Jak na polévkové krémy

56
Foto: Pixabay.com

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Rychlé polévkové krémy rozhodně patří mezi plnohodnotné, výživné a báječné večeře pro celou rodinu. Zahřejí i zasytí. Užijte si nekonečně variací s využitím sezónní a lokální zeleniny, bylinek i koření.

1. Tuk

Základem je tuk, ten zvýrazní výslednou chuť polévky. Nejvhodnější je použít ghí nebo olivový, sezamový, slunečnicový či řepkový olej, samozřejmě v biokvalitě. Na tuku osmahněte základ – cibuli, může být i česnek, a zeleninovou složku polévky. Osolte a okořeňte.

Vhodné jsou nejrůznější druhy zeleniny – mrkev, červená řepa, celer, petržel, květák, brokolice, tuřín, dýně, batáty, bílý chřest. Špenát, mangold, kopřivy, zelený chřest, hrášek, jarní cibulky a ředkvičky vkládejte do polévky na posledních pár minut varu. Polévka může být jednodruhová nebo můžete kombinovat různé druhy zeleniny. Nejlepší kombinace jsou např.: mrkev a dýně, celer a špenát, červená řepa a mangold…

2. Tekutina

Přidejte vodu nebo vývar a vařte do změknutí, tak aby šla zelenina rozmixovat v hladký krém. Poté můžete krém zjemnit přidáním másla, smetany nebo rostlinného mléka.

Chcete-li polévku výživnější a opravdu silnou, přidejte k zelenině vařené nebo sterilované luštěniny a nakonec vše rozmixujte. Zde vám ke vhodné kombinaci pomůže barva surovin. Např. červená čočka nebo cizrna se hodí k dýni, mrkvi a batátům. K celeru, květáku a bílému chřestu zvolte bílé fazole. Řepné a rajské polévce sluší fazole červené.

3. Dochucení

Závěrem do polévky přidejte kyselou složku – umeocet, citron, jablečný nebo vinný ocet. Podpoříte její výslednou chuť.

4. Zdobení

Na talíři polévku zdobte dle vaší chuti a fantazie. Hodit se budou panenské oleje, oříšky a semínka, krutony, pesta a dresinky, sušená rajčata, bylinky i jedlé květy.

Tipy na 3 vložky do polévky, které si můžete udělat do zásoby

Krutony s mořskou řasou – pečivo nakrájejte na kostičky a smíchejte s olivovým olejem a nori vločkami, osmažte na pánvi nebo opečte v troubě.

Slaná granola – v misce smíchejte vločky, nasekané oříšky a semínka dle chuti, osolte a smíchejte s olivovým olejem. Upečte v troubě dozlatova.

Pesto – oblíbené bylinky rozmixujte se semínky nebo oříšky, osolte a smíchejte s olivovým olejem.

Zdroj: https://www.celostnimedicina.cz/…htm

Časopis Ve hvězdách si lze předplatit prostřednictvím non stop linky předplatného + 420 777 157 435, e-mail: info@astrolife.cz (roční předplatné 240 Kč, na 2 roky 480 Kč), pro Slovensko na telefonních číslech +420 249 893 566, 3563, +420 800 188 826, e-mail: objednavky@ipredplatne.sk