PharmDr. Tomáš Arndt: Růžový olej – pomáhá pleti

50
Foto: Pixabay.com

Růžový olej patří mezi méně známé, ale velmi kvalitní kosmetické oleje. Je to nejen kosmetická, ale také i farmaceutická surovina. Jde vlastně o přírodní biologický extrakt (výtažek) vyrobený z korunních plátků dvou druhů růžíː růže damašské (Rosa damascena), pěstované hlavně v Bulharsku (a před válkou také v Sýrii, jak už napovídá název), a růže stolisté (Rosa centifolia), jejímž hlavním producentem je Francie.

Odborníci spočítali, že obsahuje až 300 různých chemických látek. Jedná se o jeden z nejvíce luxusních a vzácných přírodních olejů. Je to proto, že na jeho výrobu se spotřebuje velké množství okvětních růžových lístků. Jako příklad lze uvést, že ze tří tun okvětních lístků lze vyrobit přibližně jeden kilogram růžového oleje. Vyrábí se tradiční metodou pozvolného macerování, při němž jsou poupátka růže na několik týdnů naložena do směsi vysoce kvalitních olejů.

Jak působí v kosmetických přípravcích?

Pomáhá nejen u zralé pleti, ale mohou ho také používat ženy se suchou, aknózní, alergickou nebo podrážděnou pletí. Mezi jeho účinky patří čistící efekt, podpora obnovy buněk a brání tvorbě vrásek a stárnutí pleti.

Má rovněž antioxidační působení (to znamená, že přispívá k ochraně naší kůže před negativním vlivem škodlivých volných radikálů z okolního prostředí). Také přispívá k udržení tzv. hydrolipidové rovnováhy. Zde se jedná o udržení dobrého stavu hydrolipidového filmu.Ten se vyskytuje na povrchu pokožky a chrání ji proti vnějším vlivům. Je tvořen mastným sekretem mazových žláz, sekretem potních žláz a zrohovatělými částmi epidermis (pokožka, jedna ze tří vrstev kůže). Tento film tvoří přirozenou ochrannou vrstvu na povrchu kůže zabraňující pronikání škodlivých látek, které mohou způsobovat infekce, záněty, nebo alergické reakce.

Olej lze použít i na ošetření pokožky po opalování. V aromaterapii se uvádí, že jeho aplikace do koupele celkově harmonizuje, uvolňuje, upokojuje a povzbuzuje psychiku. Rovněž působí také na popraskanou pokožku, drobné poranění i popáleniny. Velmi aktivně zvyšuje elasticitu a tonus pokožky (zpevňuje, hydratuje, vyživuje a regeneruje).

Závěrem se dá shrnout, že růžový olej má všestranné využití. Dá se použít jako vyživující a regenerující pleťový a tělový olej, odličovací olej, koupelový olej, na masáže nebo k aromaterapii.

Je dobré také ještě zmínit, že levnější a dostupnější variantou pravého růžového oleje je olej lisovaný ze semen růže šípkové a příbuzných druhů (Rosa canina), který má podobně léčivé účinky na lidskou pokožku. Opravdu čistý růžový olej pouze z damašské růže se pro svou vysokou cenu a omezenou možnost produkce na běžném trhu v podstatě neprodává.

Autor: PharmDr. Tomáš Arndt, farmaceut
Zdroj: https://www.celostnimedicina.cz/…htm

Časopis Ve hvězdách si lze předplatit prostřednictvím non stop linky předplatného + 420 777 157 435, e-mail: info@astrolife.cz (roční předplatné 240 Kč, na 2 roky 480 Kč), pro Slovensko na telefonních číslech +420 249 893 566, 3563, +420 800 188 826, e-mail: objednavky@ipredplatne.sk