Plíce – orgán měsíce listopadu. Jak jim pomoci? Co jíst?

560
Foto: Pixabay.com

Hluboký nádech…a výdech! Nejzatíženějším orgánem v listopadu budou PLÍCE. Slabost plic se projevuje jejich nedostatečností, většinou špatným dýcháním, spolu s narušením sliznic a přehnanou citlivostí pokožky. K tomu obyčejně přistupují poruchy lymfatického systému, zejména v oblasti hrudní kosti. Proto jsou velmi vhodné lymfatické masáže. Plíce jsou v čínské medicíně spojeny s tlustým střevem a potažmo s kůží. Může se tedy vyskytnout i zácpa, nadýmání, průjem nebo vyrážka. Levá plíce odpovídá levé tváři, pravá pak pravé polovině obličeje.

Jak pomoci v listopadu našim plícím? Co jíst?

Koření a bylinky: pepř, chilli, zázvor, směsi koření kari a masala, pažitka, hřebíček, kardamom, skořice
Ovoce: jablka, hrušky, švestky – i sušené, stejně tak brusinky, rakytník
Zelenina: cibule, česnek, feferonky, křen, zelí, řepa, ředkev, mrkev, petržel, celer, květák, brokolice, kapusta, kedlubny, pórek
Obilniny: rýže (ideálně natural), pohanka, jáhly, ovesné vločky, ječmen, špalda, quinoa
Luštěniny: červené fazole, červená čočka, sója

Fazolačka s uzeným tempehem

Potřebujeme:

1/2 hrnku fazolí červená ledvina (nebo třeba adzuki)
2 mrkve
2 papriky
1 chilli paprička
1 plechovka krájených rajčat
1 cibule
1–2 stroužky česneku
3 lžíce řepkového oleje nebo ghí
2 bobkové listy, 3 kuličky nového koření
1 hrst řasy Arame
1 lžíce třtinového cukru
1 lžička kmínu
1 lžíce Würzlu
1 lžička majoránky
1 lžíce Hatcho Miso pasty (pro „masovější“ chuť)
sůl, černý pepř
špetka chilli dle chuti

Postup:

Fazole namočíme přes noc do vody. Ráno propláchneme a v nové vodě uvaříme s řasou Arame doměkka. Mrkev nakrájíme na kolečka, papriku a chilli papričku na proužky, cibuli a česnek nadrobno. Uvařené fazole scedíme, řasu můžeme použít rovněž. Na oleji nebo ghí orestujeme cibuli, česnek a koření (kromě papriky). Přidáme mrkev, papriku, chilli papričku a fazole, potom zaprášíme paprikou a orestujeme, přidáme lžíci třtinového cukru a rajčata. Přisypeme Würzl a dusíme 10 minut. Dochutíme majoránkou, solí a pepřem, případně chilli kořením a ještě 5 minut povaříme. Po odstavení můžeme přidat miso pastu rozmíchanou v trošce vody. Podáváme s bezlepkovými plackami (např. pohankovými) nebo chlebem.

Přejeme vám dobrou chuť!

Zdroj: Energy aktuálně 11/2016
Více informací na: https://www.celostnimedicina.cz/plice-organ-mesice-listopadu.htm#ixzz4QLYppHCF

Časopis Ve hvězdách si lze předplatit prostřednictvím non stop linky předplatného + 420 777 157 435, e-mail: info@astrolife.cz (roční předplatné 210 Kč, na 2 roky 420 Kč), pro Slovensko na telefonním čísle + 421 244 458 821, e-mail: predplatne@abompkapa.sk