Martina Korejčková: Vejce, jak je známe i neznáme

107
Foto: Pixabay.com

Vejce jsou jednou z nejzákladnějších, ba i nejběžnějších potravin v naší výživě. Samostatně upravená vejce jsou známa na všechny možné způsoby, ale i v pokrmech hrají svou roli. Vejce ve skryté formě můžeme najít v polévkách, těstovinách, knedlíkách, pečivu, buchtách, omáčkách, mase, oplatkách, dokonce i v cukrových polevách a krémech… Tak jak je to tedy s ním z hlediska výživového? Patří do našich jídelníčků nebo ne?

Ano, patří, ve většině případů. Vejcím se musí vyhnout lidé, kteří na něj mají potravinovou nesnášenlivost/alergii nebo lidé, kterým není doporučeno, kvůli zdravotním potížím a onemocněním. Jinak vejce je vhodné do jídelníčků zařazovat, a teď možná překvapím mnoho lidí, i při výskytu vyšší hladiny cholesterolu v krvi či při hubnutí (důležitá bude ale zvolená forma přípravy, tepelné úpravy a jejich množství). Poupravím tak kolikrát zlé mínění o vejcích a jeho obsahu cholesterolu, protože jste již pravděpodobně mohli zaslechnout doporučení, že vajíčka se při vysoké hladině cholesterolu nemají konzumovat.

Pravdou je, že vajíčko je na obsah cenných látek a živin jedna z „nejbohatších“ potravin, které známe. Zároveň i jedna z „nejpřirozenějších“, protože vyniká svou chutí, aniž by se musela složitě upravovat, dochucovat, obohacovat, konzervovat. Slepičí vejce obsahuje kvalitní bílkoviny, které jsou hodnotné, například jako bílkovina z masa. Dále obsahuje, krom méně zdraví prospěšných živočišných tuků, také „zdravé“ tuky (mononenasycené a polynenasycené mastné kyseliny), což jsou velmi cenné látky pro náš srdečně-cévní systém a mozek. Vejce se pochlubí i tím, že skýtá škálu vitamínů, minerálních látek a stopových prvků (vitamíny skupiny B, vitamín A, E; sodík, draslík, fosfor, hořčík, vápník, železo) důležité pro široké spektrum účinků v lidském těle. Byla by tedy škoda je z jídelníčku vyřazovat.

Vejce a cholesterol

Přichází na řadu důležitá otázka ohledně toho, jestli vejce mají vliv na zvyšování hladiny cholesterolu v krvi. Faktem zůstává, že vaječný žloutek v sobě ukrývá kolem 200-250 mg v jednom kusu (bílek cholesterol neobsahuje), přičemž doporučená denní dávka cholesterolu přijatého z potravy je do 300 mg. Na jeho obranu lze ale tvrdit, že vejce jako celek obsahuje naopak další látky, které hladinu cholesterolu v krvi mohou snižovat (lecitin, polynenasycené mastné kyseliny). Tajemství tkví tedy v množství, jeho přípravě a celkové skladbě jídelníčku. V dnešní době jsou již proklamována doporučení, že vejce ano a to přibližně 1-2 denně či 7 ks týdně. Dám Vám prostý příklad, proč vejce nezatracovat ani při vyšší hladině cholesterolu, při porovnání dvou možných variant večeří, které vejce obsahují:

1. varianta – míchaná vajíčka (4 vejce, 10g másla, slanina)
2. varianta – zeleninový salát s kousky tuňáka ve vlastní šťávě, 1 vejce uvařené natvrdo, lžička extra panenského olivového oleje lisovaného za studena

Jak vidíte, na jednu věc se dá (jako ve většině případů) pohlížet dvěma způsoby, je jen na nás, který pohled si vybereme. První varianta našemu zdraví, ba ani linii neprospěje, druhá pravděpodobně ano. Pokud jídelníček člověka s vyšší hladinou cholesterolu v krvi obsahuje mnoho živočišných tuků (tučné maso, máslo, uzeniny, tučné mléčné výrobky, smetana…), v kombinaci s tučnými sladkostmi (sladké pečivo, buchty, oplatky…), vyřazením vajec z jídelníčku se toho příliš nezachrání!

Na závěr Vás obohatím o recept na pomazánku s vejcem, kterou můžete nabídnout hostům jako pohoštění při večerních grilováních, jako občerstvení na party a oslavách či jako svačinu do práce.

Letní pomazánka

4 větší mrkve
1 stroužek česneku
1 vejce vařené natvrdo
120 g čerstvého sýru
pepř, sůl, špetka sušených listů Moringy

Nejprve si uvaříme vejce natvrdo (12 minut od bodu varu), které poté zchladíme studenou vodou. Do větší misky nastrouháme očištěné mrkve, stroužek česneku a vajíčko. Všechny tyto ingredience strouháme najemno. Poté vmícháme čerstvý sýr a dochutíme solí, pepřem a špetkou v dlani rozmělněných sušených moringových listů. Pro obměnu chutí lze příště místo česneku dochutit pomazánku například pažitkou či jinými bylinkami, které Vám právě Vaše bylinková zahrádka nabídne.

autor: Bc. Martina Korejčková, DiS.
zdroj: https://www.celostnimedicina.cz/vejce-jak-je-zname-i-nezname.htm#ixzz4ofRwkge7

Časopis Ve hvězdách si lze předplatit prostřednictvím non stop linky předplatného + 420 777 157 435, e-mail: info@astrolife.cz (roční předplatné 210 Kč, na 2 roky 420 Kč), pro Slovensko na telefonním čísle + 421 244 458 821, e-mail: predplatne@abompkapa.sk