Zuzana Švédová: Proč spíše upřednostňovat potraviny ve svém přirozeném stavu

118
Foto: Pixabay.com

Zkusme se na chvíli zastavit a uvědomit si, kolik přirozeného a čerstvého naše jídelníčky čítají. Kolik je v nich obsaženo zeleniny, kolik ovoce, neupravených celozrnných potravin, luštěnin, konzumujeme-li mléčné výrobky, čerstvých zakysaných produktů, čerstvých ryb, jejichž původ je nám alespoň trošku znám, čisté vody či bylinkových čajů, ořechů, semínek, kvalitních olejů, koření. Na druhou misku vah pak položme potraviny, které jsou zakonzervované, instantní, prosolené či proslazené, zmražené, fastfoodového typu, patřící spíše mezi laskominy, nežli pořádné jídlo, které má odpovídající sytící efekt.

Dnešním článkem bych ráda upozornila na to, jak jsou mnohé opracované potraviny zbaveny své přirozené léčivé síly, struktury, svého životodárného základu, který jim byl v průběhu mnoha technologických postupů odejmut. Ne vše, co je opracované, bude samozřejmě špatné, existuje celý zástup potravin, které mohou vhodně doplnit každodenní jídelníček, zároveň je však také dobré vnímat ony drobné nuance, abychom zachovali co nejvyšší výživovou hodnotu.

Vláknina

Pamatujme na to, že čím více jsou potraviny ohlazené, opracované, zjemněné, tím méně vlákniny na nich ulpělo. Vlákninu dělíme na měkkou, neboli rozpustnou a hrubou, neboli nerozpustnou. Obě jsou důležité a obě se vyznačují nesmírným přínosem pro lidský organismus. Nerozpustnou vlákninu nacházíme v ořeších, semíncích, ale taky otrubách, celých obilných zrnech, celulóze. Významnými zástupci jsou také pektin (jablka, hrušky), lignin (ovoce, zelenina, obiloviny, ořechy). Rozpustná prebiotická vláknina pak mnohdy doprovází výše zmíněnou nerozpustnou formu.

Zdravotní přínosy vlákniny:

významný detoxikační účinek
blahodárný vliv na střevo
snížení hladiny LDL cholesterolu
jemné snížení hladiny cukru
snížení rizika rakoviny tlustého střeva a konečníku
regulace stolice
snazší vyprazdňování

Vláknina je tedy přirozenou součástí celé řady potravin, pouze však, konzumujeme-li je v jejich „celistvém módu. Jak tomu rozumět? Zmíním například jemné ovesné vločky, které nezatracuji, neboť jsou výtečné pro nedozrálý dětský zažívací trakt. Právě díky nižšímu procentu vlákniny. Jejich další předností bude i fakt, že jsou ve své podstatě „instantní,“ tedy, velmi rychle připravitelné. Stačí je promísit s ovocem, ořechy a snídaně je rázem na stole. Chci však jen upozornit, že mnohem větší službu, jsme-li starší 12 let, nám udělají celé ovesné vločky. A takto by se dalo pokračovat, celozrnná rýže versus ta naturální, jahelné vločky versus jáhly, pohanková krupice versus celé pohankové zrno. Žitný chléb oproti bílému toastovému pečivu, které se vyznačuje velmi vysokým glykemickým indexem. Snažme se tedy o rozumný kompromis, protože vláknina platí za svědomitého sluhu.

Vitamíny

Celé řadě potravin chybí jedna důležitá složka, mikronutrienty v podobě vitamínů, o které je připravily zdlouhavé potravinářské procesy. Ano, celý zástup potravin nese nálepku fortifikováno, tedy minerály obohaceno, není však lepší konzumovat potraviny, které pro nás uskládala příroda přímo na míru? Zapomeňme tedy na to, že hroznové bonbony poskytují nějaký vitamín C, ačkoli k tomu obal líbivě vybízí, džusy, nachystané z koncentrátu, se vyrovnají čerstvému ovoci. Pokud to jen trošku jde, vždy upřednostněme spíše čerstvou zeleninu před tou zmraženou, která mnohdy obsahuje soli škodlivého hliníku, aby si i po měsících zachovala svou přirozenou barvu. Tyto soli se velmi často přidávají také k mraženým jahodám. Samozřejmě, je mi jasné, že ne vždy zvládáme vše uchystat svépomocí, mnohdy chybí čas, energie, prostor, kde bychom vše připravené skladovali, vždy se však snažme učinit alespoň rozumný kompromis.

