Zuzana Komůrková: Stravování podle principů východu – tradiční čínská medicína

83
Foto: Pixabay.com

Tentokrát zaměříme svoji pozornost směrem na východ, k jednomu z nejstarších pohledů nejen na výživu, a sice tradiční čínské medicíně. Možná vás zaujme její celostní přístup, který se na rozdíl od západní medicíny snaží nemocem spíše předcházet.

Tradiční čínská medicína a základní pojmy

Základním pojmem TČM je čchi. Čchi je životní síla a vitální energie. Velmi zjednodušeně se dá říci, že je kombinací prvotní energie obsažené v ledvinách, která je nám dána již při narození či ještě před ním, s energií vdechovaného vzduchu a konzumované potravy.

Vlastnosti čchi se vyjadřují v pojmech vám jistě známých – jin a jang. Jin se definuje jako studená nebo ochlazovací energie, zatímco jang je horká nebo zahřívací energie. Vycházíme z toho, že vše by mělo být v jednotě, tedy i jin a jang. Pokud je tato rovnováha vychýlena, dochází k nemoci. TČM se snaží nemoc léčit ještě dříve, než se projeví. Principem léčení podle TČM je dotazování na potíže daného člověka, čímž se dojde ke zjištění typu nerovnováhy v těle, k tomu, který orgán je oslaben, a následně se pracuje na jeho posílení přirozenou cestou – zejména tedy stravou.

Určitě znáte pojem meridiány, což jsou energetické dráhy, kterými obíhá čchia jež propojují jednotlivé orgány či části těla. Každý meridián je spojen s určitou duševní, fyzickou nebo citovou funkcí. Meridiánů má naše tělo 12 hlavních, které jsou párové, a dva hlavní řídící nepárové. Celkem tedy 26. Cílem je, aby všechny tyto dráhy byly průchodné a mohla v nich bez problému proudit energie.

Průběh energie v čase a strava

Východní filozofie rozeznává pět základních elementů: Dřevo, Oheň, Země, Kov a Voda. Každý z nich vládne jinému období, má různé vlastnosti, barvu, chuť, přiřazují se k němu určité orgány a potraviny, které těmto orgánům mohou prospívat. A právě stravování podle elementů je pro tradiční čínskou medicínu jedním ze základních principů. TČM považuje jídlo za lék. Klade se velký důraz na to, aby strava odpovídala danému ročnímu období.

V každém měsíci roku je oslaben některý z orgánů našeho těla, který bychom měli stravou i svým chováním, smýšlením, mentálním nastavením podpořit, abychom ho zbytečně ještě více nevyčerpávali. Energie v těle proudí podle TČMv závislosti na denním cyklu, který znázorňují orgánové hodiny. Ty popisují průběh maxima a minima energie v určitých orgánech těla během 24hodinového cyklu. Cyklus je rozdělen po 2 hodinách na 12 částí. Ke každé dvouhodině se přiřazuje jeden orgán. Také každá potravina má svou energetickou hodnotu.

Dělíme je následovně:

Teplé potraviny bychom měli jíst celoročně, hlavně při chladném počasí. Patří k nim např. drůbež, ryby, polévky, vařená zeleninová jídla, pohanka, sušené ovoce atd.

Neutrální potraviny by měly být základem jídelníčku. Jsou to například celozrnné obiloviny a chléb, tvrdá zelenina, ořechy, luštěniny, maso, hlavně hovězí, máslo a mléko, vejce nebo med.

Studené a osvěžující potraviny oslabují sílu jang. Patří sem čaje, okurky, rajčata, exotické ovoce, jogurty, zmrzlina apod.

Můj názor

Díky své obrovské komplexnosti a propracovanosti je TČM jedním z nejuznávanějších, pro nás Evropany stále alternativních, směrů. Nežijeme sice v Číně, ale pohled na lidské tělo i psýché z energetické stránky je prospěšný pro každého bez rozdílu. Ať už z prosté zvědavosti nebo pro vysvětlení mnoha zdravotních problémů, na které je západní medicína prostě krátká.

Zeleninová polévka s pohankou

3 lžíce řepkového oleje nebo ghí
jakákoli kořenová zelenina
květák
brokolice
červená řepa
zelí
hlíva ústřičná
2 brambory
1 cibule
1–2 stroužky česneku
1/2 hrnku pohankových krup
1/2 lžičky kurkumy nebo špetka chilli
1 lžička kmínu
sůl, pepř

Oloupeme brambory, zeleninu a nakrájíme na menší kousky. Cibuli a česneknakrájíme nadrobno. Pohanku propláchneme. Na oleji nebo ghí orestujeme cibuli,česnek, koření, přidáme pohanku a zeleninu (kromě brambor) a krátce orestujeme.Zalijeme vodou, přidáme nakrájené brambory. Vaříme cca 15–20 minut. Dochutímesolí, pepřem a můžeme dozdobit pažitkou.

Rýžová kaše s kustovnicí (2 porce)

1/2 hrnku rýže (celozrnná natural, jasmínová, kulatozrnná)
5 i více hrnků vody
špetka soli
1–2 lžíce kustovnice
10 ks kešu ořechů
skořice
kardamom
med, slad

Rýži důkladně propereme a dáme velice pomalu vařit se špetkou soli. Podle TČM se vaří velice dlouho a na mírném plameni, až 4 hodiny. Ke konci vaření přidáme kustovnici a ořechy. Lehce posypeme kardamomem, o něco více skořicí, rozmícháme, dosladíme medem či jiným sladidlem.

autor: Zuzana Komůrková
zdroj: https://www.celostnimedicina.cz/stravovani-podle-principu-vychodu-tradicni-cinska-medicina.htm#ixzz56sOmBSvN

Časopis Ve hvězdách si lze předplatit prostřednictvím non stop linky předplatného + 420 777 157 435, e-mail: info@astrolife.cz (roční předplatné 210 Kč, na 2 roky 420 Kč), pro Slovensko na telefonním čísle + 421 244 458 821, e-mail: predplatne@abompkapa.sk