O cukru již toho bylo tolik napsáno. Některé články vypovídají, jak je cukr pro tělo prospěšný a jiné články (a myslím si, že těch je více), jak je cukr škodlivý. Najdete tituly jako „cukr nepřítel číslo jedna“, „cukr zabíječ“. Stovky článků najdete o cukrovce a výživoví poradci píší o střídmosti v požívání cukru. Sám jsem napsal několik článků o cukru a o dětech, ve kterých jsem poukázal na to, že není dobré, aby se děti naučily konzumovat cukr.
Nevítaná změna
To nejsladší, co malé dítě na začátku svého života přijímá, je mléko z prsu své maminky. Pokud se použije dudlík namočený do medu, hodně se ve vnímání sladkého pocitu změní. Dítě si zafixuje do svého seznamu chutí, že existuje ještě výraznější sladká chuť, a začne ji pochopitelně vyžadovat. Od toho okamžiku však začne probíhat složitý proces, který tvoří velmi často základy k mnohým chorobám, jež se zjevně projeví až v dospělém věku, či dokonce ve stáří. Méně zjevné projevy se mohou ale dostavovat již v dětském věku: například nechutenství, větší nemocnost, dětská obezita.
Studie a poznatky
Nová studie z roku 2014 odhalila, že cukr není jen základním výživovým kamenem (cukr, tuky, bílkoviny), ale že jeho nadbytečné množství může způsobit rakovinu. Studie byla publikována v Journal of Clinical Investigation s názvem „Zvýšená absorpce cukru podporuje onkogenezi“ (nádorové vlastnosti). Již roku 1924 německý biochemik Otto H. Warburg zjistil, že nádorové buňky metabolicky preferují anaerobní glykolýzu, kdy je glukóza štěpena bez účasti kyslíku, tedy že konečným produktem metabolizmu glukózy je kyselina mléčná. Znamená to, že příčinou a vůdčím mechanizmem nádorových onemocnění je porucha buněčného metabolizmu na úrovni buněčného dýchání. Tím se významným způsobem odlišují od zdravých buněk, u nichž ve většině případů převažuje aerobní glykolýza, odehrávající se v mitochondriích. Tato hypotéza dostala název Warburgův efekt.
Podle dnešních poznatků je však příčinou vzniku nádorů porucha dědičné informace buňky, tedy jaderné mutace. Mitochondriální poruchy jsou ovšem velmi často v nádorových buňkách přítomny a považují se za jeden z charakteristických znaků nádorových buněk. Mohou tedy hrát klíčovou roli v dalším vývoji nádoru, jde ovšem o změny sekundární.
Mezi vědeckými názory pro vztah „cukr a rakovina“ se tedy objevují dva pohledy:
– První říká, že zvýšená glykolýza je následkem onkogenních aktivit, které vedou k růstu a přežívání maligních buněk.
– A tato nová studie naopak ukazuje, že zvýšená glykolýza vede přímo k onkogenní aktivitě.
V každém případě se otázka cukru a rakoviny nesmí podceňovat, protože faktem je, že konzumace cukru, sacharidových produktů (chleba, obilovin = skrytých forem cukru) a potravin s vysokým glykemickým indexem a podobně, má narůstající tendenci.
Účinná změna
To je jeden z důvodů, proč se stále více hovoří o keto-stravě, tedy takové, která je zaměřená na tuky a bílkoviny bez sacharidů, a to jak v jednoduché formě cukru, tak v komplexní formě sacharidových produktů.
Z výše popsaných důvodů, a zvláště když nové výzkumy potvrdily, že glykolýza může vést k nádorové aktivitě, je vhodné řadit do našeho menu nízkosacharidová proteinová jídla a nápoje, které jsou navíc obohaceny o vitaminy a minerály.
autor: MUDr. Pavel Šácha
zdroj: https://www.celostnimedicina.cz/cukr-a-rakovina.htm#ixzz5j9z1asha
Časopis Ve hvězdách si lze předplatit prostřednictvím non stop linky předplatného + 420 777 157 435, e-mail: info@astrolife.cz (roční předplatné 240 Kč, na 2 roky 480 Kč), pro Slovensko na telefonních číslech +420 249 893 566, 3563, +420 800 188 826, e-mail: objednávky@ipredplatne.cz