Vápník je jedním z nejdůležitějších prvků pro naše tělo. S určitou nadsázkou se dá říci, že ho máme zabudovaný už v jeho základech. Pro děti a dospívající mládež je nezbytný pro normální růst a vývin kostí, naopak pro starší ročníky společně s vitamínem D je důležitý pro prevenci osteoporózy (lidově “řídnutí kostí”). To ale není všechno.
Vápník také přispívá k normální srážlivosti krve, normální činnosti svalů, funkci nervových přenosů, k normální funkci trávicích enzymů. Dále se podílí na procesu dělení a specializace buněk. Je potřebný pro udržení normálního stavu kostí a zubů. Vápník zajišťuje rovnoměrný přenos nervových vzruchů mezi tkáněmi. Je důležitý pro svalovou činnost, podílí se na srážení krve. Reguluje práci srdečního svalu a podílí se na četných enzymatických reakcích v organismu.
Kolik vápníku denně?
Denní doporučené množství vápníku je 1000 mg. V případě žen po menopauze a mužů starších 65 let se toto množství zvyšuje na 1500 mg denně. I pokud nepijeme mléko a nejíme mléčné výrobky, denně přijmeme přibližně 500 mg vápníku v ostatních potravinách.
Vápník v potravě
Samozřejmě nejlepší je, pokud budeme přijímat dostatečné množství vápníku ve stravě. To ale bohužel nemůžeme vždy dodržet. Někdy je to prostě tím, že nejsme si prostě schopni uhlídat optimální složení jídelníčku, jindy zase jsou lidí, kteří nejbohatší přírodní zdroj vápníku, mléko a mléčné výrobky, nejedí, zejména se to týká veganů.
Nicméně samozřejmě mléko a mléčné výrobky nejsou jediným zdrojem vápníku. K potravinám bohatý na vápník patří například kapusta, brokolice, některé druhy fazolí, sušené fíky, pomeranče, sardinky, tofu, mandle, vlašské ořechy, lískové ořechy, sušené meruňky, mořské řasy a některé další.
Potraviny, které zmenšují množství vápníku v našem organismu
Důležité je ovšem zmínit, že ohledně vápníku v potravě, je zde také druhá strana mince. To jsou potraviny, které naopak snižují množství vápníku v potravě, tím že omezují jeho vstřebávání.
K těmto potravinám jsou řazeny zejména ty, které jsou bohaté na oxaláty. Oxaláty jsou silné (dikarboxylové) kyseliny, která tvoří s kalciem špatně rozpustné soli. Tím zabraňují vápníku, aby se mohl vstřebat a dostat v našem organismu, takříkajíc na místo určení.
Takže k těmto potravinám patří například: špenát, kakao, čokoláda, rajská jablíčka, rebarbora, rybíz, angrešt nebo černý čaj. Nepříliš vhodné jsou také potraviny obsahující vlákninu. Ta ve spojení s vápníkem tvoří nerozpustné sloučeniny a snižují tak jeho vstřebávání střevní sliznicí.
K tvorbě nerozpustných solí vápníku může také dojít při konzumaci potravy, bohaté na fosfáty. A to bývá poměrně časté, protože fosfáty jsou obsaženy v některých druzích masa a ve sladkých nápojích, které tvoří významnou část nabídky v různých fast foodech.
Ale to ještě není bohužel vše – vstřebávání vápníku také omezují potraviny s velkým množstvím soli nebo cukru, tavené sýry, alkohol nebo káva. Vstřebávání také zhoršují kyseliny fytová a šťavelová nebo nadměrného množství solí hořčíku, draslíku či sodíku.
Jak s věkem klesá obecně hladina vitamínu D v organismu (a u žen hladina estrogenů), dochází ke zhoršení vstřebávání vápníku ze střeva.
