Dýňové rizoto je v létě vítaným zpestřením jídelníčku

74

Dýně je v létě vítaným zpestřením v našem jídelníčku a takové dýňové rizoto může získat díky dýni docela pěknou barvu a překvapivě není ani suché.

Dýňové rizoto

K jeho přípravě budeme potřebovat dva hrnky rýže, dvě menší cibule, jeden svazek jarní cibulky, menší dýni hokaido, menší cuketu, pórek, 3 až 4 stroužky česneku, dvě špetky kmínu, jednu až dvě lžičky libečku, dvě lžíce sójové omáčky, sůl a čtyři lžíce olivového oleje.

Dýni pro začátek omyjeme, rozpůlíme, vydlabeme semínka a rozkrájíme na kousky. Potom oloupeme cibuli a nakrájíme na kostičky. Osmahneme ji na oleji, přisypeme propláchnutou rýži, kterou osolíme a zalijeme vodou asi 1,5 cm nad rýži, a podusíme do měkka. Za 15 až 20 minut je rýže hotová. Mezitím očistíme pórek a cibulku a nakrájíme je na kolečka. Pak oloupeme česnek a nakrájíme jej nadrobno. Omyjeme cuketu a nakrájíme ji na stejně velké kousky jako dýni. Veškerou zeleninu potom dobře promícháme a okořeníme v pekáčku. Použít k tomu můžeme libeček, kmín a sůl, ale i další bylinky, které máme v oblibě.

Zeleninu nakonec zalijeme olivovým olejem a dáme péct asi na 35 minut na teplotu 200 °Celsia. Občas ji přitom promícháme. Měkkou pečenou zeleninu nakonec vyndáme z trouby a zakapeme troškou sójové omáčky. Pozor ale, ať tím zeleninu nepřesolíme. Podušenou rýži vsypeme mezitím do velké mísy, přidáme k ní upečenou zeleninu a důkladně vše promícháme.

Naservírované rizoto nakonec ozdobíme nějakou bylinkou a můžeme jídlo podávat jako hlavní chod.

Redakční materiál
Publikováno v časopisu Ve hvězdách

Časopis Ve hvězdách & Lidový léčitel si lze předplatit prostřednictvím non stop linky předplatného + 420 777 157 435, e-mail: info@astrolife.cz (roční předplatné 350 Kč, půlroční 175 Kč), pro Slovensko na telefonním čísle + 421 244 458 821, e-mail: predplatne@abompkapa.sk