Glykemický index

Glykemický index by se mohl stát podkapitolou vlákniny, neboť, potraviny, které o ni přišly, v důsledku předlouhých potravinářských praktik, mnohdy vykazují taktéž i vyšší glykemický index. Což není příliš lichotivé k hladině krevního cukru a taktéž, produkci inzulínu. Čím více inzulínu, tím také snáze ukládáme kila. Živíte se bílým pečivem, knedlíky, bílou předvařenou rýží, Váš jídelníček čítá velmi často brambory na jakýkoli způsob, koláče, sladkosti, limonády slazené cukrem, mléko či jogurty ochucené řepným či třtinovým cukrem, zelenina Vám nic neříká a čerstvé ovoce konzumujete jen výjimečně? Málo se hýbete a spíše trápíte, staráte, stresujete? Vězte, že naše těla fungují do doby, mají-li na Zemi nějaký smysl. A energii, ze které mohou naše buňky profitovat.

Jak mnozí doopravdy jíme

Víte, je rozdíl, pokud ve spěchu sníte kupovanou bagetu čítající šunku, majonézu, plátek tvrdého sýru, případně si uchystáte sandwich z žitného kváskového chleba, který doplníte o čerstvou zeleninu, avokádovou pastu a klidně i goudu. Z prvního zmíněného si tělo vezme jen pramálo, jedná se o silně zakyselující pokrm, jenž nás olupuje o vápník či hořčík, taktéž i železo. Do baget se navíc používají nejlevnější uzeniny, sýry, ale také majonéza. Mnohdy, pokud byste viděli, které ingredience do fastfoodových potravin přicházejí, hádám, že byste na ně řadu nestáli. Uchystat si zdravější pokrm vyžaduje jemný cvik, nicméně, máte-li chvíli čas, zkuste to, odměnou vám bude spokojenější zažívání a postupem času snad i kus dobrého zdraví, které si vaše tělo zaslouží.

Aditiva

Ve zpracovaných potravinách jich bývá, bohužel, pěkná řádka. Doporučuji jen pročíst seznam přídatných látek, které se objevují v mnohých sýrech či uzeninách. Libůstkou bývají taktéž i paštiky, sladké balené zákusky, mnohé levné pamlsky, ale také žvýkačky, instantní pokrmy, často i pečivo, limonády, džusy. Mezi častá aditiva řadíme balicí plyny, které udržují stálost vnitřního prostředí obalu čítající výrobek, barviva, jež pro změnu udržují stálou barvu, zmiňme například oxid siřičitý na krásně oranžových sušených meruňkách, jenž je mimochodem dosti projímavý. Emulgátory, konzervanty, kyseliny či leštící látky, nosiče a rozpouštědla, odpěnovače, plnidla, želírující či zvlhčující látky… někdy mi přijde, jako bych psala seznam úklidových prostředků.

Vše, co si uchystáme doma, může se jednat o technologicky velmi snadné pokrmy: vařený brambor a dušená ryba, k tomu trošku salátu, dušená čočka s čerstvou nastrouhanou mrkví, brokolicová polévka, jednoduše cokoli, co z vás učiní pány své situace. Neboť přesně víte, co jste do pokrmu přidali a co tedy konzumujete. Nedávno se mi do rukou dostal vzhledově velmi krásný zákusek, košíček plněný vanilkovým krémem, politý želatinou a dozdobený ovocem. Nicméně když jsem si pročítala jednotlivé ingredience, překvapilo mne, že namísto másla je zde palmový tuk v kombinaci s margarínem. Ano, je to opět o ceně, vyrobit co nejvíce, uspokojit základní smyslové potřeby a nejlépe, je-li spokojenost na obou stranách. Prosím, kupujte jen potraviny, které si vaši energii zaslouží. Je škoda věnovat svůj čas práci, ze které plyne mzda, která se pak setkává s něčím, co ukrajuje z koláče života.

Jsme-li uspěchaní a neumíme zatím zvolnit, dobře, vždy se dá učinit rozumný kompromis, který vyrovnává misky vah. Uvědomme si, že to, o čem píši, není jen obyčejná strava, které netřeba přikládat víc, nežli podřadný sytící efekt. Ne, je to více. Jíme-li správně, naše endokrinní žlázy fungují, vyrábějí odpovídající množství hormonů, játra mohou v poklidu vykonávat na stovky záslužných funkcí, ledviny nás zbavovat odpadních látek, naše plíce dýchat, kolena se při každém kroku ohnout, vlasy růst a zářit a oslnit tak ty, pro které si přejeme být krásní. Z toho všeho pak profituje také duše a rovněž i okolí, neboť, co si z nás ostatní vezmou, padáme-li každý den po obědě únavou? Co si ze sebe vezmeme my samotní? Ne, není to jen obyčejná strava. Je to motor pro naše sny. A takto je třeba k tomu všemu přistoupit…

Autor: Mgr. Zuzana Švédová, Dis.
Zdroj: https://www.celostnimedicina.cz/proc-spise-uprednostnovat-potraviny-ve-svem-prirozenem-stavu.htm#ixzz4XzBx51BW

Časopis Ve hvězdách si lze předplatit prostřednictvím non stop linky předplatného + 420 777 157 435, e-mail: info@astrolife.cz (roční předplatné 210 Kč, na 2 roky 420 Kč), pro Slovensko na telefonním čísle + 421 244 458 821, e-mail: predplatne@abompkapa.sk