MUDr. Petr Hoffmann: Stravování podle ročních období

693
Foto: Dollarphotoclub.com

Zde se časově shoduje TCM a křesťanství, neboť dle TCM je tzv. 5 ročních období – jaro, léto, pozdní léto, podzim, zima a mezi nimi je vždy přechodová fáze, trvající cca 18 dnů, tzv. DOJO období. Dodržovat „půst“ čili určité stravovací omezení v této přechodové fázi DOJO je více než klíčové, neboť právě v této době se „vaří voda“ a „láme chleba“ na další období. Pokud však nedodržíme určité stravovací zásady v tomto časovém úseku, náš organismus nezvládne až tak hladce „přechod“ z jednoho období do druhého, což se v organismu projeví jako metabolický nesoulad a v praxi vede i k různým fyzickým a psychickým potížím. A přitom je to vcelku jednoduché – stačí dodržovat určitá pravidla, viz Harmonické stravování.

Jaro (21. 3. – 20. 6.)

odpovídá elementu Dřeva a z pohledu lidského vývoje porodu a dětství. V rámci dne jaro představuje ráno. Je charakterizováno rychlým růstem a vývojem. Jinový orgán elementu Dřevo jsou játra GAN a jangový orgán žlučník DAN. Úkolem jater GAN v organizmu je příjem a zpracování energie a játra podle TCM také řídí svalové napětí a zrak. Na jaře je ideální lehce stravitelná potrava kyselé chuti, která podporuje energii jater a jídla s pohybem vzhůru. Při sklonech k napětí až stagnaci jaterní energie GAN QI ZHI jsou potom vhodné i potraviny přirozeně sladké chuti. Ideální podporou jater a žlučníku na jaře jsou také odlehčovací dny s vyloučením mléka a mléčných výrobků. V tomto ročním období je třeba omezit solení, alkohol a těžká a tuční jídla. Nejvhodnější kuchyňská úprava je napařování.

Stručný příklad potravin typických pro element dřevo:

Obiloviny: pšenice, špalda, sladká rýže, kuskus
Luštěniny: žlutá sója
Zelenina a ovoce: pickles (nakládaná zelenina), naklíčené obilí a luštěniny, rašící výhonky (vojtěška, řeřicha, fazole mungo), čerstvé bylinky, saláty, ovoce kyselejší chuti (jablka, višně), ředkvičky, dýně, kedlubny, brokolice, čínské zelí
Živočišné bílkoviny: zakysané mléčné produkty, slepičí vejce
Ostatní: mátový, meduňkový nebo slézový čaj

Léto (21. 6. – 15. 8.)

je zastoupeno elementem Ohně a v lidském životě představuje čas růstu a dospívání, v jednom dnu zastupuje dobu oběda. Oheň znamená teplo a světlo, v organizmu jej vyjadřují orgány srdce XIN a tenkého střeva XIAO CHANG. Potraviny podporující element Ohně jsou hořké chuti, vysušují, snižují napětí v organizmu, usnadňují trávení a mohou být nápomocné při řešení nadváhy. Příkladem takovýchto potravin jsou tmavě zelené listy salátů a divokých bylinek. V létě jsou nejvhodnější lehká studená anebo jen krátce tepelně upravovaná jídla. Vynechejte dlouhé vaření, pečení a smažení. Při přípravě jídel omezujte sůl a naopak používejte větší množství tekutin. Zmrzliny a ledové nápoje nejsou ani v létě vhodné, neboť oslabují naše trávení a především chladná energie působí adstringentně, tj. stahuje tělo, což může vyvolat zadržování tekutin (potu a horka) uvnitř těla. Při studiu jednotlivých doporučení čínské dietologie je třeba vždy mít na paměti, že veškerá doporučení se týkají energií u zdravých a přirozených potravin, tj. ne dnes nepřirozených koncentrátů jakými například jsou cukrovinky, přesolené brambůrky anebo mražené krémy. Rovněž omezíme tuky a solení. Nejvhodnější kuchyňskou úpravou je šetrné smažení.

Stručný příklad potravin typických pro element Oheň:

Obiloviny: pohanka, amarant, rýže
Luštěniny: červené fazole, zelený hrášek, čočka
Zelenina a ovoce: špenát, kapusta, čekanka, rukola, mangold, listy pampelišky, brusinky, listový salát
Živočišné bílkoviny: grilované maso
Ostatní: oregano, muškát, kakao, skořice, červená paprika, sójový olej, zelený čaj (Čaj básníků života – kód 800)

Pozdní (babí) léto (16. 8. – 22. 9.)

je doba dozrávání, úrody a rovnováhy. Tento čas představuje střed všeho dění, v lidském životě „úrodu“ a plné užívání si toho co jsme dosáhli. Zastupujícím elementem je Země. V průběhu dne země představuje odpoledne. Země je vyjádřena sladkou chutí (nejedná se však o cukrovinky, koláče či Coca-Colu – zde jde o přirozenou sladkost ovoce, zeleniny a obilovin!) a prakticky představuje velkou část běžné každodenní stravy. Podle TCM Země rozděluje tekutiny v organizmu, zajišťuje elasticitu tkání a svalů, zvlhčuje, přináší pocit nasycení. Žaludek WEI, slezina PI a slinivka jsou zastupující orgány Země, jejichž hlavním úkolem je trávení a vstřebávání, tj. praktické získávání energie z přijaté stravy. Energetickou rovnováhu žaludku a sleziny poškozuje rychlé jezení, fast food strava (hamburgery apod.), chemická aditiva v potravinách i potraviny, oslabené dlouhým transportem. Naopak příznivě na naše trávení a uvedené orgány působí, jíme-li s chutí a v klidu. Nejvhodnější kuchyňskou úpravou je krátké povaření (do 10ti minut).