Elementární vápník
Než začneme mluvit o jednotlivých solích vápníku, je významné si vysvětlit, co to je tzv. elementární vápník. Někdy je označován také jako elementární obsah vápníku. Je to skutečné množství vápníku, které je obsaženo ve sloučeninách, o kterých je nadále zmiňuji. Pro zajištění stejného množství elementárního kalcia (např. 500 mg) je proto třeba různého množství jednotlivých solí vápníku. Například, pokud máte užít v jedné dávce 500 mg (elementárního) vápníku, musíte mít v 1 tabletě 1125 mg uhličitanu vápenatého. Pro srovnání – stejné množství vápníku je v půl litru mléka (i pokud je nízkotučné).
Jaké jsou jednotlivé druhy solí vápníku?
Uhličitan vápenatý (calcium carbonicum)
Je to asi nejrozšířenější sůl. Ovšem není ideální z hlediska vstřebávání, protože pro dosažení správného množství vápníku v organismu, potřebujeme v této formě přijmout více elementárního vápníku. Navíc tato sůl pro optimální vstřebávání vyžaduje kyselé prostředí a tak je třeba přípravek (ať už lék nebo doplněk stravy) s uhličitanem vápenatým užívat po jídle.
Citrát vápenatý (calcium citricum, kalcium citrát)
Ve formě této soli je vápník podle odborníků nejlépe vstřebatelný. V tomto případě pro jeho optimální vstřebávání není podmínkou kyselé žaludeční prostředí, takže je ho možné užívat, kdykoliv chceme, dokonce i na lačný žaludek. Obsahuje ovšem menší množství elementárního vápníku, takže je ho třeba užívat větší množství tablet. Důležité je si zapamatovat, že ho nesmí užívat pacienti s refluxní chorobou jícnu. Zde, pokud máte užít v jedné dávce 500 mg (elementárního) vápníku, musíte mít v 1 tabletě 2370 mg citrátu vápenatého.
Glukonát a mléčnan vápenatý (calcium gluconicum, calcium lacticum, kalcium glukonát, kalcium laktát)
Jedná se o organické soli vápníku, s kyselinou glukonovou nebo kyselinou mléčnou. Glukonát vápenatý (aplikovaný nitrožilně) je nejčastěji používanou formou vápníku při léčbě hypokalcémie (nízké koncentrace vápníku v krvi). Mléčnan (laktát) vápenatý se také používá v potravinářství kako tzv. éčko (zvyšuje účinky antioxidantů a upravuje kyselost). V případě obou těchto solí vápníku platí, že obsahují menší množství elementárního vápníku, takže i u nich je třeba užít více tablet k dosažení té správné hladiny vápníku. U těchto solí, pokud máte užít v jedné dávce 500 mg (elementárního) vápníku, musíte mít v 1 tabletě 3850 mg mléčnanu vápenatého nebo 5500 mg glukonátu vápenatého.
Další formy
K dalším sloučeninám vápníku patří například chlorid vápenatý, soli kyseliny fosforečné, hydroxid a oxid vápenatý. Ty ovšem už nemají takový význam a uvádím je spíše jen do počtu.
Interakce mezi vápníkem a léky
Na závěr bych se ještě rád zmínil o tom, že je třeba vždy mít na mysli, že vápník může ovlivnit účinky některých léků. Proto je dobré, aby váš lékař věděl, že užíváte vápník, i když ve formě doplňků stravy. Můžete se také poradit v naší poradně nebo jakékoliv lékárně.
Vápník může, například ovlivňovat účinek antibiotik na bázi ofloxacinu, klarithromycinu, ciprofloxacinu nebo doxycyklinu či též účinky lék u nemocí štítné žlázy.
Autor: PharmDr. Tomáš Arndt, farmaceut
Zdroj: https://www.celostnimedicina.cz/jaky-vapnik-je-nejlepsi-pro-nase-telo.htm
Časopis Ve hvězdách si lze předplatit prostřednictvím non stop linky předplatného + 420 777 157 435, e-mail: info@astrolife.cz (roční předplatné 240 Kč, na 2 roky 480 Kč), pro Slovensko na telefonních číslech +420 249 893 566, 3563, +420 800 188 826, e-mail: objednavky@ipredplatne.sk