Zuzana Komůrková: Krásné, klidné a provoněné Vánoce

53
Badyán. Foto: Pixabay.com

Nezadržitelně se přiblížil konec roku. A byl to rok výživný, zkoušel naši psychickou vyrovnanost i pevnost imunity. Pevně věřím, že jste vším prošli s co nejmenšími kopanci, a pokud jste nějaké dostali, že vás i posílily. Spousta z nás si možná uvědomila, že když nejde opravdu o život, tak jde o „nic“, a s nadějí a odhodláním vstoupíme do nového, jistě lepšího roku 2021. Teď si ale pojďme užít vánoční svátky, jak se sluší a patří, vzdejme hold tradicím a provoňme si je pořádně zahřívacím kořením.

Které koření je typické pro zimní čas?

Skořice, hřebíček, badyán, anýz, kardamom, muškátový oříšek, ale i citrusová kůra, vanilka a zázvor, to jsou pro mne vůně Vánoc! A to nejen, pokud jde o cukroví – skořicové hvězdičky, zázvorky, vanilkové rohlíčky, perníčky! Ale taky červené svařené víno a punč, ve kterých právě mnohé z těchto druhů koření najdete.

Proč přidávat do jídla koření?

Zjednodušeně proto, že pokrmu dodají nezaměnitelnou chuť a vůni. S kořením se dá v kuchyni přímo čarovat! A kdy jindy bychom měli čarovat než o Vánocích? Takové dobře ochucené jídlo má tu moc, že nám zvedne náladu. Ale pozor, koření má i své nepopiratelné účinky na naše zdraví!

Badyán asi nikdo z nás v kuchyni nezamění. Tyto typické hvězdičky jsou souplodí se semeny stromu badyáníku pravého, který pochází z Asie, zejména Číny. Má velice podobnou vůni jako anýz, chutná specificky kořeněně a nasládle. Je součástí mnoha jídel asijské kuchyně, obsahuje ho i Koření pěti vůní, ale v české kuchyni jej také najdeme. Bývá přidáván do hruškových a švestkových povidel, perníkového koření, kompotů nebo grogu. V léčitelství je známý svými antivirovými účinky (vyráběl se z něj známý lék Tamiflu), ale i jako antirevmatikum či pomocník proti kolikám. V mnoha zemích se stejně jako kardamom žvýká po jídle jako digestiv.

Hřebíček tak, jak jej známe jako koření, jsou vlastně sušená nerozvinutá květní poupata. Někde jsem četla, že to, jak je čerstvý, poznáme, když ho vhodíme do vody. Ten správný ve vodě plave svisle nebo se potápí. Stejně jako skořice bývá hřebíček součástí svařeného vína a dalších ovocných teplých nápojů, neobejdou se bez něj vánoční perníčky, některé sladké pokrmy, ale ani nakládané zelí, používá se k dochucení rýže, výborný je v kombinaci s kuřecím masem nebo zvěřinou. Určitě víte, že jako pravá přírodní dezinfekce pomáhá při bolestech zubů a proti zánětům v dutině ústní.

Kardamom je koření ze semen rostliny kardamovníku obecného. Údajně jde o třetí nejdražší koření na světě po šafránu a vanilce. Má velice zvláštní jakoby mentolovou chuť, díky které osvěžuje dech. Používá se zejména v indické kuchyni, vaří se například společně s rýží basmati, ale překvapivě ho najdeme i v severských zemích, kde ho přidávají do sladkých chlebíčků a pečiva. Známé je jeho použití při přípravě kávy a je součástí směsi koření pro přípravu čaje masala chai. Skořice je kůra stálezeleného tropického stromu skořicovníku. Je klasikou i v české kuchyni. Přidáváme ji do ranních kaší, zimních smoothie, koláčů s podzimním ovocem, džemů, likérů, ale i pokrmů s rajčaty, kde náramně doplňuje a podtrhuje jejich chuť. Má silné zahřívací účinky a napomáhá trávení, podporuje chuť k jídlu, zabírá při průjmech a nevolnosti, nachlazení, revmatismu, je silně dezinfekční.

Vanilka je vlastně fermentovaná tobolka orchidejí rodu vanilkovníku. Chybně si o ní myslíme, že jde o lusk. Všichni známe její příjemnou sladkou vůni i chuť. Používá se nejen v potravinářském průmyslu, ale i jako důležitá přísada parfémů a kosmetických výrobků. V jídle podtrhne jemnou sladkost v chuti a rozvine příjemnou elegantní a uklidňující vůni. Američtí Toltékové ji znali a používali do pokrmů a nápojů z kakaových bobů, které měly mít účinek na povzbuzení srdce a vzpruhu těla. V Evropě se používala i v léčitelství proti horečce a jako afrodiziakum. Dnes ji běžně přidáváme do moučníků, dezertů, zmrzliny, ovocných jídel a nápojů. Ale pozor, není vanilka jako vanilka! Ta pravá, zejména z oblasti Madagaskaru, je tak úžasná, že rozdíl poznáte na sto honů…

Zázvor je koření získané z oddenků zázvoru lékařského. Má výraznou štiplavou, lehce citrusovou chuť, je velmi aromatický. Používá se sušený prášek nebo přímo čerstvý oddenek. Znali ho už ve staré Číně, Egyptě, Řecku a Římě. Je nedílnou součástí kuchyní mnoha národů. Neobejde se bez něj indická, asijská, ale ani evropská kuchyně. Najdete ho v mnoha zeleninových a masových jídlech, polévkách, přidává se k sushi na neutralizaci chuti. Znáte jistě také zázvorky a kandovaný zázvor, perníčky „ginger bread“, zázvorový čaj, pivo a limonádu. Má antibakteriální a dezinfekční účinky, stimuluje krevní oběh, pomáhá při nachlazení a nevolnosti.

Můj pohled

Miluji dobře připravený masala chai či yogi tea s mlékem a medem, který pro mě znamená na Vánoce snad více než typické svařené víno. Pohodu doma u krbu s hrnečkem silného kořeněného čaje, domácí perníčky a zázvorky, ale hlavně dům provoněný kořením, pečenými jablky či oříšky s karamelem, jehličím ze stromečku…. Tím duchem Vánoc, který otevírá naše duše, a my se konečně zastavíme s vděčností za to, co máme, a jsme tady a teď.

Autor: Zuzana Komůrková
Zdroj: https://www.celostnimedicina.cz/…htm

Časopis Ve hvězdách si lze předplatit prostřednictvím non stop linky předplatného + 420 777 157 435, e-mail: info@astrolife.cz (roční předplatné 240 Kč, na 2 roky 480 Kč), pro Slovensko na telefonních číslech +420 249 893 566, 3563, +420 800 188 826, e-mail: objednavky@ipredplatne.sk