Roman Nenadl: Sezóna chřipek, rýmy a kašle je tady!

46
Foto: Pixabay.com

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Zima se začíná pomalu prosazovat a sluneční aktivita se zmenšuje. Chlad postupně proniká do těla – „zablokuje“ póry těla a tím zvýší teplo uvnitř organismu. To chrání tělo před prochladnutím. Nicméně může docházet k nárůstu tzv. trávicího ohně, který pak ohrožuje vnitřní orgány. Energie Žluče (oheň) a energie Hlenu se dostává do konfliktu, což může způsobit zánětlivá onemocnění, prochladnutí nebo chřipku.

Jaké jsou vhodné potraviny pro toto období?

Vhodné potraviny pro toto období jsou chuti sladké, kyselé a slané jako např. hrušky, jablka, banány, zelenina, cererálie, kaše, netučné mléčné produkty, teplá polévka , maso a vývar z kostí, horké čaje (např. Yogi), červené víno (menší množství) a ovocné džusy. Dobrá je i olejová masáž pro psychickou pohodu.

Zde jeden sladký, zdravý a zahřívající recept od nutriční terapeutky Mgr. Zuzany Švédové, vhodný právě pro podzimní a zimní období.

Zahřívající jablečný koláč se skořicí

Tento chutný koláč si můžete připravit kdykoliv v průběhu podzimu i zimy. Postup je velmi jednoduchý, tak směle do toho, ať se váš domov rozvoní jablíčky a skořicí.

Co vše bude potřeba?

– 100 g jahelné mouky
– 50 g mouky ze světlé pohanky
– 50 g kokosové mouky
– 200 g jablečného pyré
– 3 vejce
– 4 velká sladká jablka
– 80 g kokosového či jiného libovolného cukru, sladidla
– 1 vrchovatá čajová lžička skořice

Veškerou mouku smísíme, přidáme jablečné pyré, vejce, nastrouhaná jablka, cukr, skořici a směs dobře vymícháme. Chceme-li, aby byl koláč kypřejší, možno přidat 10 g vinného kamene, který těsto nakypří. Máte-li však rádi dobré hutné a zároveň šťavnaté koláče, kypřidlo nepřidávejte a upečte koláč pouze tak, bez něj. Moučník pečeme zhruba 45 minut při 180 °C, případně tak dlouho, aby se nahoře vytvořila příjemná propečená „kůrka.“

Koláč lze polít čokoládou, dozdobit mochyní, případně poklást najemno nakrájenými jablíčky.

A co denní rytmus

Naše zdraví je rovněž významně ovlivněno naším způsobem chování a životním stylem. Např. takové zvyky jako pozdní uléhání ke spánku, nebo spánek během dne mohou oslabovat játra, žlučník a ledviny. Důvodem je to, že pokud jsme aktivní v noci, vyčerpávají se vnitřní orgány, zatímco pokud spíme v době slunečního světla, hromadí se v našem těle energie Žluče (ohně).

Jak na oslabené dýchací cesty podle tibetských receptur

Když už jde do tuhého, tibetská medicína přináší řešení. Recepturu vhodnou pro užívání především v tomto konfliktním (chladném) počasí. Skládá se z pečlivě vybraného a vyváženého většího množství sušených a mletých bylinek a koření. Obsahuje mimo jiné i lékořici, zázvor lékařský a chebuli srdčitou podporující imunitní systém a normální funkci dýchacího systému.

Autor: Roman Nenadl
Zdroj: https://www.celostnimedicina.cz/…htm

Časopis Ve hvězdách si lze předplatit prostřednictvím non stop linky předplatného + 420 777 157 435, e-mail: info@astrolife.cz (roční předplatné 300 Kč, na 2 roky 600 Kč), pro Slovensko na telefonních číslech +420 249 893 566, 3563, +420 800 188 826, e-mail: objednavky@ipredplatne.sk