Martina Korejčková: Ořechy a jejich klady i zápory

117
Vyloupané mandle. Foto: Pixabay.com

Chtěla bych Vám nyní nabídnout několik informací o ořechách. Sama je totiž považuji za jednu z nejúžasnějších a nejzdravějších skupin potravin. Potravinový trh nabízí i v České republice širokou nabídku druhů, ať již všeobecně známé vlašské, lískové a pistáciové ořechy, mandle, kešu, ale i méně tradiční druhy jako para ořechy, makadamové a piniové. Naopak Vás možná překvapí, že takové arašídy (z rostliny podzemnice olejné) nepatří do skupiny ořechů, ale do luštěnin.

Proč zařadit ořechy do svého jídelníčku?

A proč je vhodné se na konzumaci těchto plodin zaměřit? Protože ořechy obsahují vysoký obsah hořčíku, železa, selenu, zinku, fosforu, mědi a manganu a jsou bohaté na lecitin, vitamin E a vitaminy skupiny B. V lískových a vlašských oříškách se vyskytuje množství vápníku, v mandlích zase najdeme spoustu hořčíku. Dále se v nich skrývá zdroj kvalitních bílkovin, vlákniny a zdravých tuků. V konečném důsledku nám tedy ořechy zlepší funkce mozku, nervů, svalů, srdce a cév, pomohou zapracovat na lepších hodnotách celkového cholesterolu, také vyživí pokožku, vlasy, nehty, kosti a kvůli obsahu antioxidačních látek (vitamín E, selen) podpoří ochranu organismu před rakovinou. Tyto zmíněné účinky jsou však připisovány nepraženým a nesoleným ořechům. Ořechy jsou též vhodné pro neobézní diabetiky, přesto, že obsahují sacharidy (= cukry), vstřebávají se v těle pomalu a hladinu krevního cukru zvyšují pozvolna.

Ovšem jako každá mince má dvě strany, stejně tak je tomu u ořechů. Ořechy jsou blahodárnou potravinou, ale i ony mají podle mého názoru čtyři specifické nevýhody:

1) jsou častou alergizující potravinou

Není vzácností, že mnoho lidí nemůže ořechy konzumovat kvůli nebezpečné alergické reakci po požití ořechů.

2) pro lidi trpící onemocněním trávicího traktu nejsou povětšinou kvůli jejich horší stravitelnosti organismem tolerovány

Například při žlučníkových a žaludečních obtížích, střevních zánětech, divertikulóze (= výchlipky ve stěně střeva, kde se mohou nedokonale strávené zbytky ořechů zachytit a poté zanítit), při onemocnění slinivky břišní a dalších onemocněních trávicího ústrojí nejsou ořechy ke konzumaci doporučovány. V tomto případě podpořte svoje zažívání jinými cennými zdroji z přírody.

3) mají vysokou energetickou hodnotu

Další důležité upozornění. Pokud máte oříšky rádi jako svačinku či jako neodmyslitelnou součást oslav či posezení, mějte na paměti, že 100g ořechů obsahuje asi 60% tuku a jejich energetická hodnota na 100g se pohybuje od 2500 – 2800kJ v závislosti na druhu. Snědením pytlíčku ořechů si tedy žena vyčerpá přibližně 1/3 svého doporučovaného denního energetického příjmu z potravy.

4) mohou být napadeny plísněmi, které dělají jinak z velmi zdravé potraviny potravinu toxickou

Důležité je proto i upozornění na sladování oříšků, neboť kvůli vysokému obsahu tuků mají schopnost žluknout, proto je dobré je skladovat při pokojové teplotě v délce max. 4 měsíce. Namleté ořechy by se však měly konzumovat hned nebo uložit do lednice a spotřebovat do několika dnů.

Poslední odstavec článku bych ráda věnovala Vám, čtenářům, kterým už přestalo bavit si na pečivo mazat pomazánková másla, margaríny, stolní másla či sýry stále dokola. Pokud si vyzkoušíte můj následující recept, zaručuji Vám, že si ho z velké pravděpodobnosti zamilujete stejně jako já. Jedná se o domácí mandlové máslo, kdy nejen recept vypadá jednoduše, ale i samotná příprava je naprosto banální.

Domácí mandlové máslo:

200g nepražených nesolených mandlí (nejlépe v BIO kvalitě)
kvalitní olej lisovaný za studena (olivový, řepkový, lněný… – výběr oleje dodá máslu
i specifickou chuť)
špetka soli

Mandle vysypeme do mixéru a mixujeme asi 2 minuty. Z mandlí se začne uvolňovat olej a bude vznikat hustá hmota. Tuto hmotu stačí naředit olejem lisovaným za studena, jen mírně dosolit, znovu nechat chvilku mixovat a celou směs tak promíchat. Hotové máslo si přendáme do uzavíratelné nádoby a v tenké vrstvě mažeme na pečivo, knäckebroty či ho můžeme použít jako pojidlo různých nepečených dobrot či jako náplň do vánočního cukroví.

S výběrem vhodných mandlí doporučuji si dát opravdu záležet, ale výsledek pak stojí za to. Nakonec – namažete-li si pečivo namísto živočišným máslem mandlovým, tak toto rostlinné máslo neobsahuje množství nasycených tuků, cholesterolu jako máslo živočišné a naopak uděláte krok dopředu ke zdravějšímu jídelníčku.

autor: Bc. Martina Korejčková, DiS.
zdroj: https://www.celostnimedicina.cz/orechy-a-jejich-klady-i-zapory.htm#ixzz4ngIYGyIF

Časopis Ve hvězdách si lze předplatit prostřednictvím non stop linky předplatného + 420 777 157 435, e-mail: info@astrolife.cz (roční předplatné 210 Kč, na 2 roky 420 Kč), pro Slovensko na telefonním čísle + 421 244 458 821, e-mail: predplatne@abompkapa.sk