Potkali jsme se s Radkem Fryzelkou na Festivalu Evolution v pražských Holešovicích. Oba jsme tu vystavovali to „svoje“ a já ke svému údivu zjistil, že ještě existují mladí lidé spjatí s přírodou a tradicemi této země. Radek s manželkou Zuzkou jsou jedněmi z nich. Žijí na Valašsku a provozují zde přes sto let starou Bylinnou valašskou sušírnu svatého Františka, kterou společnými silami zachránili. Pojďme je tedy navštívit a zúčastnit se jedné zajímavé akce.
„Přes sto let stará valašská sušírna, bělokarpatské louky a naše kamenitá, na vysokém kopci rozesetá políčka. To je náš milovaný kousek krajiny, kde všechno od nás vzniká a vlastně i my dva…,“ představují se manželé Fryzelkovi.
První zkušenosti z Norska a naplněný životní sen
„Pocházím z Poteče u Valašských Klobouk. Valašský kraj mám velice ráda a nedokážu si představit život někde jinde. Už od malička jsem se ráda potulovala po venku, ale myslím si, že mou lásku k přírodě probudil tatínek, a to tím, že mě v dětství začal brávat na trampská táboření,“ říká o sobě Zuzka (na snímku). A Radek? „Jsem z Vlachovic u Valašských Klobouk a jak říkám, ´su hrdý vlachovjan´. Pocházím z rodinné bednářské rodiny, kdy už i můj prapraděda se věnoval tomuto vzácnému řemeslu. V dnešní době se mu stále společně věnují můj otec, bratři i ´strýcové´. Já se vydal trošičku odlišnou cestou.“
Jak dodává, jeho největším štěstím a láskou je manželka Zuzka. V létě roku 2013 se rozhodli, že se začnou postupně věnovat tomu, co bylo a je jejich snem. Vydali se na zkušenou do Norska, kde po dvě léta pracovali na zeleninové farmě a následně na malé zeleninové a bylinné ekologické farmě. Po svém návratu koupili pozemek v kopci nad Vlachovicemi, kterému se říká Hájek, a pustili se do práce. Zrekonstruovali a zachránili valašskou roubenou sušírnu na ovoce, osadili políčka bylinami a novými stromy ovocný sad, postavili také zázemí pro svoji malou firmičku i rodinný dům. Mezitím se stali partnery několika vyhlášených či výjimečných restaurací a hotelů, kterým dodávají čerstvé byliny, jedlé květy a sušené ovoce a byliny, jež jsou zakomponovány do menu nebo využívány při masážních a vodoléčebných procedurách ve formě bylinných masážních olejů, tinktur a mastí. Stali se i držiteli regionální známky „Pravé valašské“ a certifikátu „Poctivě vyrobené“, které jsou oceněním jejich tradičního hospodaření. Od letošního roku se pak Fryzelkovi naplno věnují provozu své sušírny.
Výlet za bylinami, sušeným ovocem, slivovicí a zážitky
Jak jsem poznamenal na začátku, čeká nás za Fryzelkovými výlet do Vlachovic na jihu Valašska, a to v souvislosti s jednou zajímavou, a já bych ještě dodal, že ojedinělou akcí tohoto druhu u nás. Valašsko je totiž krajem sušíren, zážitků, gastronomických specialit a překrásné krajiny. To je také důvod, proč se zde letos koná už potřetí Den otevřených sušíren, který není ničím jiným, než putováním po jednotlivých sušírnách, kterých bylo před šedesáti lety ve Vlachovicích a Vrběticích okolo pětadvaceti. Dnes jich tu funguje sice posledních osm, ale rozhodně stojí za to se s nimi seznámit. Jsou rozesety po vysokých stráních a sadech a díky zdejšímu občanskému sdružení Dokopy mají Vlachovice nejvíce opravených a funkčních sušíren ovoce a bylin v celé České republice i na Slovensku. Některé z nich provází i 200 let stará historie. V sobotu 7. září vám bude většina z nich v době od 10 do 18 hodin k dispozici a přivítají vás tu, jak se na dobré hospodáře sluší a patří. Po trase se přitom můžete vydat pěšky, nebo na kole a poznávat historii a příběhy sušíren, stejně tak i kouzlo a krásu jihovalašské krajiny.
