PharmDr. Tomáš Arndt: Koření nejen pro trávení, ale i pro zdraví

96
Foto: Pixabay.com

Poslední dobu se stále zvyšuje obliba koření v české kuchyni, i když jeho používání spojujeme spíše se středomořskou nebo asijskou kuchyní. Ovšem koření v jídle má význam i pro naše zdraví – nejen pro chuť a vůni, ale i mnohem více. To podporuje i jeho tisíciletá historie používání nejen v kuchyni, ale i jako přírodní lék.

Koření obsahuje celou řadu přírodních látek, které příznivě ovlivňují naše zdraví. Jedná se o éterické oleje, aromatické, pálivé, dráždivé, minerální látky a stopové prvky (vápník, fosfor, hořčík, železo) nebo vitaminy. Éterické oleje dávají koření typickou chuť a vůni a pro svoji prchavost a nestálost nacházejí využití zejména ve studené kuchyni. Další obsažené látky pozitivně ovlivňují látkovou výměnu, podporují tráven a vylučování či tvorbu žluči, zvyšují vylučování moči, regulují hladinu cukru v krvi (glykemii) a krevní tlak, podporují snižování hladinu cholesterolu, působí rovněž protizánětlivě a antibakteriálně. Některé z nich patří mezi antioxidancia, která pomáhají chránit organismus před působením škodlivých volných radikálů z okolního prostředí. U některých z nich se dokonce diskutuje, zda mohou přispívat k prevenci před vznikem rakoviny.

Jak je to tedy s jednotlivými druhy koření konkrétně?

Majoránka pomáhá regulovat střevní činnost a tím pomáhá při zmírnění křečí. Fenykl, anýz, kmín, badyán a koriandr podporují trávící proces a zabraňují nadýmání. Fenyklový čaj na uvolnění nadýmáni pijí i malé děti. Kombinace anýzu, lékořice a meduňky pomáhá i zklidnit a relaxovat.

V případě nedostatečné tvorby slin pomáhají nejen již zmíněná koření – anýz, kmín a fenykl – ale i pálivější druhy koření jako jsou chilli, kari, paprika nebo hořčičné semeno. Zajímavé je, že některé studie uvádějí, že kapsaicin odpovědný za pálivý efekt feferonek pomáhá ochránit žaludeční sliznici před kyselinou acetylsalicylovou (Aspirin, Acylpyrin) a působením alkoholu.

Tyto druhy pálivého koření (chilli koření, paprika nebo hořčičné semínko) také pomáhají zlepšit nedostatečné prokrvení končetin. Žaludeční křeče pomáhají také mírnit anýz, fenykl, kmín a máta.

Bazalka zvyšuje chuť k jídlu a zlepšuje trávení, zabraňuje nadýmání a pomáhá při chorobách dolních cest močových. Trávení také zlepšuje estragon, který k nám přišel až ze starého Egypta. Estragon také působí antisepticky, takže se s ním může i kloktat. Oblíbený je estragonový ocet na dochucení jídla.

Tymián není jen koření, ale dá se z něho připravit i čaj (nebo sirup), který pomáhá při kašli (pomáhá vykašlávat a mírní podráždění sliznice dýchacích cest), ale pomáhá i při střevních potížích.

Koření se dá ale používat zevně ve formě koupelí či k potírání bolestivých či poraněných míst. Estragon pro své antiseptické působení pomáhá (při potírání) při léčbě hojících ran. Při potírání koriandrem se zmírňují bolesti v revmatických kloubech. Zde může i pomoci koupel v tymiánovém oleji nebo potírání rozmarýnovou tinkturou. Tymián pomáhá ať už jako mast či tinktura proti plísním a baktériím (toho využívali už staří Egypťané při balzamování). Mezi antioxidancia jsou z koření řazeny látky obsažené v bazalce nebo kmínu.

A již zmíněná prevence proti rakovině?

Nejznámější v tomto ohledu je asi kurkumin, obsažení v kurkumě, jenž je například součástí kari koření. Vědci uvádějí, že pozitivní vliv kurkuminu se projevil i při rakovině tlustého střeva, prsu, prostaty a plic, kdy se podílí na likvidaci rakovinných buněk. A odborníci nezkoumají jen kurkumu. Pozitivní vliv rozmarýnu vliv se projevil i v prevenci proti rakovině prsu a kůže. Některé zdroje uvádějí použití bazalky posvátné při raných stádiích rakoviny prsu. Ale pozor!

Jde o bazalku posvátnou (Ocimum sanctum) a nikoli u nás běžnější bazalku pravou (Ocimum basilicum). Bazalka posvátná má o něco výraznější a ostřejší chuť a je ji možno zakoupit například v zahradnictví. Kapsaicin byl zkoumán v počátečních fázích nádoru rakoviny plic, slinivky a žaludku. Podle některých studií je však konzumace chilli papriček nevhodná v počátečních stádiích melanomu. Kapsaicin totiž údajně růst kožních nádorů urychluje.

Užívání kmínu vědci zvažují u rakoviny tlustého střeva, rakoviny prsu, stejně jako u rakoviny slinivky. Důležité je upozornit, že vše je ve stádiu zkoumání a v případě probíhajícího rakovinného onemocnění se jedná v každém případ o součást opatření v rámci celkové léčby.

Na závěr je důležité zmínit, že zmiňovaná koření by se z opatrnosti neměly konzumovat v těhotenství, protože například některá z nich mohou vyvolat děložní stahy a potrat.

Autor: PharmDr. Tomáš Arndt
Zdroj: http://www.celostnimedicina.cz/koreni-nejen-pro-traveni-ale-i-pro-zdravi.htm#ixzz4DWVDIoxN

Časopis Ve hvězdách & Lidový léčitel si lze předplatit prostřednictvím non stop linky předplatného + 420 777 157 435, e-mail: info@astrolife.cz (roční předplatné 350 Kč, půlroční 175 Kč), pro Slovensko na telefonním čísle + 421 244 458 821, e-mail: predplatne@abompkapa.sk