5 přínosů vaječných bílků pro naše kosti, srdce či kůži

96
Foto: Pixabay.com

Vaječné bílky jsou nízko-kalorickou potravinou, obsahují pouze 17 kalorií oproti 71 kaloriím, které obsahuje celé vejce.

Neobsahují žádný cholesterol ani nasycený tuk, což z nich dělá oblíbenou volbu pro ty, kteří si hlídají hladinu cholesterolu, nebo trpí onemocněním srdce či cukrovkou. Vaječné bílky neobsahují žádný cukr ani sacharidy.

Řekli jsme si už, že vaječné bílky jsou úžasné, ale co je dělá tak dobrými?

Nejenže při správné úpravě lahodně chutnají, ale také jsou velmi výživné. Pojďme si říct o jejich pěti často prohlížených přínosů pro naše zdraví.

Zdravotní přínosy vaječných bílků

1. Snižují riziko onemocnění srdce

Jeden vaječný bílek obsahuje asi 54 mg draslíku, který je podle Lékařského střediska University of Maryland důležitý elektrolyt a minerál dávaný do souvislosti se zdravím kostí, srdce a celkovým účinným fungováním buněk a orgánů.

Mnohé studie podle časopisu Today’s Dietitian spojují draslík s nižším krevním tlakem, neboť podporuje vazodilataci, tedy roztažení krevních cév.

Studie provedená na 12 000 dospělých lidech publikovaná v Archives of Internal Medicine uvedla, že ti, kteří konzumují denně 4,069 mg draslíku, sníží své riziko ischemické choroby srdeční o 37 % a riziko kardiovaskulárního onemocnění o 49 % ve srovnání s těmi, kteří ho užívají v denním množství 1,793 mg.

2. Růst svalů

Na bílkoviny bohatý vaječný žloutek je skvělý pro růst svalů.

Pravidelná konzumace vaječných bílků může pomoci při potlačování únavy, posílení svalů a zlepšení imunity.

3. Zpevňují kosti

Vaječné bílky jsou nabité vápníkem a potraviny bohaté na vápník jsou skvělé pro zdraví kostí.

Zařazením vaječných bílků do své každodenní stravy můžete přispět k pevnějším kostem a také předcházet riziku fraktur a osteoporózy.

Vaječné bílky pomáhají zlepšovat dlouhověkost kostí a jejich hustotu.

4. Podporují zdraví vaší kůže

Vejce mají ve své membráně kolagen nacházející se na rozhraní vaječného bílku a skořápky, který slouží jako ochrana vejce.

Když oddělujete vaječné bílky od žloutků, oddělujete i tuto membránu.

V kombinaci s prospěšnými bílkovinami přítomnými ve vaječných bílcích může posloužit jako úžasná pleťová maska.

Za účelem prozkoumání přínosů účinku hydrolyzátů membrány vaječné skořápky na UV záření, vrásky a ochranu vlhkosti v kosmetice byla provedena studie. Zaměřila se na úroveň tvorby kolagenu a kyseliny hyaluronové.

Výsledky naznačily, že bílkovina a kolagen přítomné ve vaječných bílcích pomáhají zmírňovat vrásky způsobené sluncem.

5. Udržují správnou hladinu elektrolytů

Draslík je, co se týče podpory při zabezpečení dostatku elektrolytů v těle, to samé, co sodík. Elektrolyty pomáhají předcházet mrtvici, přispívají k normální činnosti svalů a udržují zdravé srdce.

Pomáhají také chránit buňky ve vašem těle vyrovnáváním tekutin, které jsou kolem nich a v jejich nitru, čímž pomáhají zvládat krevní tlak, zejména v případě přílišného množství sodíku.

Jakou roli hrají výživné látky ve vaječných bílcích u elektrolytů?

Elektrolyty vznikají z draslíku a čirou náhodou ho vaječné bílky obsahují ve značném množství, přibližně 54 miligramů.

I když ho potřebujete mnohem více a ve stravě typického Evropana draslík chybí, vaječné bílky jsou stále dokonalou volbou.

Zdroj: https://www.vylectese.cz/5-prehlizenych-prinosu-vajecnych-bilku-pro-vase-kosti-srdce-ci-kuzi/

Časopis Ve hvězdách si lze předplatit prostřednictvím non stop linky předplatného + 420 777 157 435, e-mail: info@astrolife.cz (roční předplatné 240 Kč, na 2 roky 480 Kč), pro Slovensko na telefonních číslech +420 249 893 566, 3563, +420 800 188 826, e-mail: objednavky@ipredplatne.sk