Nejnovější technické prvky, ale i starobylé pece na sušení
A co na vás ve skutečnosti čeká? Hlavním kulturním a občerstvovacím místem je nová roubená sušírna Dokopy, kde lze nabrat nejen síly do dalšího putování, ale kde je možné vidět i nejnovější tradiční sušírnu na Valašsku s některými zajímavými technickými prvky. Nedaleko odsud se nachází již zmíněná a zajímavá Sušírna sv. Františka rodiny Fryzelkú, která je první zachráněnou a zrekonstruovanou sušírnou na Vlachovsku. Její majitelé v ní suší nejen různé druhy ovoce, ale po většinu roku i různé druhy bylin, které si sami ekologickým způsobem pěstují a dále zpracovávají do různých forem výrobků. Podívat se můžete též na jejich bylinná políčka v pozdně letním hávu, nebo i ochutnat jejich speciality – jedlé květy. Rozhodně si nenechte ujít krásnou Vaňatkovu sušírnu ve Vrběticích. Díky majitelům je krásně opravena do původního stavu z doby jejího vzniku, a to i včetně šindelové střechy a starého typu pece. Suší se v ní starobylým způsobem. Sušírna Raků z vlachovských pasek má svoje skryté kouzlo a pamatuje spoustu veselých příběhů. Je kvalitně a s ohledem na její historii velmi citlivě opravena. Je až doposud stále vybavena původní technologií sušení a jen vkročit do ní znamená vstoupit do doby, kdy se vlachovští pasekáři živili vyhlášeným sušeným ovocem. Počkejte, až ucítíte vůni sušeného ovoce, nebo pečených zemňáků z pece… Na trase ovšem nezapomeňte navštívit také ostatní čtyři sušírny. Nejsou sice opravené a jsou v různém, často i velmi špatném stavu, ale jsou na nádherných místech a vypovídají mnohé o zdejší krajině, lidech i dobách. Jde o nejstarší sušírnu Míčovu, mladou Šimoníkovu, dále Petrů a Hrabicovu.
Valašská lidová zábava a zpěv, vlachovští ogaři a cérky
A kdo by toho měl málo, může ve Vlachovicích navštívit v sobotu ještě Vlachovské muzeum lidové kultury a tradic Vlachovska, které najdete ve vlachovské usedlosti z 19. století, jež byla v roce 2016 oceněna jako „Lidová stavba roku“. Muzeum vás překvapí bohatou sbírkou a různými zajímavostmi. Navštívit lze také místní Vlachovickou pálenici. Voní to zde slivovicí. Můžete zhlédnout pálenici v provozu i technické vybavení této důležité stavby v obci, včetně další, již novější sušírny ovoce z 80. let 20. století. Kousek od Vaňatkovy sušírny bude otevřena k návštěvě i Farma Vrbětice. Je významná tím, že je tady možné vidět funkční pračku ovčí vlny a můžete si tu dát například výborné jehněčí steaky z Vrbětic. Vynechat určitě nesmíte Bednářství Fryzelka, které sídlí přímo ve středu obce. Připravena je zde ukázka tradiční bednářské výroby, ale i ochutnávka velmi kvalitního vína a slivovice, nebo kotlíkový guláš a mnoho dalšího.
K sušírnám patří i zpěv a valašská lidová zábava. „Proto se mezi sušírnami, muzeem a pálenicí budou pohybovat ´šikovné´ cérky a robky v kroji z folklórního souboru Dokopyjan, vlachovští muziganti, vlachovští ogaři Strouhalovi z harmonigů a ozembuchem a nebo taky valašský gajdoš Petr Sovják z Neubuze. Udělejte si čas a vydejte se do Vlachovic, obce plné sušíren a zajímavostí. To jinde nezažijete,” zve srdečně všechny, kteří chtějí přijet, Radek Fryzelka.
A kdo by snad nevěděl kudy do Vlachovic, jejichž součástí jsou i Vrbětice, najde je na Zlínsku asi 5 kilometrů od města Valašské Klobouky. Více už se dozvíte na facebooku DOKOPY nebo na webu www.vlachovice.cz.
Roman „New“ Zahrádka, šéfredaktor časopisu
Publikováno v časopisu Ve hvězdách
Časopis Ve hvězdách si lze předplatit prostřednictvím non stop linky předplatného + 420 777 157 435, e-mail: info@astrolife.cz (roční předplatné 240 Kč, na 2 roky 480 Kč), pro Slovensko na telefonních číslech +420 249 893 566, 3563, +420 800 188 826, e-mail: objednavky@ipredplatne.cz