Zuzana Komůrková: Úplně obyčejná mrkev

64
Foto: Pixabay.com

Mrkev je jedním z nejběžněji používaných druhů zeleniny vůbec. Asi neznám nikoho, kdo by ji občas v kuchyni nepoužil. Je základem spousty tradičních českých jídel, ale s obyčejnou mrkví můžete vytvořit tolik skvělých a zajímavých pokrmů, že i srdce velkého gurmána zaplesá.

Co je mrkev zač?

Mrkev je kořenová zelenina z čeledi miříkovitých, jejím nejbližším příbuzným je pastiňák. Původně pochází z jižní Asie z oblasti Afghánistánu, Íránu a Pákistánu. Předpokládá se, že do Evropy se rozšířila ve 12. století. Zajímavé je, že původní odrůda byla černá. Oranžová mrkev, jak ji známe dnes, byla vyšlechtěna až v 17. století v Holandsku. Další odrůdy mohou být bílé, žluté, červené a fialové. Liší se obsahem barviva.

Prospěšné látky

Jak napovídá sytě oranžová barva mrkve, obsahuje velké množství antioxidantu beta-karotenu. Kromě toho je v ní i dost vlákniny. Dále obsahuje vitaminy B, C, D, E, draslík, sodík, vápník, hořčík, jód, fosfor, železo, měď, mangan, selen.

Proč jíst mrkev

Každé batole ví, že mrkev je zdravá na oči. Je tomu tak díky zmíněnému beta-karotenu, který se v těle mění na vitamin A, jenž vyživuje sítnici oka, pomáhá při šerosleposti a snižuje riziko šedého zákalu. Beta-karoten z mrkve byl rovněž součástí několika studií, kdy vědci zkoumali jeho vliv při léčbě rakoviny, a to s velice dobrými výsledky. Prospěje naší pleti, i v ochraně před slunečním zářením. Vysoké množství vlákniny obsažené v mrkvi napomáhá vylučování, hubnutí, snižování cholesterolu. Obsažený pektin pak údajně dobře váže a odvádí těžké kovy. Vitaminy a minerály z mrkve zlepšují imunitu a pomáhají udržet duševní svěžest.

Jak ji skladovat

Kupovat byste měli jen mrkev na pohled hezkou, na pohmat tvrdou, bez viditelných skvrn a známek napadení škůdci či plísněmi. Skladovat ji je dobré bez natě, v lednici. Pokud máte mrkev starší a scvrklou, můžete ji před přípravou osvěžit namočením ve studené vodě.

Mrkev v kuchyni – co s ní?

S mrkví uděláte v kuchyni divy, bez přehánění! Můžete ji použít za syrova odšťavněnou ve freshi, do salátů, pomazánek, chroupat jen tak s dipem jako svačinku. Ale mnohem více zdraví prospěšných látek dodáte vašemu tělu, pokud mrkev tepelně upravíte. Což není u zeleniny až tak obvyklé, ale je to tak. Mrkev můžete blanšírovat, vařit, dusit, smažit, vařit v páře, péct, grilovat a vykouzlit z ní nepřeberné množství jídel od předkrmu až po dezert. Vždy pamatujte, že obsahuje vitaminy rozpustné v tucích, a proto k ní nějaký kvalitní tuk přidejte. Nemusí jít jen o máslo nebo olej, ale třeba ořechy, tučnější rybku nebo avokádo. Několik skvělých receptů vám přináším v závěru článku.

Můj pohled

Mrkev je úžasná! U mě v kuchyni je stejně nezastupitelná jako cibule. Za pár korun vám skvěle obohatí jídelníček nejen chutí, vitaminy, ale i svěží barvou. Nejčastěji ji používám do polévek od vývarů po krémové, do salátů, jakýchkoli luštěninových placiček, jako přílohu v podobě pyré nebo pečené mrkve, ale i v dezertech, jako jsou muffinky, bábovka nebo klasický mrkvový dort.

Autor: Zuzana Komůrková
Zdroj: https://www.celostnimedicina.cz/…htm

Časopis Ve hvězdách si lze předplatit prostřednictvím non stop linky předplatného + 420 777 157 435, e-mail: info@astrolife.cz (roční předplatné 240 Kč, na 2 roky 480 Kč), pro Slovensko na telefonních číslech +420 249 893 566, 3563, +420 800 188 826, e-mail: objednavky@ipredplatne.sk