Zuzana Švédová: Koriandr, výtečná bylinka pro lepší trávení

54
Koriandr (čínská petržel). Foto: Pixabay.com

Jedni jej zatracují, aby jej pro změnu druzí milovali. Jedni jej opomíjejí, druzí z něj chystají pesto, sypou jím pokrmy, prokládají maso, dochucují sýr. S koriandrem se dá skutečně pracovat na stovky způsobů. Osobně jej miluji a právě, když na zahradě dozrávají koriandrová semínka, která jsem uschovala pro příští rok, rozhodla jsem se, že vám dnes koriandr představím blíže.

Koriandr je vlastně jednoletou bylinou s přímou, nahoře větvenou lodyhou dosahující výšky až 100 cm. Listy jsou v dolní části dlouze řapíkaté s eliptickou, často trojdílnou čepelí, směrem vzhůru se zmenšují a jejich tvar se mění v čárkovité úkrojky. Drobné květy jsou bílé nebo růžové a tvoří okolíky složené z 5 až 6 okolíčků. Kvetou v červnu a červenci. Plodem je kulatá hladká dvounažka, ve zralosti hnědožlutá.

Původ koriandru je pravděpodobně ve východním středomoří nebo západní Asii. Pěstuje se v mnohých zemích a druhotně se rozšířil do střední a jižní Evropy, Afriky, Asie, na jih Austrálie, na Havaj a do Ameriky. U nás je koriandr velmi oblíben, pěstuje se na zahrádkách, v nejteplejších oblastech i v polních kulturách. Místy zplaňuje.

Budeme-li chtít vysít koriandr, roste doslova jako divý. Semínka vykazují velmi dobrou klíčivost a brzy se nám záhonky zazelenají drobnými výhonky, které velmi rychle košatí. V září pak rostliny dají poměrně dost semen, které si můžeme uschovat na další rok.

Lidové léčitelství

Vnitřně se užívá nálev z rozmačkaných plodů, který má podobnou působnost jako kmín, fenykl a anýz. Někdy se žvýkají celé plody nebo se používá prášek z nich. Působí proti nadýmání, při pocitu plnosti žaludku, proti žaludečním křečím, nevolnosti a nechutenství. Při nemocech dýchacích cest podporuje vykašlávání, má mírně antibiotické účinky a omezuje růst bakterií.

Zevně pak vyvolává prokrvení tkání a navozuje úlevu při revmatických a ischiatických bolestech. Již od pradávna se chystává tzv. karmelitské mazání, což je lihový výtažek z rozdrceného koriandru, který doprovází celá řada dalších bylinek. Odvarem se omývají vleklé zanícené rány.

Pietro Andrea Gregorio Matthioli ve svém Herbáři neboli bylináři, Praha 1562, píše: „Bylina koriandrová, utlučená s vodou bobovou nebo vikvovou a s růžovým olejem, dává výbornou náplasť při palčivých nedostatcích a otocích, puchýřích, voleti a narostlinách všelijakých místech, zvláště pak na tajných a skrytých údech. Natření masa nebo močení jeho v utlučeném koriandrovém semeně s octem, uchovává je beze všeho porušení a zkázy přes celé léto.“

Jednoduchých způsobem, jak zpracovat koriandr, bude tinktura z něj. Potřebujeme 100 g čerstvého koriandru a ½ l 40% alkoholu. Drcený koriandr zalijeme alkoholem, sklenici uzavřeme a ponecháme macerovat 6 týdnů. Následně přecedíme, užíváme 3 x denně zhruba 20 kapek. Ono dávkování se však má tak, že na každý kilogram tělesné hmotnosti užíváme jednu kapku, celkovou dávku pak vydělíme třemi, užíváme vždy ráno, v poledne a večer. Tinktura slouží jako lék na žaludeční a střevní potíže nebo jako kloktadlo. Zevně pak tinkturou mažeme bolavé revmatické klouby a bederní páteř.

Připravit lze také již zmiňované karmelitské mazání či kapky, které vypadají následovně:

1 l pálenky, nejlépe 60%
100 g meduňky
100 g koriandrové nati
30 g bio citrónové kůry
20 g rajských semínek
10 g muškátového oříšku
10 g skořice

Vše macerujeme zhruba 6 týdnů, následně přecedíme, užíváme při trávicích obtížích, pocuchaných nervech.

Koriandr v kuchyni

Z koriandrové natě lze uchystat velmi dobré pesto, které můžeme servírovat k masu či chlebu. Pesto je poměrně dosti trvanlivé, uchystáme-li si jej tedy v sezóně, mělo by vydržet v lednici až do zimy. Postup je velmi snadný, chuťové možnosti široké. Pokud však budeme chtít pesto uchovat po mnoho měsíců, doporučuji připravit jednoduchou verzi:

100 g koriandrové nati
150 ml olivového oleje
sůl
česnek
slunečnicové semínko

Nať omyjeme, vysušíme, nakrájíme nadrobno, vložíme do mixéru, smísíme s olivovým olejem, česnekem, solí, slunečnicovým semínkem a umixujeme. Směs plníme do vyvařených sklenic, zavíčkujeme a uchováváme v chladu.

Koriandr velmi ráda přidávám do zeleninových salátů, například z okurky, kterou nastrouhám, promísím s bílým tučnějším jogurtem, pár lístky máty, koriandru, česnekem, solí a pepřem. Výtečně doprovodí hostinu teplejších letních dní. V chladnějších měsících lze přimísit k nastrouhané mrkvi, kterou doprovodíme opět tučnějším jogurtem, stroužkem česneku, solí a pepřem.

Nechť jsou naše dny nabité zdravím, nechť jsme plní optimismu a síly.

V článku jsou použity informace z knihy:

Bednářová, Jaroslava. Herbář aneb od anděliky k žindavě. Fortuna Libri, spol. s r. o., 2015. 353 str. ISBN 978-80-7321-943-7.

Autor: Mgr. Zuzana Švédová, Dis., nutriční terapeut
Zdroj: https://www.celostnimedicina.cz/…htm

Časopis Ve hvězdách si lze předplatit prostřednictvím non stop linky předplatného + 420 777 157 435, e-mail: info@astrolife.cz (roční předplatné 240 Kč, na 2 roky 480 Kč), pro Slovensko na telefonních číslech +420 249 893 566, 3563, +420 800 188 826, e-mail: objednavky@ipredplatne.sk