Neexistuje způsob, jak se ochránit před stárnutím. Projeví se na našem obličeji, vlasech i pokožce. Naše klouby se opotřebují a náš zrak zhorší. A neustále se budeme cítit unaveně.
Dobrou zprávou je, že ačkoliv stárnutí nezabráníme, můžeme tento proces zpomalit a užít si mládí o něco déle.
Dokonce i předčasně zhoršený zrak je možné napravit, pokud svému tělu budeme pravidelně dodávat ty správné živiny.
V dnešním článku vám prozradíme, které potraviny vám pomohou zlepšit vidění. Oči jsou přece jedním z nejdůležitějších orgánů, o které bychom měli důsledně pečovat.
Klíčové živiny pro oči a zrak
Nejdůležitější živiny pro oči jsou látky jako lutein a zeaxantin.
Nacházejí se převážně v tmavozelené listové zelenině, jako je zelí anebo špenát. Vysoký podíl těchto látek najdeme také v paprice, kukuřici a šafránu (více ZDE… https://www.vylectese.cz/…di/).
Zeaxantin se v rostlinách nenachází, ale naše tělo si ho částečně vyrábí z luteinu. Kromě toho ho můžeme získat z ryb.
Uvedené látky pomáhají udržovat sítnici v dobrém stavu. Zvyšte jejich příjem a vaše oči se vám za to určitě poděkují.
Zkušenost profesora Johna Barbure
Se zhoršujícím se zrakem má zkušenosti i profesor John Barbur.
Jak uvádí:
„Výsledky mých testů byly fascinující a depresivní zároveň. Moje schopnost rozeznat žlutou a modrou barvu byla velmi slabá. Šlo o následek dlouholeté cukrovky.
Nicméně ostrost mého zraku a schopnost vidět detaily byla oproti mladým lidem výrazně zhoršená, ačkoliv víceméně odpovídající věku.
Změna nastala po tří měsících, jak jsem si začal doplňovat lutein a zeaxantin.“
Podle studií stačí užívat 10 mg luteinu a 2 mg zeaxantinu denně. Toto množství zcela postačuje k tomu, aby vyřešilo většinu problémů se zrakem.
Také říká:
„Měli bychom tedy užívat doplňky stravy s obsahem luteinu a zeaxantinu pro zlepšení svého zraku?
Výzkum ukazuje, že užívání uvedených látek skutečně funguje. Dokonce i člověku jako já, který jsem míval zdravou stravu s množstvím ovoce a zeleniny, tyto doplňky stravy pomohly dosáhnout optimální úrovně obou živin.
Někteří výzkumníci se domnívají, že strava by měla stačit. Ale kdo z nás má ideální stravu?“
Co ještě zjistily studie
Podle nedávné studie listová zelenina tmavozelené barvy nám dodá 15 až 47 % denní doporučené dávky luteinu, ale pouze 3 % denní doporučené dávky zeaxantinu.
Kromě listové zeleniny je možné konzumovat i vejce (více ZDE… https://www.vylectese.cz/…ne/), která tyto látky obsahují také. Kromě toho mají celou řadu dalších potřebných živin.
Je však velký rozdíl mezi vajíčky. Například vejce z volného chovu mají vysoký obsah těchto látek, zatímco vejce od slepic z klecí velmi málo.
Další látkou, která se ukázala jako prevence katarakty, je vitamín C. Z tohoto důvodu jezte hodně citronů, pomerančů a mandarinek.
Pro zdraví očí jsou důležité také omega 3 nenasycené mastné kyseliny. Ty zas najdete převážně v rybách. Dobrými zdroji jsou hlavně:
– olej z mořského krillu (z korýšů)
– divoký aljašský losos
– sardinky
– sardele
– makrely
– sledi
Omega 3 mastná kyselina (více ZDE… https://www.vylectese.cz/…mi/) s názvem DHA předchází poškozování očního pigmentového epitelu (RPE) sítnice, jehož hlavním úkolem je konverze světelných fotonů na elektrony. Jde o fotoelektrický jev, za který Albert Einstein získal v roce 1921 Nobelovu cenu.
Vhodné doplňky stravy pro zlepšení zraku
Pro udržení dobrého zraku se doporučuje konzumovat výše zmíněných 10 mg luteinu a 2 mg zeaxantinu.
V případě vážnějších očních onemocnění je třeba dávku několikanásobně zvýšit.
Vyzkoušejte také tento přírodní recept na zlepšení zraku: https://www.vylectese.cz/…su/.
Zdroj: articles.mercola.com
Zpracovala: Vylectese.cz
Časopis Ve hvězdách si lze předplatit prostřednictvím non stop linky předplatného + 420 777 157 435, e-mail: info@astrolife.cz (roční předplatné 240 Kč, na 2 roky 480 Kč), pro Slovensko na telefonních číslech +420 249 893 566, 3563, +420 800 188 826, e-mail: objednavky@ipredplatne.sk