Zuzana Komůrková: Dobroty pro naše ledviny

111
Muffiny s brusinkami. Foto: Pixabay.com

V lednu a únoru máme chránit své ledviny a močový měchýř. Podle tradiční čínské medicíny jsou ledviny ukazatelem délky života a je v nich skryta vrozená životní energie. Na psychické úrovni odrážejí naše vztahy a city. Močový měchýř souvisí s tím, co ve svém životě ne/zadržujeme a ne/pouštíme ven.

Jaká strava posílí zdroj naší životní síly?

Pitný režim – zázvorový čaj, vlažná voda (s citronem), bylinné čaje, zeleninové šťávy, pivo (s mírou).
Luštěniny – fazole (červené, adzuki, mungo), červená čočka.
Zelenina – kořenová zelenina, cibule, fenykl, zelí, kapusta, červená řepa, pórek, květák, brokolice, salátová okurka, kvašená zelenina.
Ovoce – brusinky, borůvky, lesní plody.
Obilniny a semena – jáhly, pohanka, oves, rýže, sezam a len.
Maso – ryba (tuňák, losos), krůta, králík.
Koření – skořice, zázvor, kurkuma.
Ochucovadla – mořské řasy, Tamari, Miso, Umebushi, Umeocet, jablečný ocet.

Kokosovo-rýžové muffiny s brusinkami

Těsto:

1 hrnek strouhaného kokosu nebo namletých oříšků
2 hrnky rýžové mouky
1/2 hrnku kokosového cukru (nebo třtinového)
1 zralý banán
2 vejce
3 lžíce kokosového oleje (nebo jiného tuku – oleje, másla)
1 hrnek rýžového mléka
2 lžičky kypřícího prášku z vinného kamene
1 lžička jedlé sody (nebo přidejte lžičku kypřícího prášku)
1/2 lžičky skořice
špetka vanilky

Do těsta:

2 hrsti sušených brusinek
1–2 lžíce chia semínek
cca 2 dcl jablečného moštu nebo 100% džusu

Sušené brusinky společně s chia semínky namočte na několik hodin (nebo přes noc) v jablečném moštu nebo džusu. Budou krásně šťavnaté. Banány, vejce, rýžové mléko a kokosový olej rozmixujte. Kokos nebo oříšky smíchejte s kokosovým cukrem, moukou, práškem z vinného kamene, sodou, skořicí a vanilkou. Vmíchejte do tekutých surovin. Brusinky s chia semínky sceďte přes jemný cedníček. Několik brusinek si nechte stranou na ozdobení muffinů. Zbytek přidejte do těsta. Těsto vlijte do 3/4 muffinových košíčků, kterými jste vyložili plech na muffiny. Pokud nemáte přímo muffinový plech s důlky, použijte 2–3 košíčky na 1 muffin a pečte na klasickém plechu. Ozdobte brusinkami, můžete i lehce posypat strouhaným kokosem. Pečte v předem vyhřáté troubě celkem 30 minut. 15 minut na 180 °C a dalších 15 minut na 165 °C.

Kvašená zelenina – pickles

1 kg zeleniny (zelí, mrkev, řepa, cibule, kapie)
1 lžíce kmínu
1 lžíce čerstvého křenu
2 lžičky soli

Zelí, řepu kapii, cibuli a křen nakrájejte najemno. Mrkev nastrouhejte nahrubo. Vše smíchejte v míse, přidejte sůl, kmín a dobře zpracujte rukama, dokud zelenina nepustí šťávu. Potom směs napěchujte do nádoby. Ideální je použít hrnec „kvašák“. Pokud ho nemáte, zatížíte zeleninu v nádobě talířkem a kamenem nebo sklenicí s vodou. Nechte kvasit při pokojové teplotě 3 až 5 dní. Poté můžete směs přendat do menších skleniček, dobře uzavřete a uchovávejte v lednici. Vydrží až 2 měsíce.

Zimní salát s adzuki

2 hrnky uvařených fazolek adzuki (v suchém stavu asi 100 g)
2 malé červené řepy
2 jarní cibulky nebo 1 pórek
4 lžíce olivového oleje
1 lžíce Umeocta
čerstvý koriandr nebo petržel
3 lžíce sezamu
sůl
černý pepř

Do mísy k uvařeným adzuki přidejte nakrájenou jarní cibulku nebo pórek, nastrouhanou červenou řepu a najemno nakrájené bylinky. Osolte, přidejte čerstvě mletý černý pepř a sezamová semínka. Zakápněte olejem a Umeoctem. Dobře promíchejte. Nechte uležet v lednici, aby se chutě propojily.

autor: Zuzana Komůrková
zdroj: https://www.celostnimedicina.cz/dobroty-pro-nase-ledviny.htm#ixzz55q9aamKj

Časopis Ve hvězdách si lze předplatit prostřednictvím non stop linky předplatného + 420 777 157 435, e-mail: info@astrolife.cz (roční předplatné 210 Kč, na 2 roky 420 Kč), pro Slovensko na telefonním čísle + 421 244 458 821, e-mail: predplatne@abompkapa.sk