Martina Korejčková: Červená řepa a její zapojení do studené kuchyně

120
Foto: Pixabay.com

Jak jednoduše ozvláštnit klasický zeleninový salát? Doslova bombou do míchaných salátů může být zapojení červené řepy – zcela prosté, po staletí známé zeleniny, kterou znovu začínáme objevovat a v našich jídelníčkách používat. Například moje babička s dědečkem obhospodařují úžasnou zahrádku, kde pěstují červenou řepu už léta letoucí, ale nikdy jsem ji na našem rodinném stole nezaznamenala. Proč mají lidé zažito, že zeleninový salát je hlavně o rajčatech, salátu, okurce a paprice? Zkusili jste si do něj někdy nakrájet syrovou červenou řepu? Pokud ne, tak je to nejen barevná pastva pro oči, ale řepa zcela rozbije známou chuť míchaného salátu a udělá z něj nevšední chuťový zážitek.

Červená řepa je další z řady surovin, která v sobě skrývá množství zdraví prospěšných pokladů. Ať už budete přidávat řepu do pokrmů nebo si z ní uděláte čerstvou šťávu, zkuste ji zařazovat nejen v období, kdy se necítíte fyzicky dobře, ale i jako preventivní opatření.

Pojďme se podívat, v čem nám může konzumace červené řepy pomoci:

– čerstvá šťáva z řepy působí na střeva a pomáhá při zácpě
– řepa působí i na srdečně-cévní systém – pomáhá snižovat krevní tlak, pročišťuje krev, doporučuje se i při leukémii
– je vhodné ji podávat při rekonvalescenci, oslabení imunity či při virových infekcích
– má protirakovinné účinky díky obsaženému červenému barvivu
– je vhodná v období před otěhotněním a v prvním trimestru těhotenství díky obsahu kyseliny listové, která je důležitá pro správný vývoj nervové soustavy plodu a eliminaci vrozených vývojových vad
– velmi zdraví příznivá je i při onemocnění jater, žlučníku, slinivky břišní nebo střev a bezezbytkové dietě

Mám pro Vás ale ještě jeden tip, čeho si vážit na červené řepě. Neméně cenná je i její nať, která obsahuje taktéž karotenoidy, draslík, vitamín C a i železo, a tak ji můžete přidávat do polévek salátů či k masu. K tématu červené řepy Vám mimořádně prozradím recepty dva: na jednoduchý salát z červené řepy a cizrnovou pomazánku s červenou řepou.

Salát z červené řepy (2 porce):

300g syrové červené řepy
1 stroužek česneku
150g sýru cottage
sůl
Moringa flakes

Řepu a česnek očistíme, oloupeme a nastrouháme (nebo nasekáme v mixéru), osolíme, smícháme s cottage sýrem a špetkou rozdrolených Moringa flakes.

Cizrnová pomazánka s červenou řepou (4 porce):

200g sterilované cizrny
150g vařené červené řepy
1 lžíce olivového oleje
1 lžíce citrónové šťávy
1 lžíce bílého jogurtu
stroužek česneku
špetka římského kmínu, sůl, pepř
hrst nasekané natě z řepy

Sterilovanou cizrnu scedíme, vložíme spolu s česnekem, olivovým olejem a červenou řepou do mixéru a rozmixujeme do hladké kaše. Dochutíme citrónovou šťávou, bílým jogurtem, solí, pepřem, římským kmínem a nasekanou řepnou natí.

autor: Bc. Martina Korejčková, DiS.
zdroj: https://www.celostnimedicina.cz/cervena-repa-a-jeji-zapojeni-do-studene-kuchyne.htm#ixzz4r4fUTmVl

Časopis Ve hvězdách si lze předplatit prostřednictvím non stop linky předplatného + 420 777 157 435, e-mail: info@astrolife.cz (roční předplatné 210 Kč, na 2 roky 420 Kč), pro Slovensko na telefonním čísle + 421 244 458 821, e-mail: predplatne@abompkapa.sk