Česnek – jedni ho milují, druzí nesnášejí. Já osobně patřím do první skupinky, ovšem moje práce s lidmi mě nutí s jeho širokým využitím brzdit, i když bych ho nejraději dávala do všech jídel, polévek, pomazánek i salátů – takovou oblibu má u mě. Naopak je ale i vysoké procento lidí, kteří ho z důvodu špatného trávení či nějakého zdravotního omezení nemohou konzumovat, popřípadě pouze jen v malém množství. Jsou to například lidé s onemocněním žaludku, žlučníku, střev či slinivky břišní. Takže ti, kteří ho tráví a snáší dobře, by ho rozhodně měli volit už jen kvůli tomu, že nám pomůže od nadměrného solení pokrmu, neboť jeho výrazná chuť dovoluje použít menší množství soli a dalších kořenících přípravků.
Česnek je jedním z prvních rostlinných zdrojů, který se hojně využíval a stále využívá jako nejrozšířenější léčivá plodina v léčitelství na celém světě. Vždyť i římští vojáci si vkládali stroužky česneku mezi prsty na nohou, aby zabránili vzniku kožních infekcí, se kterými se pochopitelně často setkávali, protože se už od pradávna ví, že česnek je známý především pro své antibakteriální účinky – říká se mu tzv. „přírodní antibiotikum“. Za nejcennější látku v česneku považujme „allicin“, jde o sirnou sloučeninu, která dodává česneku charakteristickou výraznou vůni a chuť. Nejúčinnější formou, která zajistí allicinu své účinky, je jíst česnek syrový a podrcený, nastrouhaný nebo nakrájený. Pokud ale česnek vystavujeme ohřevu v mikrovlnné troubě nebo ho smažíme, jeho obsah této sirné sloučeniny rapidně klesá.
Ale nyní už se pojďme podívat na jeho možný pozitivní zdravotní přínos, pokud zvolíme vhodnou technologickou úpravu:
– Česnek pomáhá při nachlazení, kašli, bolesti v krku (svými protizánětlivými, antivirovými a antimikrobiálními účinky) – vyzkoušejte domácí léčivý přípravek: rozmačkejte stroužek česneku, rozmíchejte s čajovou lžičkou medu, trochou citrónové šťávy a zalijte horkou vodou. Celé vypijte a běžte se vypotit.
– Česnek se používá, jak již bylo zmíněno, i při kožních infekcích, ale i při těch houbových – mykotických (kožní mykózy, plísně).
– Zkoumá se i vliv na vznik rakoviny, někteří vědci a lékaři tvrdí, že česnek při styku
s jedovatými látkami v laboratorních podmínkách snižuje (a někdy až zastavuje) vznik nádorů.
– Jeho velkým účinkem je vliv srdečně-cévní: pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi (zvyšuje „hodný“ HDL cholesterol a snižuje LDL cholesterol); pomáhá zabraňovat tvorbě ateromových plátů ve stěně cév a mírným způsobem i snižovat krevní tlak a bránit vzniku krevních sraženin.
– Některým lidem (při jeho dobré snášenlivosti) zabírá jako první pomoc i při bolesti žaludku.
A protože se česnek hodí v našich kuchyních opravdu k širokému spektru využití, já mám pro Vás tentokrát tip:
Bramborovo-cuketový koláč dochucený česnekem
1 menší cuketa
500g syrových moučných brambor (varný typ C)
2 vejce
200g šunky (s obsahem 90% podílu masa a více)
2 lžíce špaldové mouky
5 stroužků česneku
sůl, pepř, majoránka, oregano Moringa mix
Cuketu, brambory a česnek očistíme, oloupeme a nastrouháme (cuketu nahrubo a česnek s bramborami najemno), přidáme rozšlehané vejce, mouku, pokrájenou šunku a dochutíme sušenou majoránkou, oreganem Moringa mix, solí a pepřem. Těsto vlijeme do koláčové formy, kterou jsme si vystlali pečícím papírem a jemně potřeli olivovým olejem. Pečeme při 200° dokud nejsou suroviny dostatečně propečené. Tento koláč můžete servírovat jako večeři společně s miskou salátu. Svou chutí je podobný smaženým bramborákům.
autor: Bc. Martina Korejčková, DiS.
zdroj: https://www.celostnimedicina.cz/o-lecive-sile-cesneku.htm#ixzz4o1CEGsMX
Časopis Ve hvězdách si lze předplatit prostřednictvím non stop linky předplatného + 420 777 157 435, e-mail: info@astrolife.cz (roční předplatné 210 Kč, na 2 roky 420 Kč), pro Slovensko na telefonním čísle + 421 244 458 821, e-mail: predplatne@abompkapa.sk