Květa Vondráková: Klíčení semínek pro náš jídelníček

44
Foto: Pixabay.com

Klíčení semínek je takové radostné téma, jak si udělat domácí zahrádku, i když máte málo času, prostoru nebo obojího. Svůj domov hned proměníte v kousek krásného místa plného života. Klíčení je velmi jednoduché a zvládnete to, i když jste celý den v práci či mimo domov.

Důležitě je si pořídit dobré nakličovadlo. Ve skleněném nakličovadle se klíčí velmi dobře, právě kvůli jeho materiálu – sklu. Je také ale vysoce praktické a přitom je krásným designovým doplňkem do kuchyně. Použít můžete však různá klíčící sítka i jiné klíčící misky.

Semínka si kupujte jenom v bio kvalitě od osvědčených značek a dodavatelů, ať jsou čistá a přinesou vám skutečné benefity pro vaše zdraví, jaké očekáváte.

A jak na to klíčení?

Semínka nejprve namočíte na 6-8 hodin nebo déle, jak si vzpomenete. Řeřichu nenamáčíte, u té stačí, když je ve vlhku. Po několika hodinách slijete vodu a semínka přes sítko propláchnete čistou vodou. A začněte klíčit. Semínka by se měla proplachovat 2x-3x denně vodou z reverzní osmózy nebo čistou šungitovou vodou, ale filtrovaná voda také bude stačit. Stačí je i propláchnout ráno a večer. Je to otázka asi jedné minuty, takže moc času vám to nezabere. Pokud někdy zapomenete a klíčky propláchnete jen jednou denně, nevadí, jen jsou pak klíčky povadlejší, ale s dávkou svěží vody se rychle vzpruží a jedou dál.

Pokud ve shonu života zapomenete semínka aspoň jednou denně propláchnout, dobré to není z několika důvodů (např. kvůli plísním). Základem je dobré nakličovadlo, ve kterém nezůstává žádná voda. Je nutné, aby úplně všechna voda odcházela a nakličovadlo pěkně větralo. Potom ani „drobné“ prohřešky, kdy semínka necháte svému osudu, nevadí. .Po několika dnech jsou semínka připravená ke konzumaci. Důležité je, aby jste nezapomněli klíčit na světle, aby semínka obsahovala chlorofyl.

Čerstvě klíčená semínka jsou neuvěřitelně chutná. Krásně voní, jsou svěží a křupavá a hodí se do neskutečného množství pokrmů ve vaší zdravé kuchyni

Klíčky jsou nejen velmi lahodné, ale pro tělo i mimořádně prospěšné. Obsahují obrovské množství látek, které omlazují organizmus, dodávají mu živiny, vitamíny a esenciální mastné kyseliny, posilují srdce, nervy i cévy. Obsahují chlorofyl a živé enzymy – a jejich obsah se několikanásobně zvyšuje po naklíčení, jen proto, že jsou probuzené k životu a s obrovskou silou vyraší do světa.

Semínka potřebují při klíčení sílu. Při procesu klíčení tak semínka vytváří velké množství energie, kterou potřebuje k vývoji nové rostliny. Vzrůstá tak množství vitaminů B i C, železa, hořčíku a jiných minerálů, vznikají aminokyseliny a mastné kyseliny. Klíčky s lístky navíc poskytují chlorofyl ceněný pro své očistné účinky.

Klíčky si pak můžete přidávat do salátů, ozdobit s nimi ranní kaši, pomazánky či jakákoliv jídla. Nejen, že vypadají krásně na talíři, ale udělají radost i vašemu tělu zevnitř. Krásné klíčení všem

Autor: Květa Vondráková, specialistka na mořskou řasu Irský mech, rostlinnou stravu a zdravý životní styl
Zdroj: https://www.celostnimedicina.cz/…htm

Časopis Ve hvězdách si lze předplatit prostřednictvím non stop linky předplatného + 420 777 157 435, e-mail: info@astrolife.cz (roční předplatné 240 Kč, na 2 roky 480 Kč), pro Slovensko na telefonních číslech +420 249 893 566, 3563, +420 800 188 826, e-mail: objednavky@ipredplatne.sk