluvím o rybách sladkovodních či mořských.

Mezi námi je mnoho lidí, kteří ryby nemají rádi – nechutnají jim nebo jim dokonce nevoní. Další skupinou lidí jsou alergici, kteří kdyby rybu snědli, tak by tady za chvíli s námi pravděpodobně ani nemuseli být, neboť ryby jsou jednou z nejčastějších skupin potravin vyvolávající vážné projevy alergie od kožních příznaků, zvracení, dušení až po život ohrožující anafylaktický šok. Pak tady máme osoby, jímž ryby nevadí nebo jim chutnají, ale dopřávají si je pouze zřídka, anebo jen v určité formě (tuňák v konzervě, olejovky, rybí saláty v majonéze, krabí tyčinky, kapr na Vánoce 1x za rok a smažené rybí filé 2x do roka). A konečně poslední skupinka lidí, kterou se i já svou činností nutriční terapeutky, snažím rozšiřovat co nejvíce. To skupinou jsou samozřejmě zastánci či dokonce milovníci ryb.

Jestliže nám nebrání zdravotní či jiné závažné důvody, doporučuji mít rybu v jídelníčku 2x týdně a klidně téměř v jakékoliv variantě. Neznamená to, že by člověk musel 2x týdně jít a koupit si celý filet ryby (i když by to byla ta nejlepší varianta), ale pokud není možnost koupě ryby kvůli podezření na její čerstvost, cenovou dosažitelnost nebo dostupnost, pak se nebojme sáhnout i po méně vhodných variantách jako je tuňák v konzervě, rybí zavináče plněné kysaným zelím nebo rybí pomazánka například ze sardinek. Tyto druhy pozbývají některé výživové látky, ale řekněme si narovinu a s trochou nadsázky – „lepší ryba v aspiku než bůček na pekáči.“ Pojďme se podívat na ryby zblízka a poodkrýt jejich klady, ale i zápory.

Pro co si ryb cením:

– Rybí maso je neodmyslitelným zdrojem kvalitních bílkovin a je pravdou, že existuje i skupinka vegetariánů, která sice nejí maso ani masné výrobky, ale ryby a mořské plody si dopřejí, jsou nazývání „pesco-vegetariány“.
– Mořské ryby mají přínos pro obsah jódu – jód potřebujeme především pro správnou činnost štítné žlázy a tvorbu jejích hormonů, které ovlivňují celkový metabolismus člověka.
– Mořští živočichové (hlavně ústřice) skrývají také množství zinku, pro mnohé možná informace, která moc neřekne, ale pokud napíšu, že zinek ovlivňuje kvalitu spermií a mužskou potenci, tak předpokládám, že do rybárny zavítá už více lidí. 🙂
– Všechny druhy ryb obsahují velké množství vitamínu B (vsázet by na ně měli ve vyšším množství i sportovci) a mořské ryby i vitamíny A, D a E.
– A proč se doporučuje konzumovat rybí tuk? Ten obsahuje polynenasycené mastné kyseliny (známé jako „zdravé tuky“) a ty, jak již po množství mých článků víte, příznivě působí na srdečně-cévní systém.
– Myslet na jejich pravidelný příjem by měli především sportovci, lidé trpící neurologickými a cévními nemocemi, diabetici, lidé hubnoucí, starší lidé, děti a dospívající.

I ryby mohou mít však své stinné stránky:

– Obsahují velké množství vody a podléhají rychlé kazivosti, proto by měly být zpracovány v den koupě.
– Jak již bylo řečeno, mohou být častým alergenem.
– Poslední dobou se proslýchá i nešetrný chov ryb s následným dopadem na jejich kvalitu – i proto je důležité zvážit, od koho a z jakého dovozu ryby kupujeme.
– Obsahují vyšší množství purinových látek, kdy z tohoto důvodu nejsou příliš doporučeny lidem trpící onemocněním „dna“.
– Někoho odradí i cena některých ryb a mořských produktů.

I přes podané informace bych se za konzumaci ryb chtěla přimluvit, a pokud se bojíte úpravy ryb, tak to považuji za obavu zcela zbytečnou, protože ryba chutná sama o sobě výborně. Naučme se hledat původní chuť potravin…rybě většinou stačí k tepelné úpravě jen pár minut na pánvi, na páře či v troubě a minimum koření a výběru z následujících bylinek – sáhnete-li po soli, citrónové šťávě, česneku, pepři, drceném kmínu, kopru, petrželce, tymiánu, estragonu, bazalce, koriandru či oreganu, chybu neuděláte.

Nakonec jsem pro Vás vybrala recept na sumce, který se snoubí s chutí omáčky z kořenové zeleniny.

Na 1 porci budeme potřebovat:

150g filetu ze sumce
10g másla
30g cibule
30g mrkve
30g celeru
30g petržele
sůl, celý pepř, nové koření, tymián, čerstvý koriandr

Pekáč vytřeme máslem, přidáme na kostičky nakrájenou zeleninu, vložíme osolené filety ze sumce, koření, tymián, lehce podlijeme vodou či vývarem a dáme péct do předehřáté trouby na 200°C. Pečeme, dokud sumec nezezlátne a zelenina nezměkne. Poté vyjmeme sumce z pekáče, vylovíme celé kuličky koření, rozmixujeme do husté omáčky a dozdobíme čerstvým koriandrem.

autor: Bc. Martina Korejčková, DiS.
zdroj: https://www.celostnimedicina.cz/ryby-na-taliri-ceskeho-stravnika.htm#ixzz4mgpqiyue

Časopis Ve hvězdách si lze předplatit prostřednictvím non stop linky předplatného + 420 777 157 435, e-mail: info@astrolife.cz (roční předplatné 210 Kč, na 2 roky 420 Kč), pro Slovensko na telefonním čísle + 421 244 458 821, e-mail: predplatne@abompkapa.sk