Milan Schirlo: Tradiční čínská medicína a její pohled na zdraví dětí

30
Foto: Dollarphotoclub.com

Tradiční čínská medicína pomáhá řešit zdravotní problémy nejen u dospělých lidí, ale také u malých dětí.

„Malí lidé“

V klasických čínských knihách se obvykle děti označují jako „malí lidé“ nebo také „malí přátelé“. Oproti dospělým je léčení dětí v čínské medicíně trochu odlišné, nejsou totiž do určitého věku pouze zmenšeninou dospělých. A proto k nim musíme léčbě přistupovat jinak než k dospělým pacientům. Ten přístup je rozdílný v mnoha ohledech. Už jenom dělat diagnostiku malým dětem je často náročné, zvláště pokud jsou živější.

Velký rozdíl ale je v tom, že orgány a akupunkturní dráhy se u malých dětí vyvíjejí postupně tzn., že se děti rodí s orgány a akupunkturními drahami ne zcela vyvinutými. A proto také malé děti jsou mnohem citlivější třeba na vnější patogeny, ale také na to, co jedí. Proto by se dvouleté dítě nemělo stravovat jako dospělý člověk. Pálivé, kořeněné, smažené apod. by mělo být tabu, protože by mu mohlo příliš zatížit trávicí systém a vytvořit nějaké zdravotní nerovnováhy.

Když jsme u toho trávení, tak malé děti, zvláště pokud jsou ještě kojené, mají mnohem propustnější střeva, a tak se různé látky, pro tělo nepřátelské, mohou lehce dostat do oběhu.

Stejně tak respirační systém ještě není plně vyvinutý a malé děti jsou náchylnější na vpád vnějšího patogenu, který napadá hlavně respirační systém.

V jedné staré čínské lékařské knize se píše: „Děti nemají zajištěné vnější obranné funkce, proto vnější zlo může snadno vstoupit do těla a napadnout plíce.“ Vnějším zlem mysleli patogeny jako je vítr, chlad, horko, vlhko apod. (my dnes říkáme viry, baktérie, chlamydie atd.), proto v praxi vidíme, že mnoho dětí trpí často respiračními problémy jako je kašel, rýma, zahlenění, alergie nebo astma.

Zase ta Slezina

A ve stejném díle se také píše „Přepravní a přeměnné funkce nejsou u dětí dostatečně silné a úplné, proto může snadno dojít k jejich poškození v důsledku nevhodné stravy“. Za přepravu a přeměnu potravy na využitelnou energii, je zodpovědná Slezina. Čínský lékař ale tímto pojmem neoznačuje pouze malý orgán v levém podžebří, ale v podstatě celý trávicí systém. Malé děti ještě nemají systém Sleziny dostatečně vyvinutý, a proto jsou citlivé na různé dietetické chyby. A proto také často trpí problémy trávicího traktu jako je nadýmání, bolesti bříška, zvracení, průjmy apod.

Výhody léčby dětí

Léčby dětí bývá obvykle mnohem snadnější a rychlejší než u dospělých. Nemoci u dětí rychle a lehce vznikají, ale také se většinou dají rychleji léčit. V čínské medicíně existuje taková poučka: „Kolik roků nemoc vzniká, tolik měsíců se léčí.“

No a dětské nemoci vznikají spíše během dnů maximálně měsíců, takže i terapie bývá rychlejší. A díky tomu, že jsou orgány a dráhy dětí ne zcela vyvinuté, tak jsou i jednodušší, a proto v nich nejsou ještě takové blokády a různé „nánosy“, kterými trpíme my dospělí. Takže proto vyloučit patogen nebo rozhýbat zablokovanou energii Qi jde mnohem snáze.

Problémy vznikající oslabenou Slezinou

Oslabená slezina může u dětí vyvolat tyto problémy:

1. Zpomalení trávení – následně se vyrábí málo energie Qi a krve, což se může projevovat jako: slabá imunita, únava, bledost, vývojové problémy, oslabení ostatních orgánů nebo funkcí atd. Při zpomalení trávení dále dochází ke kumulaci potravy, ta se začne blokovat, což se projevuje třeba jako: nadýmání, říhání, škroukání, bolesti bříška apod.

2. Hromadění odpadních látek ve formě patologické vlhkosti a následně i hlenu. Vlhkost se projeví např. průjmem. Hleny jsou v podstatě sražená vlhkost ze špatně strávené potravy. Je dobré vědět, že Slezina je vždy místem jejich tvorby, i když se pak třeba hromadí v Plicích. A jelikož Slezina je lehce ovlivnitelná skladbou stravy, tak za tvorbu hlenů může především to, co jíme. Ale hleny se mohou hromadit i jinde, nejenom v Plicích, a bránit volnému toku Qi.

