MUDr. Pavel Šácha: Chronické nemoci a funkce jater

112
Kurkuma. Foto: Pixabay.com

Do naší poradny přicházejí pacienti trpící chronickými nemocemi. Setkáváme se ke konzultaci, abychom rozebrali jejich situaci a pojmenovali příčinné faktory, jež se objevují u zrodu jejich nemoci. V rozborech chronických nemocí je třeba vidět souvislosti, a proto si nejprve tvoříme tzv. životní časovou osu pacienta (podrobnou anamnézu včetně rodinné a osobní, dále nynější onemocnění. A zajímáme se i o jiná fakta, která jakýmkoliv způsobem ovlivňují život: úrazy, infekce, operace, psychické události a podobně.

Pacient přichází do poradny s připraveným popisem současných potíží. Příznaky jsou nejprve neurčité, nespecifické, takže si myslel, že prodělává například nějakou virózu. Mezi obecné projevy patří únava, slabost, nechutenství, psychická nevyrovnanost, pocení, zvýšené teploty. A později se objevují i specifičtější projevy: nevolnost, zvracení, bolesti břicha, zvláště v pravém podžebří, žloutenka kůže i sliznic, tu vidíme nejdříve na očním bělmu. A v tomto okamžiku lze předpokládat, že nejde o virózu, ale již je třeba pomýšlet na problém s játry. A když se dostaví otoky, trýznivé svědění kůže, moč se zabarví jako černé pivo, stolice zesvětlá do běla, zvyšuje se pravděpodobnost onemocnění jater. Mohou se objevit poruchy typu krvácení, poruchy sexuální a únava přejde do trvalého stavu.

Role jater

Játra hrají důležitou roli při látkové přeměně cukrů, udržují v těle správný poměr cukru. Tvoří se v nich celá řada bílkovin, které pak předávají do krevní plazmy, což souvisí se zajišťováním krevní srážlivosti. Pokud jídlo obsahuje tuk, který není kvalitně zpracován (emulgován) žlučovými kyselinami, dostane se tuk ve zvýšené míře do krve a do jater. Laboratorní test potvrzuje vyšší hladinu triglyceridů, v játrech se tvoří cholesterol a jeho hladina začne také stoupat. Játra jsou zásobárnou železa. Regulují hladiny soli a vody, vitaminů a minerálů, jsou vlastně jakousi elektrárnou v těle. Patologický proces v játrech může mít souvislost s popsanou únavou. Játra odbourávají škodliviny, jsou nejdůležitějším detoxikačním orgánem.

Lidské jedy – homotoxiny

Tělo je průběžně likviduje právě v játrech; pokud jsou přetížena, nestačí tuto svou funkci dobře vykonávat, a pak se lidský jed v těle hromadí, zpomaluje běžné životní funkce. Regulační mechanizmus vytvoří tedy náhradní ventil, aby mohly vyjít jedy z vnitřku těla ven: Pomohou ledviny, střevo, lymfatický systém i kůže.

Nebezpečí

Nyní se projeví ekzém, vřed, zánět. Vnitřní problém se tedy manifestuje na povrchu. Budete-li léčit povrchový problém mastí či jinou povrchovou úpravou, efekt se nedostaví, dokud se nezlepší detoxikační kapacita jater!! Naopak – čím více budete vzniklý ventil povrchovou léčbou (kortikoidy) uzavírat, tím více se bude lidský jed v těle hromadit a otevře se ventil na jiném místě, v jiné podobě, nebo se objeví zcela jiná, nová nemoc některého vnitřního systému…

Struktura jater umožňuje svou vlastní dokonalou regeneraci, ale silně působící civilizační faktory je nadměrně zatěžují: alkoholem, velkým množstvím syntetických látek, jedů, ale také léčiv. Je nutno dodat, že i nevhodným jídlem, a s tím vším si právě játra musí poradit. Do určité míry to zvládají a dlouhou dobu jejich přetěžování člověk nijak nepociťuje, s kožním ventilem chodí do kožní poradny pro masti. Myslí si, že je všechno v pořádku, a tak netuší, že se schyluje k problému. Jednoho dne však přeplněná nádoba začne přetékat, a tehdy se objeví nemoc.

Alkohol – játrům neprospívá. V játrech se odehrává odbourávání alkoholu. Nadměrné pití alkoholu může vést ke steatóze (neboli ztučnění) jater, k cirhóze jater, tedy jejich ztvrdnutí.

Infekce – namáhaná játra jsou snadno napadena virovými hepatitidami a mononukleózou. Vyskytnout se může také bakteriální, či parazitární infekční onemocnění.

Velkou roli hrají jídla s vyšším glykemickým indexem. Jsou to taková jídla, která se přemění v trávicím traktu na glukózu, a ta se dostane do krevního oběhu. Čím rychleji dokáže potravina zvýšit hladinu glukózy v krvi, tím má potravina vyšší glykemický index. Takové potraviny stráví naše tělo mnohem rychleji, což vede k hromadění tuku v jaterních buňkách. To v konečném důsledku může dále vést ke steatóze jater. Jako příklad uvedu pivo, smažené hranolky, bagety, kukuřičné lupínky (tzv. corn flakes), buchty, zákusky. Existují o tom i speciální seznamy jídel. Ovšem játrům vadí i jakékoliv nadměrné množství jídla.

Potraviny z opačného konce, které mají naopak nízký glykemický index, jako jsou např. zeleninové produkty, saláty, zelí, rajče, paprika, ovoce, sójové výrobky, jistě játra tolik nezatěžují. Nicméně orientace na glykemický index není vždy směrodatná, podstatné je držet si zlatý střed ve stravování co do složení, množství a kvality. Důležitým faktorem je také pohoda a klid u jídla, dostatečné pití obyčejné vody.

Sestava jídelníčku je samozřejmě podstatná. Má obsahovat pokrmy bez cholesterolu, zeleninu, ovoce, méně tuků, jídla připravená bez smažení, přepalování, omezeně kořeněná, s omezeným množstvím cukru, naopak s vyšším podílem vlákniny. Vhodné jsou zakysané výrobky, libové maso z mladších zvířat, ryby, drůbež, nenadýmavá jídla, kmín. Z bylin uvedu mátu, ostropestřec mariánský, zlatobýl, ze zeleniny vyzdvihnu význam červené řepy a černé ředkve, jako koření lze přidat kurkumu, skořici.

Autor: MUDr. Pavel Šácha
Zdroj: https://www.celostnimedicina.cz/chronicke-nemoci-a-funkce-jater.htm

Časopis Ve hvězdách si lze předplatit prostřednictvím non stop linky předplatného + 420 777 157 435, e-mail: info@astrolife.cz (roční předplatné 240 Kč, na 2 roky 480 Kč), pro Slovensko na telefonních číslech +420 249 893 566, 3563, +420 800 188 826, e-mail: objednavky@ipredplatne.sk