Babí léto, jak má být – podporujme stravou slezinu a slinivku břišní

168
Foto: Dollarphotoclub.com

Prázdniny jsou nenávratně pryč, děti opět nastupují do školek a škol a my se vracíme ke koloběhu všedních dní. Ale neklesejme na mysli a doufejme, že letošní pozdní léto má v záloze ještě pár krásných teplých dní.

V měsíci září budeme podporovat orgány dva, SLEZINU a SLINIVKU BŘIŠNÍ, které čínská medicína vnímá jako jeden celek. Slezina-slinivka miluje vše sladké. Ale pozor – přiměřenost a přirozená sladkost jí prospívá, nadbytek škodí!

Jezte ovoce samostatně a zeleninu raději upravenou:

Ovoce – jablka, hrušky, švestky, datle, fíky, rozinky, a další sušené ovoce
Zelenina – dýně, pastiňák, bílá ředkev, kořenová zelenina, červená řepa, kedlubny, sladké i slané brambory, brokolice, květák, křen, houby, cibule, česnek, zelí
Obiloviny – jáhly, pohanka, rýže
Bylinky a koření – zázvor, skořice, kmín, badyán, hřebíček, kurkuma, kardamom, fenykl, máta, šalvěj, petržel a pažitka
Luštěniny – fazole, zejména adzuki, cizrna

Pečená dýně s cibulí

Potřebujeme:

1/2 dýně Hokkaidó
2 červené cibule
sůl
koření: kmín, pepř, kurkuma, kari
bylinky dle chuti: rozmarýn, tymián, petržel, medvědí česnek
řepkový olej
ghí

Postup:

Dýni omyjeme a nakrájíme na větší kousky. Rozložíme na plech vyložený pečícím papírem. Okořeníme, přidáme bylinky, zakapeme olejem nebo ghí. Pečeme, až bude dýně měkká, trvá to tak 40 minut. Ke konci přípravy pustíme shora gril.

TIP: Podávejte se sojanézou nebo dipem z jogurtu, který osolíte, opepříte a dle chuti přidáte česnek, čerstvou pažitku nebo kopr. Výborná je dýně také s čerstvým sýrem typu Cottage.

Jahelník s jablky a švestkami

Potřebujeme:

150 g jáhel
750 ml mléka nebo rostlinného mléka, případně jablečného moštu (pokud chcete ovocnější verzi)
2 vejce (nemusí být)
1/2 kg nastrouhaných jablek
200 g sušených nebo čerstvých švestek (nebo meruňky, datle, fíky, kustovnice, brusinky, rozinky)
8 lžic medu nebo agávového sirupu
skořice
vanilky
rum (dle chuti)
3 lžíce kukuřičného škrobu nebo vanilkového pudinku bez lepku

Postup:

Sušené ovoce přes noc namočte do vody, klidně s trochou rumu. Vodu můžete použít místo části tekutiny pro uvaření kaše. Jáhly spařte několikrát horkou vodou pro odstranění hořkosti. Potom je uvařte v tekutině, poměr zhruba 1:4, cca 20 minut. Kaši nechte vychladnout, pak do ní vmíchejte med nebo sirup, žloutky a sníh z bílků. Do vymazané nebo pečícím papírem vyložené dortové formy či menšího vyššího plechu namačkejte polovinu kaše. Na ni naskládejte předem namočené sušené ovoce, nastrouhaná jablka smíchaná se skořicí a pudinkem (nebo škrobem). Navrstvěte zbytek jahelné kaše. Můžete pokapat mlékem nebo medem. Pečte cca 40 minut na 180°C. Ke konci přidejte shora gril.

TIP: Zkuste vmíchat do ovoce mleté mandle, oříšky či kokos.

Nestresujte se náporem zářijových povinností, buďte nad věcí. Zejména maminky – nepřehánějte to se starostlivostí. Snažte se zachovat duševní zdraví i rodinnou pohodu.

zdroj: Magazín Vitae; září 2016
Více informací na: https://www.celostnimedicina.cz/babi-leto-jak-ma-byt.htm#ixzz4JeJ5m1TB

Časopis Ve hvězdách si lze předplatit prostřednictvím non stop linky předplatného + 420 777 157 435, e-mail: info@astrolife.cz (roční předplatné 210 Kč, na 2 roky 420 Kč), pro Slovensko na telefonním čísle + 421 244 458 821, e-mail: predplatne@abompkapa.sk