3. Oslabení zvedací funkce Sleziny. Správně má Slezina čistou esenci z potravy posílat nahoru k Plicím a Srdci, které ji pak distribuují do celého organismu. Číňané říkají, že Slezina je zodpovědná za vzestup čistého. Oproti tomu žaludek má za úkol ty méně čisté zbytky posílat směrem dolů. Říká se, že žaludek řídí pokles kalného. Občas dojde k prohození těchto funkcí, pak Slezina má oslabenou zvedací funkci a my můžeme mít průjem a naopak žaludek posílá kalné nahoru, to se projevuje jako zvracení, říhání, nauzea, reflux. Může to být jen nárazové, když něco špatného sníme nebo i chronické.

4. Stagnující potrava vytváří horko (stejně třeba jako kompost na zahrádce) Horko stoupá přirozeně nahoru a vyvolává stavy jako je reflux, pálení žáhy či krvácení dásní při čištění zubů. A toto horko, když se spojí s vlhkem (bod 2.), tak vzniká vlhké horko, což je v podstatě zánět, tedy spíše chronický zánět. U dětí ho vidíme třeba jako záněty středouší.

Takže všechny tyto problémy může vytvářet oslabená Slezina neboli trávení. Z toho vyplývá, že stravování hraje velkou úlohu v tom, jestli budou děti zdravé či nemocné. A pokud jsou nemocné, tak úprava stravování může jejich zdravotní stav výrazně ovlivnit (na rozdíl od dospělých).

Strava podporující zdravou Slezinu

Základem jídelníčku by měly být složité sacharidy, které jsou doplněny malým množstvím vysoce hodnotných bílkovin a porcí lehce povařené zeleniny. I děti potřebují stravu, která je čerstvá a chutná, velmi vhodné jsou lokální potraviny. Většinu potravin stačí lehce povařit, aby jídlo zůstalo křupavé. Trávení začíná již v ústech, proto je dobré děti učit, aby jídlo nejdříve důkladně rozžvýkaly a vychutnaly si každé sousto. Ne nadarmo se říká, že jste to, co jíte a u dětí, které potřebují kvalitní stravu pro svůj zdravý vývoj, to platí dvojnásobně.

Které potraviny posilují slezinu?

Vhodné jsou neutrální nebo teplé sladké chutě: lehké obiloviny, zvláště bílá rýže a rýžová kaše (congee), oves, pražený ječmen, lepkavá (sladká) rýže, špalda, dýně, sladké brambory, celer, tykev, mrkev, kukuřice, pastinák, cizrna, černé fazole, batáty, jamy, hrách, vlašské ořechy, kompot, kuřecí, hovězí, jehněčí, játra, ledvinky, makrela, tuňák, ančovičky.

Ostré chutě (v malém množství): cibule, pórek, česnek, vodnice, paprika, čerstvý zázvor, skořice, muškátový oříšek, fenykl, kuchyňská koření. Složité sladké chutě (v malém množství): melasa, datle, rýžový sirup, ječný slad, palmový cukr.

Jaké potraviny naopak nejsou vhodné?

Nevařené a syrové potraviny chladné povahy: saláty, syrové ovoce (celé i vymačkaný džus, zvláště z citrusů), pšenice, klíčky a obilné výhonky, syrová zelenina, rajčata, špenát, mangold řapíkatý (římský špenát), tofu, jáhly, chaluhy, sůl, příliš velké množství sladkých jídel a koncentrovaná sladidla, hnědá rýže, antibiotika, vitamín C (ve větším množství než 1-2 gramy denně).

Zadržující a vytvářející vlhkost: zmrzlina a mléčné výrobky (kromě malého množství másla a jogurtu), cukr, čokoláda, ořechy a semínka (s výjimkou vlašských ořechů), ořechová másla.

Autor: Milan Schirlo, terapeut tradiční čínské medicíny
Zdroj: https://www.celostnimedicina.cz/…htm

Časopis Ve hvězdách si lze předplatit prostřednictvím non stop linky předplatného + 420 777 157 435, e-mail: info@astrolife.cz (roční předplatné 240 Kč, na 2 roky 480 Kč), pro Slovensko na telefonních číslech +420 249 893 566, 3563, +420 800 188 826, e-mail: objednavky@ipredplatne.sk