Stručný příklad potravin typických pro element Země:

Obiloviny: sladká rýže, slzovka (Bioslzovka – Bílá perla východu – kód 910), jáhly, ječmenné kroupy, kukuřice, quinoa, amarant
Luštěniny: hrách, cizrna, fazole azuki
Zelenina a ovoce: sladce chutnající druhy zeleniny jako dýně a mrkve, sladká jablka, hrušky, kukuřice, švestky, brambory a sladké brambory
Živočišné bílkoviny: kozí mléko, smetana, tofu
Ostatní: oleje, vanilka, med, rozinky, mandle, tofu, ořechy, sezam, med, ječný slad (Sladěnka nebo Sladovit), máslo

Podzim (23. 9. – 20. 12.)

je doba sklizně, ale také představuje pomalé rozloučení se s létem, smutek. V průběhu každého dne podzim představuje večer. Zastupujícím elementem je Kov a z orgánů jsou to plíce FEI a tlusté střevo DA CHANG. Energie čchi QI se stahuje dovnitř a dolů. Element Kovu je ve stravě vyjádřen ostrou chutí, která rozproudí energii v organizmu. K typickým potravinám elementu Kov patří například zázvor a nápoje z něj. Obecně se podle TCM na podzim a v zimě mají podávat především jídla delší dobu vařená, jídla bohatší na energii, neboť organismus si dělá zásoby na zimu. Abychom se vyhnuli převaze sucha ZAO v organismu (jež může způsobit různé ekzémy), jíme více houby, ořechy a semínka. Nejvhodnější kuchyňskou úpravou je delší vaření.

Stručný příklad potravin typických pro element Kov:

Obiloviny: dlouhozrnná rýže, ječmen, ječmenné kroupy, pšenice
Luštěniny: bílé fazole, slzovka (Bílá perla východu – kód 910)
Zelenina a ovoce: ředkvičky, ředkve, pórek, mrkev, kedlubny, cibule, křen, pažitka, česnek, banány, dýně, špenát, kyselá jablka, zelená listová zelenina, pastiňák
Živočišné bílkoviny: sýry s modrou plísní, zaječí maso, tofu
Ostatní: mátový čaj, chilli, ořechy, semínka, houby (hlíva, žampiony…), ječmenný slad (Sladěnka či Sladovit)

Zima (21. 12. – 20. 3.)

je symbolizována elementem Vody. V životě člověka tento element představuje stáří a klid, ale také moudrost a vnitřní bohatství. V rozsahu dne element Vody zastupuje noc. Typickou chutí je slaná, jež najdeme ve všech „mořských“ produktech. Je to období ukládání zásob a regenerace. Nedoporučují se ostrá, kořeněná jídla, která „vytahují“ jang na povrch. Odpovídající orgány ledviny SHEN a močový měchýř PANG KUANG jsou zvláště citlivé na prochladnutí, a proto je třeba v zimě tyto ochraňovat pomocí zahřívajících jídel (a teď si představte, co v našem těle nadělá všechno to tropické ochlazující ovoce anebo zmrzliny pojídané v zimě!). Z tohoto pohledu jsou i původně u nás typické „křížaly“ v zimě energeticky vhodnější než čerstvé ovoce. Dobře ochráněné a v teple udržované ledviny nám zajišťují vitalitu. Měli bychom konzumovat hlavně potraviny, podporující jin (hořká a slaná). K ideálním zimním jídlům patří nejrůznější polévky, „jídla vařená v jednom hrnci“, zapečená jídla, kompoty a vařené obiloviny. Typické potraviny Vody jsou mořské i sladkovodní ryby. Nejvhodnější kuchyňskou úpravou je pečení.

Příklad potravin typických pro element Voda:

Obiloviny: divoká rýže, ječmenné kroupy
Luštěniny: sója
Zelenina a ovoce: lilek, zelí, dýně
Živočišné bílkoviny: losos, sardinky, tuňák, makrely, krabí maso
Ostatní: mořské řasy, mořská sůl, minerální vody, skořice, hřebíček, zázvor, anýz
Více viz Zdravý pohled na zdravé stravování.

MUDr. Petr Hoffmann
Zdroj: http://www.patentnimedicina.cz/cz/index.php

Časopis Ve hvězdách si lze předplatit prostřednictvím non stop linky předplatného + 420 777 157 435, e-mail: info@astrolife.cz (roční předplatné 350 Kč, půlroční 175 Kč), pro Slovensko na telefonním čísle + 421 244 458 821, e-mail: predplatne@abompkapa.sk