PharmDr. Tomáš Arndt: Zelený ječmen

226
Ječmen. Foto: Pixabay.com

Zelený ječmen patří mezi, v současnosti velmi oblíbené, zelené potraviny. Do této skupiny potravin řadíme i například známou chlorellu nebo spirulinu. Zelený ječmen bývá též někdy označován jako mladý ječmen. Jedná se o zpracování známé obiloviny ječmene setého (Hordeum vulgare). Nejedná se o zralé klasy obilí, ale o ještě nedozrálý ječmen, který dorůstá výšky kolem 25 centimetrů. Bývá označován jako ječná tráva. V této fázi růstu obsahuje nejvíce přírodních látek, prospěšných pro naše zdraví – vitamíny, vlákninu, minerály a další látky.

Zpracování zeleného ječmene

Sklizené lístky ječmene se omyjí a vylisují. Vylisovaný kapalný extrakt se vysuší, a tím vznikne jemný zelený prášek, který je obsažen ve výživových doplňcích. Prášek se obvykle rozpouští ve vodě (150 ml) a slouží k přípravě oblíbeného zeleného nápoje, ale můžete ho rozmíchat i ve vhodné ovocné šťávě. Lze rovněž přidat i do studených pokrmů – müsli, salátů aj. Aby mohl začít příznivě působit, je dobré jej užívat po dobu přibližně dvou až tří měsíců.

Látky obsažené v zeleném ječmeni

Zelený ječmen je řazen i mezi tzv. superpotraviny, což znamená, že v koncentrované formě obsahuje více živin než běžné potraviny. Jaké důležité látky tedy zelený ječmen obsahuje?

Z vitamínů můžeme zmínit vitamíny ze skupiny B (thiamin, riboflavin, niacin, pyridoxin), vitamín C (kyselina askorbová), vitamín E (tokoferol), vitamín K (fytochinon) nebo vitamín B7 (biotin; vitamín H). Z minerálů obsahuje draslík, vápník, měď, železo, fosfor či hořčík. Z dalších látek obsahuje vlákninu, cholin, chlorofyl nebo beta-karoten. Obsahuje také 17 z 20 základních aminokyselin.

Z uvedených látek se vitamíny C, E nebo beta karoten řadí k tzv. antioxidantům, což jsou látky, která nás pomáhají chránit před negativním vlivem škodlivých volných radikálů z okolního prostředí.

Specifické postavení mezi zmíněnými látkami zaujímají cholin a chlorofyl.

Cholin je označován jako vitamín B8 (to je nepřesné označení, jelikož se nejedná o vitamín) nebo lidově mozkový vitamín, a to z toho důvodu, že je základním stavebním kamenem neuromediátoru acetylcholinu. Neuromediátor je látka, která zprostředkovává nervosvalový přenos signálu v mozku a do nervosvalové ploténky. Je důležitý pro správně fungování nervového systému a také koordinaci pohybů. Proto jeho nedostatek může být jedním z faktorů, které ovlivňují vznik Alzheimerovy choroby. Cholin se také podílí na metabolismu tuků a cholesterolu v organismu. Je součástí sloučeniny fosfatidylcholinu, která zabraňuje hromadění cholesterolu a tuku v organismu a vytváří ochranu jater (příp. podporuje léčbu) před poškozením alkoholem, toxiny a léky. Cholin spolu s betainem a methioninem zajišťuje přepravu tuků do buněk.

Chlorofyl, má význam při vnitřním užití – zlepšuje metabolismus, urychluje zánětlivé procesy v organismu (má protizánětlivý a antiseptický účinek). Zlepšuje přenašečovou kapacitu pro kyslík, působí příznivě na stav srdce, cév či tvorbu krve. Dá se aplikovat i zevně v obkladech či mastech, kdy se rovněž využívá jeho protizánětlivý, antibakteriální a hojivý účinek. Tím ale příznivé účinky chlorofylu v mastech či krémech nekončí – mohou se využít jeho deodorační účinky (ve sprejích odstraňuje zápach z nohou či obuvi), podpora granulace a epitalizace tkáně při hojení ran.

Významnou vlastností zeleného ječmene je to, že pomáhá alkalizovat organismus. Toho je možné využít v přírodní medicíně při podpoře odkyselení organismu. Je také zajímavé, že jedna vědecká studie, naznačila antidepresivní působení mladého ječmene při jeho podávání myším, v rámci nuceného plaveckého testování.

Co se týče jeho užívání v období těhotenství a kojení, oficiálně není jeho užívání potvrzeno, ale řada zdrojů, nezávisle na sobě, uvádí možnost přiměřeného užívání i v tomto období. Nežádoucí účinky u zeleného ječmene nejsou uváděny. Ale je dobré zmínit, že se mohou na začátku užívání vyskytnout menší projevy (bolest hlavy, únava, průjem), protože se tělo čistí a přizpůsobuje na novou potravinu. Co se týče kontraindikací, neměl by se užívat po operacích žaludku, tenkého, tlustého a slepého střeva, při akutních zánětech hlubokého žilního systému nebo při akutní plicní embolii. Vzhledem k obsahu vitamínu K by měli být opatrní pacienti s poruchou krevní srážlivosti, užívající Warfarin či podobně působící léky.

Zelený ječmen (stejně jako jiné zelené potraviny) by neměl užívat onkologický pacient s probíhající radioterapií, protože zelený ječmen je silný antioxidant, chránící buňky. U zdravého člověka je to samozřejmě plus, ale při radioterapii tak zelený ječmen ochraňuje všechny buňky včetně rakovinných, které by byly odolnější vůči radioterapii. Na druhé straně pacient s chemoterapií může užívat zelený ječmen a další zelné potraviny bez omezení.

Pro zajímavost: Historici zjistili, že mladé výhonky ječmene byly oblíbeny již ve starém Egyptě a Číně.

autor: PharmDr. Tomáš Arndt
zdroj: https://www.celostnimedicina.cz/zeleny-jecmen.htm#ixzz58Tz0XHf3

Časopis Ve hvězdách si lze předplatit prostřednictvím non stop linky předplatného + 420 777 157 435, e-mail: info@astrolife.cz (roční předplatné 210 Kč, na 2 roky 420 Kč), pro Slovensko na telefonním čísle + 421 244 458 821, e-mail: predplatne@abompkapa.sk