PharmDr. Tomáš Arndt: Kurkumin a piperin – spojenci nejen na podporu zdravých jater a zažívání

106
Kurkuma. Foto: Pixabay.com

Kurkumin a piperin představují příklad přírodních látek, které jsou užitečné samy o sobě, ale společně dokážou více. Zkusme si je představit.

Kurkumin

Kurkumin je žluté barvivo obsažené v kurkumě dlouhé (Curcuma longa). Patří k antioxidačním látkám, proto pomáhá ochraňovat náš organismus před negativním vlivem škodlivých volných radikálů v okolním prostředí. Je to přírodní látka, která je již delší dobu středem zájmu vědců. Ti usuzují, že kurkumin může příznivě působit u řady nemocí, můžeme zmínit aterosklerózu, rakovinu, diabetes, respiratorní, jaterní, pankreatické, intestinální a žaludeční nemoci, neurodegenerativní a oční nemoci. Buď ve smyslu prevence nebo jako doplněk celkové léčby už u probíhající nemoci. V případě aterosklerózy působí preventivně, protože přispívá ke snížení hladiny celkového homocysteinu v plazmě a také přispívá ke snížení rizika vzniku kardiovaskulárních chorob. V případě cukrovky je důležité, že kurkumin přispívá ke zlepšení hladiny krevní glukózy, hemoglobinu (červené krevní barvivo, jehož funkcí je transport kyslíku z plic nebo žaber do tkání a opačným směrem odstraňování oxidu uhličitého z tkání do plic) a glykosylovaného hemoglobinu. Glykosylovaný hemoglobin je látka, která vzniká v organismu neenzymatickou reakcí (takzvaná glykace) mezi hemoglobinem (červené krevní barvivo) a glukózou (krevním cukrem). Její hodnota poskytuje informaci o hladině cukru v krvi.

Kurkumin dále přispívá k ochraně jaterních buněk (odborně řečeno brání histopatologickým změnám) před vznikem onemocnění, jako je mikronekrózy nebo steatózu jater (zvýšené ukládání tuku v jaterních buňkách). V trávicím traktu také snižuje rozsah poranění tkáně slinivky při některých nemocech, přispívá k potlačení infekce a zánět buněk žaludeční sliznice a má příznivý vliv na průběh některých druhů zánětlivé střevní nemoci.

Odborníci uvažují o jeho přínosu také u onkologických pacientů. Už svým antioxidačním působením proti škodlivým volným radikálům přispívá ke snížení rizika vzniku rakoviny (tyto radikály mohou negativně působit na organismus a zvýšit riziko vzniku rakoviny). Zajímavé je, že při pokusech in vitro (tedy pokusech ve zkumavkách neboli prováděných mimo živý organismus) vyvolat apoptózu (“buněčnou smrt”) rakovinných buněk. Kurkumin také přestupuje přes hematoencefalickou bariéru do mozku, kde může příznivě působit při léčbě Parkinsonovy nemoci a dalších neurovegetativních onemocnění.

Kurkumin působí proti tvorbě takzvaných beta amyloidních plaků, které hrají zásadní roli při vzniku Alzheimerovy choroby (označováno jako anti-amyloidogenní efekt). Tyto plaky jsou vláknité bílkovinné agregáty tvořené aminokyselinami, které se vyskytují v mozku pacientů s Alzheimerovou chorobou. I když skutečná příčina vzniku Alzheimerovy choroby zůstává zatím nejasná, vznik těchto amyloidních plaků přispívá k poškození struktury mozku. Proběhly již pokusy s kurkuminem na laboratorních zvířatech a vědci soudí, že kurkumin by mohl přispět ke zpomalení rozvoje Alzheimerovy choroby. Některé experimentální studie zaznamenaly protektivní (ochranné) působení kurkuminu u pacientů ohrožených vznikem některým druhů šedého zákalu (katarakty).

Piperin

Piperin je alkaloid obsažený v černém pepři (Piper nigrum). Má řadu příznivých účinků – antimikrobiální, antioxidační, hepatoprotektivní (ochrana jaterních buněk) a některé další. Je ovšem důležité dbát na to, že se jedná o alkaloid, takže je možné se jím i předávkovat. Pokud ovšem budeme dodržovat dávkování uvedené u konkrétního doplňku stravy, tak nic nehrozí. Je ovšem také zapotřebí vzít do úvahy fakt, že piperin může (záleží na velikosti dávky) zpomalit gastrointestinální pasáže. To znamená, že se žaludeční svalovina pohybuje pomaleji a potrava a také léky se vstřebávají pomaleji, ale důkladněji. To může zvýšit takzvaně biologickou dostupnost léků, což znamená, že se do organismu dostane více, než lékař předpokládá a zvýší se účinek léku. Piperin může také působí příznivě u infekcí žaludeční sliznice způsobené bakterií Helicobacter pylori. Zajímavé také je, že v laboratorních pokusech na zvířatech vysvitla naděje pro využití piperinu jako potenciální terapeutické látky v léčbě nádorového onemocnění prostaty.

Kurkumin společně s piperinem

Kurkumin se špatně rozpouští ve vodě. Větší část kurkuminu, který se dostane do našeho těla, podléhá v játrech takzvaný “first pass” efektu (efektu prvního průchodu. To znamená, že jeho koncentrace je díky tomu snížena, ještě, než vstoupí do systémového oběhu. Tato část kurkuminu se metabolizuje (mění na jinou látku) a tento jev souvisí s játry, stěnou střeva.

Proto se někdy v doplňcích stravy kombinuje piperin s kurkuminem. Piperin tím, že blokuje odbourávání kurkuminu ve střevech a játrech, což zvyšuje vstřebatelnost kurkuminu. Je samozřejmě možné užívat kurkumin s denní stravou, ale zde zase nemáme jistotu, zda je její složení dostačující, aby umožnilo plné vstřebávání kurkuminu.

autor: PharmDr. Tomáš Arndt
zdroj: https://www.celostnimedicina.cz/kurkumin-a-piperin-spojenci-nejen-na-podporu-podporu-zdravych-jater-a-zazivani.htm#ixzz5rpvD96rY

Časopis Ve hvězdách si lze předplatit prostřednictvím non stop linky předplatného + 420 777 157 435, e-mail: info@astrolife.cz (roční předplatné 240 Kč, na 2 roky 480 Kč), pro Slovensko na telefonních číslech +420 249 893 566, 3563, +420 800 188 826, e-mail: objednavky@ipredplatne.cz