Petra Strmisková: Zdraví podle TČM – Září

269
Foto: Pixabay.com

Co jsme na jaře zaseli, to nyní sklízíme, a to i na rovině vnitřních myšlenek a jednání. Podle tradiční čínské medicíny je potřeba zaměřit svou pozornost na slezinu a slinivku břišní. Podle orgánových hodin dochází k největší intenzitě fungování těchto orgánů, a tím k hloubkové očistě mezi 9. a 11. hodinou.

Slezina je z pohledu západní medicíny nezajímavá, podle TČM je ale její činnost zásadní pro hladký chod našeho organizmu. Souvisí s prvkem Země, žlutou barvou a emocí je starost. K jejímu systému v rámci těla patří žaludek, svalstvo, rty a ústa.

Hlavním úkolem sleziny je spolu se svým párovým orgánem žaludkem řídit trávicí proces. Napomáhá rozkládat potravu a část z ní přeměňuje na jemnou esenci, kterou v sobě absorbuje a dále distribuuje do celého těla. Tato esence stále doplňuje a znovu obnovuje krev, proto slezina odpovídá za tvorbu krve, řídí rození a ovládání krve, aby byl tok krve udržován ve vymezených drahách a nevylévala se mimo ně. Esence také představuje zdroj hybné životní síly. Slezina je zodpovědná za kvalitu našeho imunitního systému, protože čistí lymfatický systém, odvádí z těla chemické látky a barviva, které jíme spolu s potravinami, a podílí se na krvetvorbě tím, že odstraňuje z krve staré červené krvinky. Je také zodpovědná za naši vitalitu a chuť do života a v oblasti duševního života za přemýšlení. Slezina je úzce provázaná se slinivkou, která je důležitým prvkem nejen v trávení, ale má na starosti také obrovské království sliznic v celém těle. Slinivka břišní zastává v našem organizmu dvojí funkci. Vylučuje šťávy, které štěpí bílkoviny, tuky a cukry a produkuje hormon inzulín, který reguluje hladinu krevního cukru v krvi. Symbolizuje lásku, se kterou máme přistupovat k životu.

Jak poznat oslabení sleziny a slinivky?

Slezina má ráda sucho a nesnáší vlhko. Jelikož je slezina samotná jinové povahy a řídí procesy související s tekutinami, vykazuje zvýšenou citlivost na vlhko. Škodí jí i nadměrný příjem tekutin. Pokud není silná její hybná síla, aby udržela tekutiny, vznikají vodnaté otoky. V případě prázdnoty sleziny dochází k zahrazování tekutin, stagnaci, bezvládnosti končetin, silnému zahlenění, průjmům apod. Je-li vlhkost v těle, vyvolává pocity tíhy v hlavě, plnosti v žaludku a břiše. Zdravá slezina je vlastně naše imunita a souvisí s ní i všechny alergické reakce, které jsou dnes tak velmi rozšířené. Když správně funguje slezina, která řídí svalstvo a končetiny, jsou svaly mocné a pevné a mají dostatečnou výdrž. V případě oslabení sleziny se zhoršuje kvalita čchi a krve a současně s ní i kvalita svalstva. To ochabuje, je měkké, člověk se rychleji unaví a může dojít i k ubývání svalové hmoty. Nedostatečnost sleziny poznáme i na rtech. Jsou bledé a ochablé, vyrážky na nich jsou příznakem akumulace horkosti ve slezině a žaludku. Modré rty ukazují na stagnaci a srážení se čchi i krve. Chuť k jídlu je příznakem dobrého stavu sleziny a naopak, například oslabení čchi sleziny se projevuje zvýšenou chutí na sladká jídla.

Jak nastavit rovnováhu a jaké potraviny nám pomohou posílit slezinu?

Vyváženost chutí a stravy je zásadní pro zdraví a psychickou rovnováhu. S elementem Země souvisí sladká chuť. Vyhněte se bílému cukru, který narušuje svou nepřirozenou formou i svým ochlazujícím účinkem čchi slezině. To pak vyvolává opětovnou nadměrnou chuť na sladké. Doporučuje se doplnit v podobě sladké zeleniny, obilí a plodů. Zdravým zdrojem jsou všechny druhy obilí, zvláště proso, oves, rýže a ze zeleniny preferujeme karotku, kapustu, fenykl, dýně, kaštany, sladké brambory, zelené fazolky a luštěniny. Sladká chuť uvolňuje psychiku a vytváří harmonii.

S elementem Země souvisí sladká chuť.

Vyvarujte se také bílé mouky, zmrzliny, čokolády, živočišných tuků, přepalovaných jídel a alkoholu. Je vhodné se také v tomto období vyhýbat vlhkému prostředí, jako je saunování a pobyt v páře. Naopak si dopřejte dostatečný pobyt na čerstvém vzduchu a denním světle, využijte slunce ke zharmonizování orgánů slinivky i sleziny. Večer již nesportujte, dopřejte si lehké protažení a šálek bylinkového čaje. Vnímejte krásy kolem vás, důvěřujte sobě a všemu, co přichází do života. Nic se neděje náhodou, otevřete svá srdce, dovolte se mít rádi a předávejte lásku dál.

Mgr. Petra Strmisková

Máte oslabené zažívání? Vyzkoušejte bioinformační bylinné kapky ASTOMIN. Mají blahodárný vliv na funkci zažívacího ústrojí a díky vysokému obsahu hořčin si poradí s jakoukoli dietní chybou!

Více na www.diochi.cz

Časopis Ve hvězdách si lze předplatit prostřednictvím non stop linky předplatného + 420 777 157 435, e-mail: info@astrolife.cz (roční předplatné 210 Kč, na 2 roky 420 Kč), pro Slovensko na telefonních číslech +420 249 893 566, 3563, +420 800 188 826, e-mail: objednávky@ipredplatne.cz